|

Set og Hørt på Arkivet

Ødum Landbrugsskole.

 

Ødum Landbrugsskole.

Hadsten er altid blevet kaldt for skolernes by, og det er ikke uden grund. Man skal huske at da jernbanen kom i 1862 var der ingenting udover møllen og en kro. Godt 10 år senere starter den første friskole, startet af håndværkerforeningen, som i 1880 sælges til en lærer Lauritsen. I 1882 anerkendes skolen, som støtteberettiget folkehøjskole, og den dag i dag er den en meget anerkendt højskole, som trækker elever fra hele landet.

Det er starten på, at Hadsten får navnet skolernes by. Der kommer mange flere til, men den jeg vil give en omtale af, er lidt mindre kendt. Udgangspunktet er det flotte skolebillede fra 1898 med forstander, elever, lærere og sikkert personale.

 

Den hedder Ødum Landbrugsskole og er startet af Forstander J.P. Nyboe og fru Nyboe, idet de købte Amdrupgård i Ødum i 1890 og i 1896 indrettedes bygningerne til en landbrugsskole. Vi kan se på et billede fra 1898 (arkivet) at der har været ca. en 20-25 elever på skolen og de er i deres bedste tøj, og nogen har deres halv og hellange pibe med på billedet. Et sted står der skrevet at der var ca. 46 elever pr. år igennem tiden, bestående af et vinterhold og et sommerhold.

Gården de købte har en spændende historie idet navnet stammer helt tilbage fra en tid, hvor der lå en lille landsby i Ødum sogn med navnet Amdrup.

Landsbyen bestod i 1661 af ca. 5 gårde. Og nok ikke ret meget mere. Hvor den har ligget vides ikke med bestemthed, men et sted imellem gården i dag og Spørring er det sandsynligvis, det har ikke været muligt præcis at stedfæste beliggenheden.

Landsbyen med de fem gårde bliver i 1686 købt af en oberstløjtnant Jørgen Vind, som samler gårdene til et gods. Der er ikke noget der tyder på at han har opholdt sig ret meget på stedet idet han er militærmand og er udstationeret i Norge og senere i 1712 falder han i slaget ved Gadebusch i Tyskland, den 20. december. Forinden er han i 1696 blevet gift med den 16-årige komtesse fra Faurskov gods Charlotte Hedevig Rosenkrantz, som føder ham 2 døtre. Charlotte Hedevigs forældre ligger begravet i Lyngå kirke.

Senere bliver godset ryttergods under kronen, hvor der oprettes en rytterskole, efter forordning af kongen i 1721. Så allerede dengang kom skolen ind i billedet.

Ødum landbrugsskole får hurtigt et godt omdømme, som lærested og skole, man kan læse mange beretninger fra dygtige mænd, som har været på skolen at de lærte meget og var glade for deres ophold.

Ikke mindst P. J. Nyboe var årsag hertil, han var en meget anerkendt lærer der derudover holdt mange landbrugsfaglige foredrag. Allerede i 1897 blev Nyboe valgt til næstformand i Hadsten og omegns landboforening og i 1904 overtog han formandsposten frem til 1914, hvor han flytter fra egnen.

De tilknyttede lærere har også bidraget til det gode omdømme for skolen, en af dem er N. Foghsgaard, der også er med i Landboforeningens faglige arbejde. Foghsgaard bliver senere direktør for Hadsten Bank.

1914 overtages skolen af forstander A. Jørgensen, som driver skolen frem til 1918, hvor skolen sælges til brødrene Martin og Thomas Jensen, der kommer fra Lyngå. De har gården frem til 1948, hvor den sælges til staten og forsøgsstationen oprettes med Land Jensen som forstander.

Kilder- Landboforeningens jubilæumsskrift 1976.

Med venlig hilsen

Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Læserbrev, besøg på plejecentre, Lone Glarbo

Læserbrev, besøg på plejecentre, Lone Glarbo

Af Lone Glarbo, Favrskov byråd (V),Medlem af Social- og Sundhedsudvalget. Århusvej 55, 8382 Hinnerup ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 469.

Ugens naturbilleder nr. 469.

Til pinse når skoven bli'r rigtig grøn ........og foråret takker af med sommerlige toner😎 ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Genåbning af beskæftigelsesindsatsen

Beskæftigelsesministeren har besluttet, at der fra 27. maj 2020 igen er åbnet for beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene, kommunerne og a-kasserne ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde ... læs mere
Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Mikkel Rasmussen, Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre, Bøgehaven 8370 Hadsten ... læs mere
Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Det er gammel tradition at stå tidligt op pinsemorgen for at se ”solen danse” ... læs mere
Ses vi til Torsdagstræf?  

Ses vi til Torsdagstræf?  

kynd dig at sætte kryds i kalenderen den 11. juni 2020, kl. 15-17.30, hvor vi besøger BMS i Søften.   ... læs mere
Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i uge 22 og 23, 2020 ... læs mere
Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup, Social- og Sundhedsudvalget ... læs mere
Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Af Byrådsmedlem Morten Bang - Venstre ... læs mere
Loading...