|

STOP MOTORSTYRELSENS KLAPJAGT!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

 

 

 

Af Jørgen Kjær

 

Der har den senere tid i både den skrevne presse og de andre nyhedsmedier været stor fokus på originalitetsbegrebet som Motorstyrelsen håndhæver, og efter manges mening mere nidkært end godt er.

Motorhistorisk Samråd og andre interesseorganisationer arbejder på enten at få dette originalitetsbegreb helt ophævet eller i det mindste modificeret, så det er til at leve med, og giver mening for den enkelte ejer af et klassisk køretøj.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorenzen finder Motorstyrelsens ageren helt ude af proportioner, og han har derfor henvendt sig til skatteminister Morten Bødskov.

– Skatteministeren opfordres til snarest at få stoppet Motorstyrelsens klapjagt mod lovlydige veteranbilejere ud fra en rigid og firkantet fortolkning af originalitetskravet. Brug dog kræfterne på noget andet!

En henvendelse til skatteministeren fra undertegnede har endnu resulteret i et svar. Kristian Pihl Lorenzen forventer et svar på sit spørgsmål i løbet af 2-3 uger.

VeteranPosten har i en tidligere artikel fortalt, at der mangler 10 millioner kroner i finansloven for at kunne ophæve originalitetsbegrebet. Hvad mon det koster, at Motorstyrelsen håndhæver dette? Der nævnes et større medarbejderantal til veteranbilområdet. Underdirektør Jørgen Rasmussen i Motorstyrelsen har i radioen udtalt, at der er 16 medarbejdere, der tager sig af veteranbiler. Og 16 statsansatte medarbejdere koster mere end de 10 millioner. Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen udtalte i P4 Nordjylland, at man skulle droppe originalitetsbegrebet, og lade medarbejderne lave noget, der battede.

 

Hele debatten om originalitetsbegrebet har givet kraftige dønninger i klassikerverdenen, og mange har udtrykt, at de næsten ikke tør tage deres klassiker ud på landevejen til foråret, og at problematikken vil ramme alle – ikke kun amerikanerbilfolket.

Men hvem rammer det egentlig, og hvem rammer det ikke?

Alle biler opnår automatisk kvart ejerafgift, når de opnår en alder på 35 år. Det udløser ikke betingelserne i originalitetsbegrebet. Det er først når bilen omregistreres til såkaldt veterankørsel, og den kun må bruges til veteran- eller lejlighedsvis kørsel. I dette tilfælde kræves, at bilen står som ved første indregistrering. Gør den ikke det, kan det i værste fald udløse ny afgiftsberigtigelse.

Sidstnævnte gælder dog kun for ældre biler, der er importeret i nyere tid og er afgiftsberigtiget efter de lempeligere veteranbetingelser.

En bil, der har kørt her i landet fra ny, og som der er betalt den oprindelige fulde afgift af, vil ikke endnu en gang skulle betale ny afgift, hvis den vurderes ikke at være original medmindre det drejer sig om så store konstruktive ændringer, at den ligesom alle andre ældre og nyere biler kalder på ny afgiftsberigtigelse. Så for eksempel en tidlig Folkevogn, der er solgt her i landet som ny med todelt bagrude, vil ikke skulle afgiftsberigtiges på ny, selv om den 20 år senere har fået monteret en ny og større bagrude.

 

Ro på – det rammer ikke alle!

 

Så ejere af klassikere, der har kørt her i landet fra ny og været afgiftsberigtiget som ny bil dengang, vil ikke være stillet dårligere end tidligere. De kan roligt køre sommeren i møde. Har man derimod en bil, der er afgiftsberigtiget efter lempeligere veteranregler, skal man nok lige holde øje med Motorstyrelsens kommende vejledninger.

Biler der er dansk registrerede før 3. oktober 2017 (da man indførte den høje brændstofafgift), er der således som udgangspunkt ingen problemer med, dog kan man risikere, at ændringer, der er udført og registreret ved syn før 2012, hvor man gik over til det digitale register, er forsvundet. Men det må så være den styrelse, der har skullet opbevare disse oplysninger, der har pligten til at dokumentere dette. Så lad os håbe at originalitetsbegrebet alligevel fjernes, lyder det fra alle sider.

Motorstyrelsen planlægger at udforme en positivliste – det man godt må ændre, skønt bilen skal være “som ved første registrering”, og i den forbindelse har Motorhistorisk Samråd, sagt til Motorstyrelsen, at den skal offentliggøres INDEN 15. marts, når vi begynder at køre igen. Motorhistorisk Samråd samarbejder med Motorstyrelsen om at få så mange detaljer med som muligt, så de fleste af os trygt kan køre foråret i møde i vore klassikere, uden at være nervøse for at blive stoppet af Motorstyrelsen.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Vil du vinde en Volkswagen Passat?

Følg med i Knæk Cancer ... læs mere
Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen.

Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen.

Hinnerup Egnsarkiv udstiller lokale fortællinger fra Genforeningen og Befrielsen ... læs mere
Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Derfor er dit postnummer afgørende for prisen på en indboforsikring

Bor du i en kommune med mange indbrud, kan prisen på din indboforsikring stige markant, også selvom der ikke er mange indbrud i lige netop dit område ... læs mere
Helt og aldeles grotesk!

Helt og aldeles grotesk!

EU har bremset dansk tiltag mod rygning ... læs mere
2 indbrud iFavrskov

2 indbrud iFavrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Søndagsmatiné med sang og keltisk harpe

Stemningsfuld søndagsmusik i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 491.

Ugens naturbilleder nr. 491.

Efteråret er halvvejs og på søndag er sommertid helvejs. Om vi vil eller ej, er det den mørke tid vi går i møde. Dette giver anledning til at nyde det farverige efterårsløv, for inden længe er det væk ... læs mere
KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

KEND NATURPERLERNE I FAVRSKOV

Danmarks Naturfredningsforening viser nye film om de flotteste naturperler i Favrskov ... læs mere
Fuld butikstyv i Netto

Fuld butikstyv i Netto

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Information om coronasituationen

Information om coronasituationen

Her kan du finde information og seneste nyt om situationen i Favrskov Kommune i forbindelse med udbruddet af corona ... læs mere
Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Boligsalget i tredje kvartal er det højeste i 10 år

Det samlede salg af huse, ejerlejligheder og sommerhuse gør tredje kvartal i 2020 til det bedst sælgende i 10 år. Det viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
Loading...