|

Samsø Tekniske Museum holder flyttedag

Samsø tekniske Museum flytter nu fra sine hidtidige lokaler i det tidligere Austin Museum og indleder et tættere samarbejde med et feriecenter og en campingplads på øen

Billedtekst: Grundet en voldsom huslejestigning måtte Samsø Tekniske Museum i Langemark flytte. Nu er museet placeret på sydøen ved Koldby, hvor der er gode overnatningsmuligheder både på Camping og Feriecenter Stensbjerggård og Campen Camping, hvor rammerne er helt perfekte til træf

Af Jørgen Kjær
Mange begræd, at ejeren af en af øens turistattraktioner, det velrenommerede Austin Museum i Langemark desværre på grund af modspil fra SKAT måtte lukke museet og sælge den unikke samling af et enkelt bilmærkes mange modeller på auktion. Heldigvis kunne nu afdøde Hans H. Sørensen og Finn Campen se værdien af samlingen og dens potentiale både for øens beboere og turister, og de købte i fællesskab samlingen på auktionen. De har begge relationer til Samsø, og med købet af den unikke samling håbede de at kunne bevare den som en af øens turistattraktioner, derfor blev samlingen udvidet med andre gamle tekniske effekter lige fra gamle radioer til veterantraktorer og dermed grundlagdes ikke mindre end Samsø Tekniske Museum.
Det hele blev samlet i en selvejende Institution under navnet Samsø Tekniske Museum med Allan Laxby som formand. Han er ikke uden erfaring inden for området, da han i en årrække har været formand for flere veteranklubber og selv har flere klassiske køretøjer. Museet drives af en række frivillige entusiaster og har været velbesøgt, men har naturligvis under coronakrisen været påvirket ligesom andre museer. Oveni dette kom så en voldsom huslejestigning, der medførte at museet måtte finde andre lokaler. Det er nu lykkedes, og museet er klar til 2022 sæsonen i samarbejde med et feriecenter og en nærliggende campingplads.

Voldsom huslejestigning
-Efter vi i 4 år havde knoklet med at få et museum stablet på benene, først en etablering, så kom corona, og så kom beskeden efter 4 år, at hvis kontrakten skulle fornyes, skulle lejen stige med 360 %, hvilket vi overhovedet ikke kunne honorere, da besøgstalende slet ikke var højt nok til det, fortæller Allan Laxby og fortsætter:
-Da jeg meldte det ud til alle vores frivillige, var beskeden klar, vi kæmper for en løsning og må finde andre lokaler. Så vi gik i gang med at lede, og der var flere, der meldte sig som muligheder. Alle syntes, at det ville være synd, hvis museet skulle lukkes
-Da vi kom i forhandlinger med Camping og Feriecenter på Stensbjerggård på den sydlige del af Samsø, kunne vi se, at her var der en mulighed for at 2 + 2 kunne blive 5. De nye lokaler er i den tidligere højskole, der drives af Stensbjerggård. Den har også fungeret som flygtningecenter, hvilket nogle malerier på væggene vidner om.
-De nye lokaler er desværre mindre end de gamle, og arvingerne efter Hans Sørensens Austin samling, ønskede ikke at sælge dele af samlingen, og derved ødelægge samlingen, hvilket jeg også synes er fornuftigt, så vi stod med en udfordring, men med et opkald til Hjallerup Mekaniske Museum lykkedes det os at finde plads. Det er dejligt, at vi små museer kan hjælpe hinanden, forklarer Allan Laxby.
-Stensbjerggård får også besøg fra forskellige skoler, så det vil jo være en god lejlighed til at give de unge et indblik i teknikkens verden
, mener Allan Laxby.

Astrid Kjeldmark, der driver feriecentret, hvortil museet nu flytter, ser også frem til samarbejdet og måske en fælles markedsføring:
-Vi glæder os både til at huse museet og forhåbentlig få besøg af de mange bil- og motorcykelklubber, der forhåbentlig vil afholde træf hos os.


