|

Slut på et livsværk når Nielstrup Museum lukker

Hvad skal der blive af Nielstrup Museum når Tove Tendal ikke orker mere? Det spørgsmål har mange stillet sig, og nu foreligger svaret: det lukker. Slet og ret.

Alle aldre har gennem årene haft glæde af Nielstrup Museum. Tove Tendal fortæller gerne de yngste om gamles dages legetøj.

 

Det lille museum i kommunens østligste del er helt privat, og udelukkende Tove Tendals fortjeneste. Hun har indrettet sit eget hjem (forældrenes tidligere aftægtshus) til et historisk dokument med over 10.000 effekter, alle nøjagtigt registreret. Og man har en fornemmelse af, at den lille sirlige kvinde kan berette om hver enkelt af tingene.

I sine unge år ville Tove være arkæolog, men faderen sagde nej. Og fars ord var lov dengang. I stedet blev hun lærer, blandt andet med håndarbejde som speciale. Men hun kunne ikke holde sig fra historien, og blev medhjælper på museet i Randers. Og så var hun igen på sporet af sin hovedinteresse.

Alt er gennem årene blevet samlet og registreret. Alt. Det har ikke kun kostet tid og kræfter, men i høj grad også plads. Det store tre etagers rødstenshus på Stengaden er blevet fyldt aldeles op. Fra vaskekælderen til loftet. Til sidst havde Tove kun et enkelt værelse til sig selv. Selv husets køkken er museum.

Den friske museumsejer laver specialudstillinger flere gange om året: det kan være dukketøj, køkkengrej, kagedåser, hæklearbejder, alt muligt. Langt, langt det meste finder hun  i sine egne gemmer, men enkelte ting kommer udefra.

Som nævnt har Tove Tendal været alene om det hele: billetsælger, kustode, havemand, administrator – næsten da. En række frivillige har hjulpet i perioder, men det tynder ud i hjælpernes rækker. Så nu er den utrættelige Tove blevet træt.

Foruden museumsdelen har stedet også været et vigtigt lokalhistorisk sted. Hvilket gennem årene har fået dets ejer til at vrisse lidt af kommunen, som hun synes gør forskel på lokalarkivet i Hadsten og Nielstrup når det gælder tilskud.

På den baggrund er det næsten paradoksalt, at kommunen nu har bevilget 75.000 kr. til ”museumsfaglig bistand” til afvikling af Nielstrup Museum.

Tove Tendal kan dog glæde sig over, at der allerede er givet udtryk for, at Nielstrup Museum rummer en række ting, som fint kan bruges på andre og større museer. Hendes indsats har haft mening for eftertiden.

Men den allervigtigste museumsgenstand – Tove Tendal selv – hører til på Stengaden 17.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Legendernes Tid

Legendernes Tid

Kæmpe tillykke, Lars Toft ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

Den 3. december fylder Lars Toft Hansen 80 år. Stort tillykke! ... læs mere
UD I NATUREN (51)

UD I NATUREN (51)

Velkommen til december og dermed årstiden vinter. ☃️🛷☃️ ... læs mere
LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

Det er den 2. december, og om end postens tilsynekomst normalt vakte glæde i de små hjem, var der enkelte firbenede skabninger, som ikke havde øje for buddets kvaliteter ... læs mere
DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

Gå til Gadeberg XL - på toppen af Hadsten ... læs mere
Andel i et Romfad

Andel i et Romfad

Køb en andel i et valgfrit romfad og få 5-6 fl. egen rom med navn, nummer og årstal, samt et flot håndskrevet og indrammet certifikat.  ... læs mere
Taksterne for 2022 er vedtaget

Taksterne for 2022 er vedtaget

På byrådsmødet den 30. november godkendte byrådet i Favrskov Kommune taksterne or 2022 i Favrskov Forsyning ... læs mere
Indbrud i Foldby

Indbrud i Foldby

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...