tirsdag d. 24. november 2020
|

Skrot dit olie- eller gasfyr: Lej en varmepumpe på abonnement

Du kan få op til 25.000 kr. i tilskud til at få installeret en varmepumpe på abonnement, hvis du skrotter dit gamle olie- eller gasfyr. Læs om ordningen her.

 

 
 

En ny ordning giver dig en økonomisk håndsrækning, hvis du vil udskifte dit gamle oliefyr eller gasfyr. Fra 1. oktober 2020 kan du få et tilskud på op til 25.000 kr. til at få installeret en varmepumpe på abonnement. 

Ordningen – som også kaldes skrotningsordningen – skal sætte skub i den grønne omstilling ved at udfase olie- og gasfyr til varmepumper, og ordningen indebærer, at du får en varmepumpe på abonnement, hvor en leverandør står for installation, service og vedligehold af varmepumpen. 

Der er ca. 80.000 huse i Danmark, der opvarmes med oliefyr, og ca. 380.000 med gasfyr. 

Erfaringer viser, at du med en varmepumpe kan lave en markant besparelse på din varmeregning. Hvis du selv installerer en varmepumpe, kan du i nogle tilfælde halvere udgiften, og hvis du vælger en varmepumpe på abonnement, vil besparelsen ikke være helt så stor, da selve driftsudgiften er lidt større. 

LÆS OGSÅ: Varmepumper

Ordningen med varmepumper på abonnement blev oprindeligt indført i 2016 som en forsøgsordning, hvor blot fem virksomheder i hele landet stod for installation og drift af varmepumperne. Men som en del af klimaaftalen blev abonnementsmodellen overført til skrotningsordningen, der gælder fra 1. oktober 2020. 

Som noget nyt er der ikke længere nogen begrænsning på, hvor mange virksomheder der kan blive godkendt til at være en del af ordningen, og nye virksomheder kan løbende ansøge om at opnå tilskud. 

Det er leverandøren af varmepumpen, som søger og får tilskuddet til boligejeren, som dermed betaler mindre for installationen. Når du har en varmepumpe på abonnement, betaler du typisk en engangsbetaling, et abonnementsgebyr samt en pris for den varme, du bruger. 

Det kan blandt andet være en idé at vælge en abonnementsordning, hvis du ikke har midler til anskaffelsen af en varmepumpe, der typisk koster 80.000-120.000 kr. Derudover slipper du for at tænke på vedligehold, men på den lange bane kommer du samlet til at betale mere. 

Varmepumper kan bedst betale sig i velisolerede huse

Fagekspert i Videncentret Bolius, Henrik Bisp, ser støtteordningen som et godt initiativ, der kan hjælpe med at få flere boligejere til at droppe fyring med fossile brændstoffer og dermed støtte den grønne omstilling.

Men han ser bl.a. udfordringer i, at det kun er varmepumper, der kan kobles på et varmeanlæg med radiatorer og gulvvarme, som er dækket af ordningen, og at det for huse med et et-strengs varmeanlæg måske ikke kan lade sig gøre. 

Et et-strengs radiatoranlæg er, når der kun er ét varmerør, som løber igennem huset, og som forbinder både frem- og returløb fra radiatoren.

– Og så er det sådan, at hvis du skal have varme nok i et hus ved hjælp af varmepumper, så skal huset være velisoleret og tæt.

– Har du et ældre hus, skal du for egen regning sørge for, at det både er isoleret og tætnet i et rimeligt omfang. Hvis det ikke er, så kan varmepumpen ikke varme huset tilstrækkeligt op, eller elforbruget vil være højere, fordi varmepumpen skal yde mere, forklarer Henrik Bisp.

Som ejer af en helårsbolig kan du desuden søge om tilskud til at energirenovere eller fx omlægge varmeanlægget fra el-radiatorer til et vandbåret anlæg. Det sker via bygningspuljen, der åbner 15. oktober 2020. 

Læs alle betingelser for leje af varmepumper igennem, før du skriver under

Det er meget vigtigt, at du sørger for at læse alle detaljer i din lejekontrakt igennem, hvis du vil leje en varmepumpe på abonnement.

Står der ikke allerede konkrete priser på, hvad det vil koste at komme ud af kontrakten før tid, bør du bede om at få dem på skrift. Så du ved, hvad du har at regne med, hvis du fx er tvunget til at sælge og flytte på grund af skilsmisse eller sygdom, eller hvis der kommer fjernvarme i dit område, som du gerne vil tilsluttes.

For at blive godkendt til skrotningsordningen skal energitjenesteleverandørerne oplyse om blandt andet udtrædelsesvilkår. 

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Ulrik Baltzer, journalist
  • Kim Gregersen, journalist
  • Julie Trolle Boding, journalist

VIS ALLE KILDER OG HENVISNINGER

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Grønt lys til håndbold-EM i Danmark

Grønt lys til håndbold-EM i Danmark

Regeringen giver grønt lys til, at EM i kvindehåndbold kan afholdes med Danmark som enlig vært ... læs mere
Så er der julehistorier

Så er der julehistorier

K.V Svendsen skriver igen! ... læs mere
Færdselsuheld i Ødum

Færdselsuheld i Ødum

af Østjyllands Politi ... læs mere
Bittert nederlag i Odense

Bittert nederlag i Odense

23. november 2020 08:08 , af Simon Olsen ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
DANBOLIG oplyser

DANBOLIG oplyser

LÆS VIDERE ... læs mere
Jule-soul i Sløjfen

Jule-soul i Sløjfen

Nogle traditioner skal der holdes fast i – også under en pandemi. Én af disse er julekoncerten i Sløjfen den første søndag i december ... læs mere
Hadsten Håndbold  har nye ideer

Hadsten Håndbold har nye ideer

af Eventchef Simon Olsen ... læs mere
Magnoliedalens keramik Julesalg i en Coronatid

Magnoliedalens keramik Julesalg i en Coronatid

Magnoliedalens keramik holder, frem til jul, åbent hver torsdag og fredag kl. 14-17 ... læs mere
Åbenhed om sagsbehandlingstider

Åbenhed om sagsbehandlingstider

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Loading...