Billedtekst: De frivillige har knoklet for at indrette de nye lokaler og gøre klar til sæson 2022
Alle har knoklet for at nå det til sæson 2022
Samsø Tekniske Museums frivillige gik herefter i gang med at nedmontere den gamle samling i Langemark og flytte resten til de nye lokaler, der skulle indrettes til museet.
-Alle de frivillige har virkelig knoklet for få det hele flyttet, og selv om det for alle er svært et afse tid, så har det været nogle hyggelige timer, vi har haft sammen med flytning og indretning. Men hvor har Corona pandemien dog været en udfordring for os alle i hele flytteperioden, da det har været vigtigt, at vi skulle passe på hinanden, og måske aflyse vores aftaler, og finde nye datoer, fortæller Allan Laxby og understreger vigtigheden af den store indsats, de frivillige har ydet sammen med det gode samarbejde med feriecentret.
-Vi kan se, at mange af vores besøgende tidligere har været forskellige klubber for knallerter, motorcykler, biler, ja alt hvad der lyder lidt af teknik, og som har besøgt Samsø har været omkring vores museum, og forholdene bliver mindst lige så gode ved vores nye placering, hvor vi nu også har en stor parkeringsplads med tilhørende græsplæne, så klubber ved besøg kan vise deres køretøjer frem til øens beboere og andre turister, lyder det fra Allan Laxby, der håber, at mange klubber og enkeltpersoner vil besøge museet. Måske ligefrem ved at lade museet og feriecentret og den nærliggende Campen Camping være rammen om besøget på Samsø.
-Det et nemlig de helt perfekte rammer, understreger formanden og inviterer til et samarbejde om et besøg på Samsø.
-Samsø Veteranklub, som også er en del af netværket omkring museet, har ved flere lejligheder hjulpet med at lave køreture rundt på øen. Øen er meget velegnet til køreture, da alt foregår langsomt og i et tempo, hvor man har tid til at se den smukke varierede natur.
Der er også andre tekniske samlinger, der ejes af private, blandt andet en spændende Morgan samling
Samsø Veteranklub inviterer andre entusiaster til øen

Samsø Veteranklub med omkring 40 medlemmer organiserer klassikerentusiasterne på øen, og da der er personsammenfald mellem Samsø Tekniske Museum og klubben, er der helt naturligt indledt et samarbejde.
-Et mål for klubben vil være at få andre veteranentusiaster og -klubber til Samsø, og meget gerne med deres køretøjer for at nyde den samske natur og dele viden sammen med dem. Vi har jo et stort lokalkendskab til øen og vil gerne vise den frem for ligesindede. Der er mange klubber og enkeltpersoner, der har Samsø som feriemål med deres klassiske køretøjer. Vi har mødt både knallertklubber, veteranbilklubber og enkelte entusiaster, der har nydt sommeren på Samsø i eller på et klassisk køretøj, fortæller klubbens formand Birger Foged, der også er næstformand i bestyrelsen for museet..
-Samsø er jo perfekt til lige netop den slags ferie, understreger Birger Foged og nævner korte afstande, masser af små snoede veje, smuk natur og hyggelige byer som perfekte rammer om en ferie med de klassiske køretøjer.
-Vi vil gerne vise vores ø og vil derfor gerne hjælpe med planlægningen af ruter og lignende, tilbyder Samsø Veteranklub, der gerne vil mødes med andre klubber og veteranentusiaster, og det skulle heller ikke undre, hvis et medlem af klubben beredvilligt hjælper en nødstedt klassikerentusiast, pointerer Birger Foged og henviser til det tætte samarbejde med feriecentret og museet, hvor klubben i øvrigt har et klublokale som den perfekte ramme om et træf eller måske blot et familiebesøg.

