|

Set og Hørt på Arkivet

Ødum Landbrugsskole.

 

Ødum Landbrugsskole.

Hadsten er altid blevet kaldt for skolernes by, og det er ikke uden grund. Man skal huske at da jernbanen kom i 1862 var der ingenting udover møllen og en kro. Godt 10 år senere starter den første friskole, startet af håndværkerforeningen, som i 1880 sælges til en lærer Lauritsen. I 1882 anerkendes skolen, som støtteberettiget folkehøjskole, og den dag i dag er den en meget anerkendt højskole, som trækker elever fra hele landet.

Det er starten på, at Hadsten får navnet skolernes by. Der kommer mange flere til, men den jeg vil give en omtale af, er lidt mindre kendt. Udgangspunktet er det flotte skolebillede fra 1898 med forstander, elever, lærere og sikkert personale.

 

Den hedder Ødum Landbrugsskole og er startet af Forstander J.P. Nyboe og fru Nyboe, idet de købte Amdrupgård i Ødum i 1890 og i 1896 indrettedes bygningerne til en landbrugsskole. Vi kan se på et billede fra 1898 (arkivet) at der har været ca. en 20-25 elever på skolen og de er i deres bedste tøj, og nogen har deres halv og hellange pibe med på billedet. Et sted står der skrevet at der var ca. 46 elever pr. år igennem tiden, bestående af et vinterhold og et sommerhold.

Gården de købte har en spændende historie idet navnet stammer helt tilbage fra en tid, hvor der lå en lille landsby i Ødum sogn med navnet Amdrup.

Landsbyen bestod i 1661 af ca. 5 gårde. Og nok ikke ret meget mere. Hvor den har ligget vides ikke med bestemthed, men et sted imellem gården i dag og Spørring er det sandsynligvis, det har ikke været muligt præcis at stedfæste beliggenheden.

Landsbyen med de fem gårde bliver i 1686 købt af en oberstløjtnant Jørgen Vind, som samler gårdene til et gods. Der er ikke noget der tyder på at han har opholdt sig ret meget på stedet idet han er militærmand og er udstationeret i Norge og senere i 1712 falder han i slaget ved Gadebusch i Tyskland, den 20. december. Forinden er han i 1696 blevet gift med den 16-årige komtesse fra Faurskov gods Charlotte Hedevig Rosenkrantz, som føder ham 2 døtre. Charlotte Hedevigs forældre ligger begravet i Lyngå kirke.

Senere bliver godset ryttergods under kronen, hvor der oprettes en rytterskole, efter forordning af kongen i 1721. Så allerede dengang kom skolen ind i billedet.

Ødum landbrugsskole får hurtigt et godt omdømme, som lærested og skole, man kan læse mange beretninger fra dygtige mænd, som har været på skolen at de lærte meget og var glade for deres ophold.

Ikke mindst P. J. Nyboe var årsag hertil, han var en meget anerkendt lærer der derudover holdt mange landbrugsfaglige foredrag. Allerede i 1897 blev Nyboe valgt til næstformand i Hadsten og omegns landboforening og i 1904 overtog han formandsposten frem til 1914, hvor han flytter fra egnen.

De tilknyttede lærere har også bidraget til det gode omdømme for skolen, en af dem er N. Foghsgaard, der også er med i Landboforeningens faglige arbejde. Foghsgaard bliver senere direktør for Hadsten Bank.

1914 overtages skolen af forstander A. Jørgensen, som driver skolen frem til 1918, hvor skolen sælges til brødrene Martin og Thomas Jensen, der kommer fra Lyngå. De har gården frem til 1948, hvor den sælges til staten og forsøgsstationen oprettes med Land Jensen som forstander.

Kilder- Landboforeningens jubilæumsskrift 1976.

Med venlig hilsen

Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Æbledag
19. okt. 2019

Æbledag

Snedige bakterier
22. okt. 2019

Snedige bakterier

Loading...

Gratis influenza-vaccine til alle over 65 år

Gratis influenza-vaccine til alle over 65 år

Hvis man er i målgruppen, handler det om at bestille tid hos ens læge, så man kan blive vaccineret ... læs mere
22-årig bilist taget for spirituskørsel

22-årig bilist taget for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
BYENS BAGER ER FLYTTET

BYENS BAGER ER FLYTTET

Farvel til bagerkringlen i Østergade. Nu er det i "Sundhedshuset", man henter lækkert bagværk hos bagermester Jacob Overgaard ... læs mere
Bredbåndspuljen i farezonen

Bredbåndspuljen i farezonen

Regeringen overvejer at afskaffe Bredbåndspuljen med udgangen af 2019 ... læs mere
Fund af skimmel/mug i økologiske hasselnødder

Fund af skimmel/mug i økologiske hasselnødder

COOP A/S tilbagekalder Irmas økologiske hasselnødder grundet risiko for mug/skimmel. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 17. oktober 2019 ... læs mere
Spis sammen – sammen med os

Spis sammen – sammen med os

Kom og deltag i hyggeligt samvær med bekendte og nye bekendte, der serveres et  måltid mad og der er fællessang ... læs mere
Læsekreds, Hadsten Sognegård

Læsekreds, Hadsten Sognegård

Menighedsrådet indbyder atter til LÆSEKREDS i Hadsten Sognegård med Ole Juul ... læs mere
Aktiviteter i sognets kirker

Aktiviteter i sognets kirker

Koncert, KIrken og Besættelsen, spil dansk, Thank God it´s Thursday!k og ÅBEN CAFÉ ... læs mere
Dem de andre vil lege med!

Dem de andre vil lege med!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Indbrud - Har du sommerhus på Mols ?

Indbrud – Har du sommerhus på Mols ?

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Drenge bliver ladt i stikken

Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give HPV-vaccine til alle drengebørn, der ER fyldt 12 år den 1/7-19. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 439.

Ugens naturbilleder nr. 439.

Efterårsfarverne er her - og ja, det kan være svært, ikke at blive lige fascineret år efter år ... læs mere
Loading...