torsdag d. 19. maj 2022
|

Store børn sover i dårligst indeklima

En lukket dør til værelset om natten giver dårlig luftcirkulation og dårligt indeklima. Store børn er dårligst til at åbne døren.

 

 
 

Hvis børnene sover med lukket dør, bliver indeklimaet dårligere og dårligere i løbet af natten. Luften bliver nemlig fyldt med CO2 fra barnets vejrtrækning, og den lukkede dør forhindrer, at luften på værelset bliver blandet med luften fra resten af boligen. 

Og store børn er dem, der sover i det dårligste indeklima. Jo ældre børnene er, desto flere sover med en helt lukket dør om natten. Det viser tal fra den store årlige undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø”, som Kantar Gallup har lavet for Realdania og Videncentret Bolius. 

Blandt de forældre, der har børn i alderen 11-14 år, er det for eksempel hver tredje, der svarer, at døren er helt lukket ind til barnets værelse om natten. For børn i alderen 4-6 år er det kun hver tiende. 

Må vi vise dig en infografik?

Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.

Privatliv og godt indeklima

Men det er vigtigt for børn i alle aldre – også store børn og teenagerne – at sove i et godt indeklima. Det sætter Videncentret Bolius fokus på i forbindelse med Masseeksperimentet, hvor skoleelever fra hele landet måler indeklimaet i klasselokalerne. Og det giver anledning til også at huske indeklimaet derhjemme. 

– Uanset alder, så har vi alle brug for at sove i den bedst mulige luft. Ligesom god indeluft i skolen er vigtig, så er den det også, når vi sover, siger Tue Patursson, fagekspert i indeklima hos Videncentret Bolius. 

Mange større børn vil dog gerne have lidt privatliv i løbet af eftermiddagen og aftenen og lukker derfor døren til værelset. 

– Det er dog en rigtig god idé at få åbnet døren inden sengetid. Og hvis din teenager går i seng efter dig, så lav klare aftaler om, at døren bliver åbnet fx i forbindelse med tandbørstning eller lignende, siger Tue Patursson. 

LÆS OGSÅ: Få et godt indeklima på teenageværelset

Ventilationsanlæg: Åbn døren på klem

Selv hvis man har installeret et mekanisk ventilationsanlæg i boligen, kan det være en god idé at åbne døren til værelset om natten. 

– Et mekanisk ventilationsanlæg skaber generelt et godt luftskifte i boligen. Men for at give luften bedst mulighed for at cirkulere og forblive frisk, så vil jeg stadig anbefale, at døren som minimum står på klem, siger Tue Patursson og tilføjer, at et generelt godt råd er at lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter inden sengetid – så starter natten med så frisk luft som muligt. 

Åbn døren og sov godt

Tema

Få et godt indeklima på børneværelset

Åbn døren

Tema

Åbn døren

 

Vil du vinde præmier for 50.000 kr.?

– Så tilmeld dig Bolius Julekalender 2021.

  • Du får besked på e-mail, når julekalenderen starter.
  • Du deltager ved at besvare dagens tre spørgsmål.
  • Du øger dine vinderchancer, jo flere dage du deltager.

 
 
 

Når du tilmelder dig, tilmeldes du automatisk vores konkurrenceliste, der giver dig besked om min. 2 konkurrencer i løbet af året. Samtidig accepterer du Videncentret Bolius’ brugervilkår og persondatapolitik

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Julie Trolle Boding, journalist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kæmpe svigt af unge generationer hvis tobaks- og alkoholforslag skydes til hjørne

Kæmpe svigt af unge generationer hvis tobaks- og alkoholforslag skydes til hjørne

Kræftens Bekæmpelse reagerer skarpt på nye udmeldinger fra Christiansborg, hvor en snarlig aftale om en sundhedsreform ikke kommer til at indeholde forebyggelsestiltag på tobaks- og alkoholområdet ... læs mere
UD I NATUREN (75)

UD I NATUREN (75)

I dag kommer du med til maj's gul-grønne farvefest ved mark og skov ... læs mere
Bank forudser markante fald i boligpriserne

Bank forudser markante fald i boligpriserne

Ejendomsmæglere i Hadsten er ikke enige i prognosen ... læs mere
Bliver det et JA eller et NEJ den 1. juni?

Bliver det et JA eller et NEJ den 1. juni?

Det er et godt spørgsmål… ... læs mere
Plan for det videre arbejde med udsatte anlægsprojekter

Plan for det videre arbejde med udsatte anlægsprojekter

I forbindelse med budgetlægningen for 2022-25 udsatte Byrådet i Favrskov i efteråret 2021 en række forslag til nye byggerier og større renoveringsprojekter ... læs mere
Inner Wheel Hadsten donerer beløb til Summer Camp 2022 for Diversitetet

Inner Wheel Hadsten donerer beløb til Summer Camp 2022 for Diversitetet

Inner Wheel Hadsten har valgt at donere 5000 kr. fra vinterens lokale indsamling til Diversitetets Summer Camp ... læs mere
Rideskolen Skovfryd

Rideskolen Skovfryd

- en anderledes rideskole ... læs mere
Det falske bankbud er nu blevet en kvinde

Det falske bankbud er nu blevet en kvinde

73-årig kvinde i Hadsten franarret dankort og pinkode ... læs mere
UD I NATUREN (74)

UD I NATUREN (74)

Maj byder igen i år på et dejligt festfyrværkeri
 med farver og lys og duft ... læs mere
Borgermøde i InSide

Borgermøde i InSide

Tirsdag aften den 11. maj inviterede byrådet Favrskovs borgere indenfor i det ”politiske værksted” ... læs mere
Loading...