Der er mange andre muligheder for at arrangere træf og besøg med overnatninger i området idet Campen Camping, der indhaves af klassikerentusiasten Finn Campen, også har udvidet mulighederne for at afholde træf på Samsø.
-Vi kan tilbyde overnatning til op mod 100 mennesker i hytter og campingvogne samt plads til spisning til 140 personer på vores idyllisk liggende campingplads i kort afstand fra museet, fortæller Finn Campen.
Formanden for museet ser derfor med store forventninger frem til den kommende sæson 2022.
-Vi knokler for at komme på plads, og der er allerede henvendelser fra klubber om at komme på besøg, slutter Allan Laxby, der ser frem til samarbejdet med feriecentret, campingpladsen og Samsøs øvrige turistudbydere.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Anders Vistesen stiller op for Dansk Folkeparti

Anders Vistesen stiller op for Dansk Folkeparti

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nu offentliggjort deres lokale kandidater ... læs mere
Favrskov fester videre i baghjulet på Tour de France og Hadsten Gade Grand Prix

Favrskov fester videre i baghjulet på Tour de France og Hadsten Gade Grand Prix

Cykelhjelmen skal spændes, og de gode ben findes frem, når cykelløbet Kids Tour kommer til Favrskov 27. august 2022. Nu er det børnenes tur til at trampe i pedalerne og blive hyldet ... læs mere
Cykelfest i Hadsten

Cykelfest i Hadsten

Et utroligt dejligt sommervejr, god stemning bland publikum og mange mennesker på gaden i Hadsten var rammen om Hadsten Gade Grand Prix ... læs mere
Cykelfest i Hadsten torsdag aften

Cykelfest i Hadsten torsdag aften

Et utroligt dejligt sommervejr, god stemning bland publikum og mange mennesker på gaden i Hadsten var rammen om Hadsten Gade Grand Prix ... læs mere
Nedtælling til Folketingsvalget: Er Favrskovs partiforeninger klar til et efterårsvalg?

Nedtælling til Folketingsvalget: Er Favrskovs partiforeninger klar til et efterårsvalg?

Kun få partier har indtil nu meldt ud, hvem deres lokale kandidat er, og hverken Socialdemokratiet, Venstre eller Dansk Folkeparti vil fortælle, om de har en lokal kandidat ... læs mere
UD I NATUREN (87)

UD I NATUREN (87)

Så blev det igen sommer- og strandvejr - lidt typisk, når skolerne er startet😎 I dag kommer du bl.a. med til Grenå Strand ... læs mere
”Sindssygt stærkt” felt til årets Hadsten Gade Grand Prix

”Sindssygt stærkt” felt til årets Hadsten Gade Grand Prix

Torsdag d. 11. august bliver der efter 2 års Corona-pause igen kørt gadeløb i Hadsten med den ikoniske Søndergade-bakke (400 meter af 7 %) som centrum for det, som den firfoldige Tour de France-vinder Chris Froome har kaldt – ”Without ... læs mere
Tema: Provins

Tema: Provins

Efterårets program er nu på gaden, fyldt med spændende arrangementer for både børn og voksne. Det gennemgående tema er ”provins”, og her kommer tre eksempler på, hvad det kan indeholde ... læs mere
Enhedslisten har fået ny folketingskandidat i Favrskov-kredsen

Enhedslisten har fået ny folketingskandidat i Favrskov-kredsen

Enhedslistens nye kandidat er den 21-årige Lucasia Gregersen. Selvom hun nu bor i Århus, er hun alligevel en meget lokal kandidat. Hun er vokset op i Hadsten og har taget studentereksamen på Favrskov Gymnasium ... læs mere
Standsning af bil førte til fund af stoffer og kniv

Standsning af bil førte til fund af stoffer og kniv

En patrulje opdagede natten til torsdag kl. 00.20 en bilist, der kørte noget usikkert rundt på Østergade i Hadsten. Betjentene fik mistanke til, at bilisten var påvirket, og fik dirigeret ham ind til siden ... læs mere
Endnu en dansk Tour de France profil gæster Hadsten Gade Grand Prix

Endnu en dansk Tour de France profil gæster Hadsten Gade Grand Prix

I forvejen står der Mads Pedersen, Michael Mørkøv og Asbjørn Hellemose på startlisten til Hadsten Gade Grand Prix, som navnene fra øverste niveau på World Touren ... læs mere
Betal hvad du skylder det offentlige – og bliv til grin!

Betal hvad du skylder det offentlige – og bliv til grin!

Har du gæld til det offentlige, så er der godt nyt på vej… ... læs mere
Loading...