søndag d. 20. juni 2021
|

Skal håndværkere bruge mundbind i dit hjem?

Af Journalist Amilie Vind, Bolius

Der findes ikke regler for, om håndværkere skal bruge mundbind og spritte hænder af ved arbejde i dit hjem. Lav en skriftlig aftale, hvis du vil sikre brug af mundbind.

 

 

Hvis du ønsker, at en håndværker skal bære mundbind, når han skal arbejde i dit hjem, er det bedste råd på forhånd at få aftalt det og skrevet det ind i en skriftlig aftale.

Der findes hverken lovgivning eller direkte anbefalinger om håndværkeres brug af mundbind, når de arbejder i private hjem. Det er ikke muligt at lovgive om, hvad man må og ikke må i private hjem, da det ville være i strid med Grundloven. 

Erhvervsstyrelsen har ingen forklaring på, hvorfor der ikke er særskilte anbefalinger, når en håndværker arbejder i dit hjem. Der findes generelle anbefalinger om bl.a. afstand, og det er ifølge Erhvervsstyrelsen de samme, der gælder i denne situation.

Det bør håndværkeren tage stilling for at forebygge coronavirus ved arbejde i private hjem

  • Om der kan laves en aftale med beboeren om, at I ikke er hjemme, når arbejdet udføres
  • Om der kan lægges en nøgle udendørs, så håndværkeren selv kan lukke sig ind og undgå kontakt.
  • Hvis I er hjemme, hvordan undgås så kontakt. Fx kan det aftales, hvilke rum håndværkeren skal gå igennem og opholde sig i, for at kunne udføre arbejdsopgaven. Er det ikke muligt, kan der eventuelt bruges mundbind eller ansigtsvisir.
  • Hvordan afholdes pauser uden risiko for smitte.
  • Nødvendigheden af desinficering og rengøring af arbejdsstedet før og efter arbejdet.
  • Om der er behov for at holde møde. Hvis det er muligt, så hold møde via telefon eller som videomøder. Hvis der skal holdes fysiske møder, kan det enten ske udendørs eller i et tilstrækkeligt stort lokale. Hold møderne så korte som muligt. Sørg under alle omstændigheder for ordentlig afstand, god håndhygiejne og rengøring.
  • Hvis der er flere håndværkere som skal udføre arbejdsopgaver, kan det ske forskudt eller arbejdsstedet kan inddeles, så I undgår, at der går flere i samme rum.

    Kilde: ”Forebyg smitte fra corona-virus i private hjem”, branchevejledning fra BFA Bygge & Anlæg

SE MEREadd

Aftal brug af mundbind med håndværkeren

I januar 2021 udgav BFA Bygge & Anlæg en branchevejledning om at forebygge corona-smitte. Her står, at der ved arbejde i private hjem gælder de samme retningslinjer, som ved arbejde på større bygge- og anlægspladser. Brancheorganisationen råder til, at håndværkeren foretager en risikovurdering af det konkrete arbejde, der skal udføres. 

Derudover skriver de, at håndværkeren bør aftale med kunden, hvilke forholdsregler der skal tages af begge parter for at undgå smitte med coronavirus. Det skal ske inden arbejdet påbegyndes og kan evt. følges af skriftlig information. 

Det er op til den enkelte virksomhed, håndværker og kunde at følge vejledningen og retningslinjerne og sørge for den gode kommunikation.

LÆS OGSÅ: Sådan er du stillet, hvis dine håndværkere stoppes af coronavirus

Brug den sunde fornuft ved arbejde i private hjem

Da restriktionerne blev skærpet, oplevede arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk, at en del private kunder aflyste håndværkeren. Det skete ifølge dem, fordi forbrugerne var i tvivl om de nye restriktioner. 

Mads Okking, udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk, mener, at retningslinjerne for håndværkernes brug af mundbind kunne bruge præciseringer.

– Da der kom yderligere restriktioner, var det lidt uklart, om det også angik håndværkere i private hjem. Det gør det ikke. Der er ingen lovkrav på området, men det er vores klare anbefaling til vores medlemmer, at man følger Sundhedsstyrelses anbefalinger med hensyn til forebyggelse. Det, som er væsentligt her, er – ligesom i alle andre corona-sammenhænge – sund fornuft, siger Mads Okking.

Lav en skriftlige aftale om mundbind og andet om coronavirus

Da det er et spørgsmål om fortolkning af retningslinjer og personlige grænser, er det vigtigt at kommunikere med håndværkeren. Det kan være, at du eller en i din familie tilhører risikogruppen, og I derfor vil være ekstra påpasselige. 

Ifølge advokat Flemming Schiøler fra Leoni Advokater er det altid en god idé at kontakte håndværkeren på forhånd og lave en klar skriftlig aftale, hvor du fx tager stilling til brug af mundbind og forventningsafstemmer. 

Mads Okking er ikke i tvivl om, at håndværkerne vil være samarbejdsvillige, hvis du ønsker, at de bruger mundbind og spritter af, så længe de arbejder i dit hjem. 

– Det ville være meget dårlig reklame for egen virksomhed, hvis de ikke vil samarbejde. De ville ikke alene miste den kunde – også fremadrettet – det ville også være et virkeligt dårligt signal at sende ud, siger Mads Okking.  

LÆS OGSÅ: Tilbud fra håndværkere og håndværkeraftaler

Pas på med at ophæve aftalen med håndværkeren på grund af uenighed om mundbind

Der findes ikke kendte afgørelser eller retningslinjer, der tager endelig stilling til, om du kan ophæve en aftale med håndværkeren, hvis I er uenige om brug af mundbind.

Hvis du ikke har lavet en aftale med entreprenøren på forhånd, kan du, ifølge advokat Flemming Schiøler, ikke forlange, at der skal bæres mundbind, da håndværkerne ikke er omfattet af myndighedsrestriktionerne. 

I dette tilfælde kan entreprenøren argumentere for, at det er dig, der har hindret adgangen, og dermed skal betale erstatning. Advokat Flemming Schiøler uddyber:

– Uden særlig forudgående aftale vil jeg tro, at det kan være vanskeligt at ophæve aftalen uden, at entreprenøren kan påberåbe sig, at dette er uberettiget, og at kunden har misligholdt parternes aftale. Særligt, hvis de relevante håndværkere har en saglig og/eller lovlig grund til ikke at bære mundbind mv. Det vil dog afhænge af de konkrete omstændigheder.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Spar 20% på et stort udvalg af solcremer og aftersun

Spar 20% på et stort udvalg af solcremer og aftersun

Bliv klar til nogle solrige og varme dage  ... læs mere
Loading...