|

Sat på Spidsen

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov.

Det var deprimerende læsning…

INGEN af de 4 udvalgsformænd nævnte skævvridningen af den digitale infrastruktur i kommunen med et eneste ord…

 Det har været et gennemgående tema på denne plads, at Favrskov Kommune svigter de tyndt befolkede områder i kommunen, når det gælder interesse – endsige handling – omkring de elendige bredbånds- og mobilsignaler, der rent faktisk er en realitet, men som vores folkevalgte ikke ser som et problem for kommunens udvikling.

Lad os starte med borgmester Nils Borring, som udtaler til ugeavisen, at han anser kommunens infrastruktur som den væsentligste udfordring, og nævner i den forbindelse kun motorvejen Rute 26 og trinbrættet i Laurbjerg.

Det er tilsyneladende ukendt land for vores borgmester, at digital infrastruktur i dagens Danmark er alfa og omega for en kommunes udvikling… For bosætning, for erhvervslivet (herunder landbruget) og for fremtidens kommunikation mellem borger, sundhedsvæsen og offentlige institutioner mv.

Bedre er det ikke, når den nye formand for Teknik- og miljøudvalget, Anders G. Christensen, lidt ”uldent” peger på sammenhængskraften i kommunen, som den væsentligste udfordring de næste 4 år.

Med lidt god vilje kan man naturligvis putte digital udvikling ind i den ’ligning’…
Men på det konkrete spørgsmål om, hvordan han ville bruge ekstra 10 mill. kr. inden for sit udvalgsområde, peger han blot på cykelstier og grønne områder.

Heller ikke formanden for Børne- og skoleudvalget, Birgit Liin er optaget af digital infrastruktur. Hun vil prioritere ekstra 10 mill. kr. på skole- og daginstitutionsområdet.

Digital infrastruktur er åbenbart også ”en by i Rusland” for den nye formand for Planudvalget, Erling Kvist Andersen. Han prioriterer sund økonomi og borgernær velfærd højest. De imaginære 10 mill. kr. skal efter hans opfattelse bruges på bynære almennyttige boliger i de tre store byer.

Her på ”SAT PÅ SPIDSEN” undrer vi os lidt over, hvor mange boliger, det kan blive til…

Den nye formand for Social- og sundhedsudvalget, Grethe Villadsen har heller ikke digital ’ligestilling’ i kommunen inde på lystavlen. Hun sætter også lighedstegn mellem infrastruktur og fysisk transport. Hendes ønskeseddel til ekstra 10 mill. kr. spænder vidt, men hun nævner bygning af ”almene” (almennyttige?) boliger først.

Igen spørger vi: Hvor mange af den slags boliger får man mon for 10 mill. kr.?

Lars Storgaard er ny formand for Arbejdsmarkedsudvalget og burde om nogen tænke i digital udvikling for at fremme erhvervslivet. Det gør han heller ikke…

De imaginære 10 mill. kr. skal efter hans opfattelse bruges på at styrke samarbejdet mellem kommunen og virksomhederne, at få flere flygtninge og familiesammenførte i arbejde og i uddannelse samt bekæmpe socialt bedrageri og sociale fejludbetalinger.

Endelig er der Steen Thomansen, som er ny formand for Kultur- og fritidsudvalget. Han ser egentlig ikke nogen store udfordringer for Favrskov Kommune og de 10 mill. kr. vil han først og fremmest drysse ud over de frivillige i kommunen. Bredbånd- og mobilforbindelser i de tyndt befolkede områder er heller ikke inde på hans lystavle…

Står det virkelig så skidt til med den digitale infrastruktur her i kommunen?

Det korte svar er JA!

Se blot på denne illustration:

Den skarpsindige læser vil spørge sig selv, om denne hastighedstest er foretaget på en gammel stationær PC i et fjernt land i Afrika eller Sydamerika?

Næhhh… – det er såmænd hastigheden på en ultramoderne laptop, der i luftlinje befinder sig små 4 km. fra downtown Hadsten, nærmere betegnet i det oprindelige Favrskov, nemlig på det lige stykke af Rækkevej…

Digitalt set et absolut U-land…

I forbindelse med den seneste uddeling af midler fra den såkaldte BREDBÅNDSPULJE, som primært er tiltænkt forbedringer af bredbånd i landzoner, udtalte den ansvarlige minister på området, energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Christian Lilleholt:

En moderne familie eller virksomhed kan simpelthen ikke eksistere uden at have stabilt og hurtigt internet”. Citat slut.

Fik I den, kære udvalgsformænd?

Spørger I nu, hvad en acceptabel internetforbindelse er, så defineres det ifølge Energistyrelsen som en forbindelse med en downloadhastighed på mindst 100 Mbit per sekund.

Og spørger I, hvordan det ser ud uden for denne landkommune, som I er valgt til at administrere, så kig lige en gang på disse tal fra Energistyrelsen:

71 procent af alle husstande i Region Sjælland har adgang til en downloadhastighed på mindst 100 Mbit/sek. Endnu bedre står det til i Region Syddanmark, hvor 89 procent af husstandene har adgang til 100 Mbit/sek. Download.

Det generelle tal for hele landet er 85 procent…

Der er plads til forbedringer i Favrskov…

 

Eigil Jacobsen
Rækkevej 9
8370 Hadsten
Mailadresse : post@eigiljacobsen.dk 

Eigil Jacobsen skriver hver tirsdag og fredag klummen ’SAT PÅ SPIDSEN’.
Den spidder hverdagens nyheder og tildragelser. Både lokalt og nationalt.
Og altid helt respektløst. Ingen kan vide sig sikker på ikke at blive ”sat på spidsen”.

Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tak skæbne!

Tak skæbne!

Det er i aften - mandag den 21. juni - at Danmarks ”skæbne” afgøres… ... læs mere
HSK `s 100 års Jubilæums reception

HSK `s 100 års Jubilæums reception

Fodbolden i Hadsten fylder 100 år ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
Loading...