Hver gang der kommer en ny fortvivlende afdækning af forhold på et plejehjem, skal vi minde hinanden om at der er rigtig mange dygtige samvittighedsfulde mennesker som hver dag yder en stor indsats for vore ældre.
Der er ingen tvivl om at en forbedring af forholdene på vore plejehjem kræver mere uddannelse. Vi skal have sikret at all medarbejdere har de fornødne kompetencer og indsigt.
Når det så er sagt må tiden være inde til en erkendelse af at et offentlig tilsyn ikke kan sikre værdighed i ældreplejen. Nogle plejehjem har forsøgt sig med oprettelse af brugerråd med repræsentanter for de pårørende , de ansatte og ledelsen hvilket på mange måder fungerer fint, men i sidste ende bliver implementeringen af de værdier, ideer og retningslinjer man kommer frem til afhængig af lederens velvilje.
Jeg mener at alle danske plejehjem bør have en bestyrelse bestående af medarbejderrepræsentanter, ledelsen, en repræsentant fra kommunen og nogle pårørende til beboere på hjemmet. En sådan bestyrelse vil være motiverende for medarbejderne, som ville få mere reel indflydelse og samtidig sikre at de pårørende, som har et familiemedlem på hjemmet kan være med til at sætte etiske standarder for hjemmet. Bestyrelsen skal have kompetencen til at hyre og fyre ledelsen.
Det er også vigtigt at der i fremtiden bliver en bred vifte af plejehjem, herunder private så der sikres nogle reelle valgmuligheder, når man skal vælge det for de fleste mennesker sidste hjem.
Skal man frygte at komme på plejehjem?
Svar fra Erik Veje Rasmussen, Folketingskandidat for Venstre.