|

STRANDINGEN VED PÅØ PÅ LANGELAND

Der er mange fortællinger om, hvad der skete i befrielsesdagene omkring 4. – 5. maj 1945. Den følgende fortælling handler om at tage ansvar for andre, hjælpe mennesker i akut nød og efterfølgende finde en praktisk løsning på at vedblive at hjælpe

Af Eigil Jacobsen

Jeg er ikke ’indfødt’ hadstenborger, men derimod født og opvokset på ’sydhavsøen’ Langeland. Og jeg er årgang 1948, så dette er ikke en øjenvidneberetning, men derimod noget, som jeg har fået fortalt af mine forældre, min farbror og min svigermor.

Det er fortællingen om en ekstrem situation, som 1500 russiske og franske krigsfanger og deres tyske vogtere var i omkring afslutningen af 2. verdenskrig.
De befandt sig nemlig i den flydedok, der om eftermiddagen den 4. maj 1945 strandede ved Påø på Langelands østkyst.

De var blevet slæbt ud fra en polsk havn på flugt fra den fremrykkende røde hær. De 1500 forhutlede mennesker tilbragte over fem døgn, tæt pakket på flydedokken, der drev for vejr og vind, efter at slæbebåden, der bugserede flydedokken op gennem Langelandsbælt var blevet sænket af allierede fly.

De 1500 rædselsslagne og udsultede mennesker blev udsat for flere flyangreb undervejs, høje bølger skyllede ind over dækket, mens de tyske soldater var parat til at skyde dem, hvis de forsøgte at trænge op på det øverste af dokkens sider. De nåede den frelsende kyst på Langeland – til stor undren og også lidt rædsel for langelænderne. Et øjenvidne har fortalt, at de mange udhungrede mennesker var som dyr. Nogle lagde sig på alle fire og åd græs. Flere løb forskræmte rundt og græd. Mange var klædt i klude og papir.

Flydedokken gik på grund små 100 meter fra kysten og nogle få fanger hoppede i det kolde vand og svømmede ind til land, hvor de fik fat i nogle joller, hvorefter en omstændelig redningsaktion gik i gang.
Rygtet om den enorme flydedok spredtes hurtigt, og efterhånden stimlede adskillige lokale sammen og hjalp de stakkels krigsfanger. Der er også beretninger om, at flere vagter på flydedokken overgav sig til krigsfangernes ’nåde’, med det resultat at de blev tæsket og smidt over bord. Flere skulle efter sigende været druknet.

Min egen farbror Åge var var blandt de første, der kom ned til stranden ved Påø. Han var for øvrigt værnepligtig i Sønderjylland ved besættelsen 5 år forinden og var i kamp mod tyskerne om morgenen den 9. april 1940. Til hans store forbavselse kom en tysk officer fra flydedokkens vogtere hen til ham og overgav sig ved at give min farbror sin pistol. Den opbevarede farbror Åge i mange år, indtil den mange år senere blev indleveret til politiet ved en ’amnesti’ for at aflevere ulovlige våben.

Men hvad stillede man op med 1500 forhutlede og udhungrede krigsfanger på en lille ø som Langeland? Jo – først og fremmest blev øens største skole i Rudkøbing tømt for elever og fangerne indkvarteret der. En skare af frivillige tog sig af dem med bespisning, aflusning og fik organiseret noget tøj til de mest trængende. En af de frivillige dengang var min farmor.

Det var naturligvis ikke en holdbar situation, at holde skolen lukket for elever, så hvad stillede men så op? Jo – man bad lokalbefolkningen om hjælp. Specielt gårdejere og husmænd. Og ganske pragmatisk var det en hjælp til selvhjælp, man fik organiseret. Sommeren er jo en travl tid for landmanden, så et par ekstra hænder til hjælp i bedriften mod til gengæld at give krigsfangerne husly og mad var ganske enkelt det, vi i dag ville kalde for en ’win-win-situation’.

Min svigermors forældre, der drev et husmandsbrug i udkanten af landsbyen Lindelse på Sydlangeland indkvarterede en russer hen over sommeren 1945.
Det var naturligvis ikke muligt at tale med hinanden – russisk indgik jo ikke i grundskoleundervisningen på Langeland… Men man kommer jo langt med tegnsprog.

I løbet af sensommeren 1945 var alle de franske tidligere krigsfanger vendt tilbage til Frankrig, mens det trak ud med hjemsendelsen af de russiske.

Rygter vil vide at russerne, der vendte hjem fra Langeland gik en grum skæbne i møde ved hjemkomsten til Rusland, idet det blev betragtet som krigsforræderi at blive taget til fange af tyskerne.
Andre rygter går ud på, at de hjemvendte ”slap” med 5 års straffearbejde i Stalins arbejdslejre.
Hvorvidt disse rygter taler sandt, står hen i det uvisse.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.PingvinNyt holder ikke ferielukket

PingvinNyt holder ikke ferielukket

Hadsten-Pingvinnyt bliver løbende opdateret døgnet rundt som sædvanligt - måske i et lidt langsommere tempo. Men send til os, som du plejer, så tager vi os af det ... læs mere
Så blev det også ferie tid ved KE!

Så blev det også ferie tid ved KE!

KE EL installations A/S ønkerr alle en god ferie ... læs mere
Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Fund af aflatoxin i Änglamark ØKO Brune ris hos COOP

Nordic Food Partners A/S tilbagekalder Änglamark ØKO Brune ris, grundet forhøje værdier af Aflatoksin i produktet Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 3. juli 2020 ... læs mere
Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer: Stop med at dele seksuelt krænkende video

Politiet opfordrer til, at man ikke deler en udenlandsk video med to cirka 10-årige drenge, der har seksuel omgang med hinanden ... læs mere
Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Udrykningskøretøjer risikerer ikke længere uretmæssige stærekassebøder

Rigspolitiet har fundet en løsning for stærekassebøder, så førere af brandbiler, ambulancer og andre udrykningskøretøjer ikke uretmæssigt får bøder tilsendt efter en udrykningskørsel ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Narkokørsel i Hadsten

Narkokørsel i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Annonce : Sommersalg i XL-BYG med alt til Grill og Terrasse

Se det MEGA store udvalg hos GADEBERG XL i Hadsten ... læs mere
annonce  : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

annonce : V sælger og monterer PLÆNEklipperROBOTTER

Få den bedste rådgivning og service på 4010 6301 og vi glæder os til at se dig hos Elite Service i Hornslet ... læs mere
Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Jordbær kan du selv plukke da Jens Torp og hans kone har meget travlt ... læs mere
NY FACADE

NY FACADE

Har du benmærket den nye facade på Kommune Kontoret på Egevej i Hadsten ? ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Mød os og få et indtryk af politiets uddannelser og hverdagen i politiskjorten. Ridderstræde 1, 8000 Aarhus Mandag 24. august kl. 19.00 - 21.00 ... læs mere
Loading...