|

Så skulle der ryddes op!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Svend Erik Sørensen hentede den Corvair, der er blevet udødeliggjort som forside på bogen ”Forladte Motorkøretøjer”. Nu lever den videre som donorbil til et restaureringsprojekt hos Svend Erik Sørensen.

 

Jørgen Kjær

 

Så gik den ikke længere – miljømyndighederne fra Randers har været på besøg hos APs Auto lidt nord for Randers. Her startede AP Nielsen sit autoværksted og ophug for skrotningstruede amerikanerbiler i 1984.

-I 1987 fil jeg miljøtilladelsen til at drive autoophug, og i mange år opkøbte jeg amerikanerbiler over hele landet for at hjælpe entusiasterne i den spirende interesse for amerikanerbiler i landet. De havde ofte svært ved at finde reservedele, og da jeg efterhånden havde flere hundrede biler på pladsen, kom kunderne fra hele landet. Efterhånden opstod der mange andre muligheder for at skaffe reservedele og mit ophug gik lige så stille i stå igen, forklaret AP Nielsen med lidt vemod over, at der nu skal ryddes op på pladsen, og mange af de tilbageværende biler og meget mere må lade livet.

 

Miljømyndighederne havde sat en kort frist på et par måneder for oprydningen, og for at de resterende biler og andre dele ikke blot skulle ende ved jernhandleren, inviterede APs søn Karsten Nielsen både egne og APs venner til at komme og hjælpe med oprydningen og salget af det, der kunne reddes af andre entusiaster.

-Det blev trods den lidt vemodige baggrund til tre gode dage med oprydning den første weekend i november, fortæller Karsten Nielsen.

 

Hvad enten man vil det eller ej – efterår for både biler og natur!

 

Overvældet over hjælpsomheden

AP Nielsen var meget overvældet over den store hjælpsomhed med oprydning, hvor gamle venner af familien og værkstedet deltog. Mange havde kommet på værkstedet og ophuggerpladsen nærmest gennem årtier, og ville både hjælpe og følge de sidste dage for denne epoke i den danske amerikanerbilverden. VeteranPosten møder blandt andet John Ulsted Olesen fra Kerteminde, der med de personlige oplevelser, han har haft med stedet, nærmest kan fortælle en slags nekrolog for pladsen.

-Jeg husker ikke nøjagtigt hvornår mit første besøg var hos AP. Men jeg startede i den lokale US klub som 17 årig i 1988, og de første besøg på pladsen må have været lige deromkring.  Jeg købte min første US bil da jeg fyldte 18. Der var en 1963 Chevrolet Impala, der var i meget dårlig stand.  Det var en alt for stor mundfuld, så jeg købte i stedet en 1961 Chevrolet Bel Air i Frederikshavn i januar måned 1990, husker John Ulsted Olesen.

APs søn Karsten Nielsen har allerede samlet flere skrotningstruede biler som Ford Sierra og Scorpio.

 

-På vejen hjem sprang der en forlygte, og det var mørkt og regnede. Men vi fik fat i AP, som tog os med en tur i Road Runners klubhus, og vi fik skiftet en forlygte.  Hjælpsom og imødekommende som altid. 

-Et års tid senere godt og vel, brændte min bil temmelig voldsomt, og blev totalskadet. Min kærlighed til den vogn var dog så stor, at jeg ville have den lavet igen. Jeg hang noget med skuffen, og min gode ven og bilkammerat igennem hele mit voksne liv Arne Møller, tog mig med på en ultimativ fed roadtrip i hans 1960 Impala. Turen gik simpelthen op igennem Jylland for at besøge de autoophuggere, der kunne risikere at have gamle biler, og måske dele til min bil liggende, forklarer John Ulsted Olesen.

-Vi besøgte Hans Sørensen i Esbjerg, en hugger i Borris, Brovst Autohandel og selvfølgelig A.P. i Randers, inden turen gik til Sjælland og Fyn.  Den tur foregik i starten af 1990`erne, og var faktisk ved at være sidste udkald for at besøge en gammeldags huggerplads. Vi vidste det ikke på det tidspunkt, og jeg er evig taknemmelig for, at jeg nåede at opleve det hele inden miljøkravene blev skærpet i det ekstreme, pointerer John Ulsted.

