Kort: © DR – Mørkeblå: Tilbyder CTS * Lyseblå: Tilbyder CTS i tilpasset form * Lyserød: Tilbyder ikke CTS
Terapiformen kan ikke kurere personer med demens, men har videnskabeligt belæg for at kunne styrke hukommelsen og livskvaliteten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen terapien i sine anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med demens. Det skriver DR.
Men i Danmark er det langt fra alle kommuner, der tilbyder hjælpen.
DR har spurgt alle landets kommuner, om de tilbyder kognitiv stimulationsterapi til personer med demens.
84 kommuner har svaret, og 39 af dem, herunder Favrskov Kommune, tilbyder ikke terapiformen.
– Det er meget problematisk, at når vi har en kognitiv metode, som helt klart virker, at det så ikke tilbydes i alle kommuner, siger Rikke Gregersen, der er seniorforsker i demens hos VIA University College.
– Og der er faktisk tale om en billig metode. Det kræver kun én dags kursus at blive uddannet i CST, fortsætter hun.
Af de 45 kommuner, som tilbyder CST, er det kun 22, der har bygget deres terapiprogram op efter de almindelige anbefalinger. Det vil sige to sessioner om ugen i syv uger. Og optimalt set 24 yderligere uger med én session om ugen.
– Der er nogle retningslinjer i CST, man skal følge. Gør man ikke det, kan man ikke sikre, at man får det udbytte, man gerne vil, siger Rikke Gregersen til DR.
Virker ikke i Favrskov
PingvinNyt.dk har bedt formand for Social- og Sundhedsudvalget, Rikke Randrup Skåning om en kommentar til ovenstående, herunder hvorfor Favrskov Kommune ikke tilbyder CST, som jo er non-farmakologisk (involverer ikke medicin, red.) og dermed ikke har nogle bivirkninger:
Rikke Randrup: ”Både politisk og sundhedsfagligt har demensområdet og udviklingen heraf vores opmærksomhed. Bl.a derfor har vi etableret Demenshuset ved Hinneruplund. Her har vi samlet viden og erfaring på området for hele Favrskov Kommune til glæde for vores borgere med demens i de forskellige stadier samt deres pårørende. Vi er optagede af, at vi har en bred palette af tilgange og muligheder i vores demensindsatser, som er uden brug af medicin. Det kan f.eks være erindringsdans, sansestimulering eller sang.
I Favrskov Kommune har vi også fuldt ud kendskab til CST – metoden. Vi arbejdede med metoden fra 2019-2021 og tilbød det til nogle hold af demente borgere. Vores erfaring var imidlertid, at borgerne ikke profiterede af forløbene, hvorfor vi siden i stedet har fokuseret på vores øvrige demenstilbud.
Med vores fokus på demente borgere og deres pårørende afsøger vi løbende metoder og forløb, som viser sig effektfulde. Men det er korrekt, at vi ikke har aktuelle tilbud om forløb med brug af CST som opgørelsen hos DR viser.”