|

RØGINDS RØDKLÆDTE MÆND

Den 12. december erfarer vi, at Røgind holdt meget af sit røde postbud – gamle dages faste omdrejningspunkt. Alt godt udgik fra posthuset. Også i Hadsten…

DA RØGIND SÅ RØDT

Dagens røde budbringer: Kurt Villy Svendsen

Rødt og gult. Det Kongelige Danske Postvæsens farver i umindelige tider. Den røde uniform, det gule køretøj. De rød/gule emaljeskilte, der tidligere prydede hver en indgang til et af etatens huse. Snart er det hele en saga blot.

Eller blåt, skulle man måske hellere sige, for af en eller anden årsag skal postbudenes uniformer nu fremstå i en mærkværdig blå farve, som leder tankerne hen på en kondiløber i Marselisborgskoven. Afleveringstiden er der imidlertid ikke meget kondi over, for den daglige ombæring er indskrænket til en ugentlig, hvis man er heldig. Men der var engang – og for enden af den gang var der en posthusdør…

I dag er der sikkert ikke mange, der kan huske det, men tilbage i tiden havde man i København 8 daglige ombæringer af post, hvilket kan dokumenteres ved hjælp af poststemplerne.

I Hadsten nåede vi ikke samme niveau, men for godt 50 år siden gik de røde bude ud 3 gange om dagen. En af dem, der havde været med til det, var min gamle kollega, Knud Brændstrup.

Knud begyndte i Postvæsenet i 1960 under Postmester Breum, og bydistriktet bød i de første år på 3 omdelinger. Arbejdsdagen startede typisk med en meget tidlig morgenvagt i sorteringen, hvorefter man omdelte små og store breve ved halv otte tiden. Derefter vendte budene tilbage til huset og gik ud med ugeblade og magasiner samt anbefalet post og diverse opkrævninger og blanketter.

Tredje ombæring omfattede blandt andet Randers Dagblad, Aarhus Stiftstidende og Demokraten, og desuden var der igen kommet almindelig brevpost ind med toget. Nyankommet brevpost skulle ALTID med tredje ombæring ud.

Tjenesterne varierede på ugebasis med diverse aftenvagter. Der kom posttog ustandseligt, så posthuset lukkede først langt hen på aftenen efter sidste afpostning kl. 22.

Postmesteren og assistenten får sendt et par bude godt af sted fra Hadsten Posthus, 1910

En dag kom en lille pige ud og tog imod posten ved døren i et hus i Søndergade, og hun stirrede lidt forbavset på ham.

-Ja, Lotte, sagde postbuddet: -I er jo lige flyttet ind til byen fra Røved. Der har du vel aldrig set en post i så fin en rød uniform…

-Nej, svarede pigen: -Han var i sort tøj, og han kom kun en gang om dagen. Han kunne nemlig godt huske at få det hele med første gang..!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud på Tåsingevej

Indbrud på Tåsingevej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Få faglig hjælp til at komme igennem allergisæsonen

Hadsten og Hinnerup Apotek via cmail2.com ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

ÆLDRE SAGEN HAR KLARE ØNSKER TIL BUDGETTET I FAVRSKOV

Flere plejeboliger, hjemmepleje og årskort til kollektiv trafik er nogle af de emner, Ældre Sagen Favrskov peger på ... læs mere
Ny chef for Børn og Familie

Ny chef for Børn og Familie

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Gå til din rigtige slagter

Gå til din rigtige slagter

Knud Slagter har det store udvalg ... læs mere
Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Til 2 piger der snød med betalingen af TAXA

Turen gik fra Voldum Rudvej i Voldum til Viby ... læs mere
Ses vi til Landsindsamlingen

Ses vi til Landsindsamlingen

Vi glæder os til at se dig ... læs mere
Kørsel uden førerbevis

Kørsel uden førerbevis

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Dialogmøde om inkluderende fællesskaber

Møde afholdt i Inside i Hammel ... læs mere
Loading...