 

Faktisk var det mest mine venner, der handlede stumper, motorer og hele biler ved AP. Det er ikke de store penge, han har tjent på mig, men vi har altid haft et godt venskab, fortæller John Ulsted Olesen, der havde taget turen fra Kerteminde for at få et sidste glimt af APs huggerplads, inden oprydningen slettede de fleste af sporene fra en epoke i gammelbilverdenen. Her er John Ulsted fotograferet foran APs værksted i velmagtsdagene for omkring 25-30 år siden. (Foto udlånt af John Ulsted)

 

 

APs plads var fantastisk

-Jeg har altid været fascineret af skrotbiler, helt tilbage til min barndom. En tur rundt på AP´s plads var derfor helt fantastisk, og der blev taget mange billeder den dag. Og alligevel alt for få når man tænker tilbage, men hvert et tryk på udløseren kostede jo den gang penge i fremkaldelse. Det, der gjorde pladsen speciel, var ikke kun, at der primært var USA biler, men at der også fandtes biler helt tilbage til sen 40erne, og bilerne fik lov til at stå længe efter de gode dele var plukket. Det, der også adskilte AP´s plads fra de andre, der huggede US biler op, var den store kærlighed til køretøjerne. AP havde et specielt forhold til mange af bilerne, og ofte kunne han knytte en sjov historie til bilerne.  Det gav hele pladsen en unik ånd, man følte egentlig ikke, at man gik rundt på en virksomhed, som levede af at sælge brugte dele, men mere et skrotmuseum med verdens mest imødekommende og hyggelige kustode, forklarer John Ulsted. 

I sin læretid omkring 1992 opholdt John Ulsted sig et år i Aalborg. Han kom fra Sønderborg og havde alle sine venner og netværk dernede. 

-Da jeg ikke gik i skole og heller ikke boede på kollegie, nåede jeg faktisk aldrig rigtig at få mig en omgangskreds i Aalborg. Men til alt held var Randers ikke så langt væk, så når man kedede sig en hverdagsaften, kunne man køre ned til AP. Man skal aldrig besøge AP lige fra morgenstunden, det får man ikke noget ud af. Til gengæld var der ikke rigtig nogen lukketid i den anden ende. Jeg har flere gange stået og lyttet til gode bilhistorier ude på pladsen, mens solen gik ned bag rækken af Rancheros og El Caminos.

-Mine sønderjyske venner havde også glæde af, at jeg var udstationeret i Aalborg. Jeg kørte hjem til Sønderborg de fleste weekender i min gamle Rekord C, og det hændte da, at jeg lige skulle have en lille stump med fra Randers. Blandt andet en FMX automatgearkasse til en Thunderbird. Selvom bagagerummet i en gammel Rekord C er relativt stort, hang den nu noget med rumpetten fra Randers og hjem, smiler John Ulsted.

Gør plads til morgendagens klassikere

For APs søn Karsten var oprydningen på pladsen en lidt vemodig affære. Han er vokset op med APs autoophug og værksted, og de mange gamle amerikanerbiler var nærmest kulissen om hans barndom.

-Her har jeg leget og fulgt fars arbejde på nærmeste hold og mødt mange af de spændende mennesker, der kom forbi for enten at købe reservedele eller bare hilse på. Det er lidt vemodigt at en stor del af de gamle biler med mere nu fjernes, sukker Karsten, der selv har fået interessen for ældre biler ind med modermælken og gennem sin opvækst og barndom på pladsen.

-Jeg har stadig et par biler stående, som enten skal renoveres eller hugges op, fortæller Karsten, der er bidt af den lidt specielle sport Drifting. Karstens interesse for gamle biler udleves både i denne sport men også som medarrangør af Bilmesserne i Fredericia sammen med sin far og mor.

-Jeg vil komme til at savne pladsen med de gamle biler og en epoke i både mit og klassikermiljøet er hermed slut, sukker Karsten, men han understreger også, at der nu ryddes op udendørs og gøres klar til at han nu kan sadle om og gøre plads til sin samling af “morgendagens klassikere” i form af biler fra 80´erne og 90´erne, i særdeleshed Ford Sierra og Scorpio.

-Jeg ikke nænner ikke, at der skal gå nogle af dem til spilde, og jeg har derfor efterhånden samlet cirka 30 stk i varierende stand, lige fra rene donorbiler, der holder liv i projekterne, og til finere eksemplarer, slutter Karsten Nielsen, der er flere måske er bedst kendt som Cawdy.

Og dermed er ringen jo på en eller anden måde sluttet!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vi leger fortsat

Vi leger fortsat

Fortæller Hadsten Håndbold ... læs mere
Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Loading...