|

Svar til Hugo Strunge, formand for Ældre Sagen i Hinnerup/Favrskov, for så vidt også svar til Rene Schneider, byrådskandidat fra Konservative.

Af Lone Glarbo(V), Favrskov Byråd, medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Århusvej 55, 8382 Hinnerup

 

På foranledning af Hugos debatindlæg , med overskriften, Ældre får markant mindre hjælp end før i Favrskov Kommune”, så har jeg indhentet et detaljeret svar fra forvaltningen. I får et kort uddrag her. Jeg har haft kontakt til Hugo Strunge og han er bekendt gjort med resultatet.

Konklusionen kendte jeg jo godt, men når der er statistik på banen, så skal der helst dokumentation til, og den får I her.

Der er IKKE tale om, ” et markant fald”, snarere tværtimod. Statistik kan være en taknemlig måde, at måle en udvikling på, men den kan også være det modsatte. Hvis ikke tallene er gennemsigtige så giver de desværre ingen mening.

Når vi ser på Favrskov,  så består hjemmehjælp af 3 komponenter, nemlig ”hjemmehjælp”, ”sygepleje” og  ”rehabilitering”. I perioden fra 2010 til 2020 er der sket en ændring af registreringspraksis, og den er baggrunden for det tilsyneladende store fald på mere end 50 pct, som Hugo nævner.

  • Det SKAL han da nævne, han er jo vagthunden her, og gør blot det der må forventes, når han ser på tallene, så tak for det.

Heldigvis, så viser det sig her, at NÅR der tages højde for fejlkilderne, så er der stadigvæk tale om et fald, men kun på 16,4 pct. . I perioden fra 2010-2012 er der tilmed registreringsfejl i systemet, fordi kommunen overgår til et andet it-system på området. HVIS, vi tager højde for ovennævnte fejl, og i stedet for sammenligner udviklingen fra 2012-2020, så er der tale om en STIGNING på  2,8 pct, i det samlede antal timer – og det er godt!

Generelt, så er man 79,5 år i Favrskov, før man modtager hjemmehjælp første gang, hvor det i resten af landet ligger ml. 77,7 til 82,6 år. Vi lægger altså et sted i midten, men det kan meget vel være positivt, fordi en del af forklaringen, er den gode rehabilitering. Generelt har vi en sundere befolkning i det hele taget, i Favrskov. Vi har også fået flere plejehjemspladser i perioden, og det mindsker også antallet af timer til hjemmehjælp.

Eksempelvis visiterer vi ikke nødvendigvis hjælp til rengøring, fordi en hustru bliver syg, hvis det vurderes, at ægtemanden godt kan tørre støv af og støvsuge, selvom han aldrig har gjort det tidligere. Det kunne måske i virkeligheden give værdi for ham. Vi forvalter borgernes skattekroner, og vi gør det med rimelighed, så rækker de nemlig længere.

Debatindlægget nævner også, at demografien ikke er med i budgettet. Det ER den, men i det tekniske budget, dvs. at den indregnes automatisk, og i 2022 er der faktisk indregnet ca. 11 mio. kr. alene til demografien.

Jeg håber, at det trods alt var overskueligt, og beroligende til dem, det måtte berøre. Du kan roligt blive ældre og gammel i Favrskov. Vi passer på dig og på hinanden.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Natteravnene
22. jan. 2022

Natteravnene

Viva Las Vegas
25. jan. 2022

Viva Las Vegas

Loading...

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 3

Min tilværelse som badevægt er faktisk ved at blive lettere… ... læs mere
Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

Overvejer du at holde ferie i Danmark i år? Så er det nok en god idé at booke nu…

I bedste sendetid lørdag aften tegnede den tyske TV-kanal NDR et fuldbyrdet glansbillede af kongeriget Danmark ... læs mere
Fortsætter PingvinNyt?

Fortsætter PingvinNyt?

Lars Toft Hansens bortgang efterlader sitet i et stort tomrum ... læs mere
Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 - 2022):

Mindeord over Lars Toft Hansen (1941 – 2022):

PingvinNyts utrættelige og initiativrige ejer og redaktør, Lars Toft Hansen, er gået bort ... læs mere
”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

”Viva Las Vegas” har premiere i Sløjfen

Randers Teater slap med skrækken og kan den 25. januar afvikle den planlagte premiere på den årlige musikalske vinterforestilling ”Viva Las Vegas” i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (57)

UD I NATUREN (57)

Kom med til Frijsenborg, Pøt Mølle og Lilleåen i Laurbjerg på en januardag, hvor de grå skyer endelig lettede. 😊 ... læs mere
Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Dagbog fra en ”tungt” prøvet badevægt – uge 2

Vi badevægte bliver motioneret flittigt i denne tid… ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Nostalgi og boghandlerromantik ... læs mere
Mundsvejr og bragesnak!

Mundsvejr og bragesnak!

Vi har hørt det utallige gange: Mindre bureaukrati, mere velfærd for pengene… ... læs mere
Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Fotos fra brobyggeriet i Lerbjerg.

Banedanmark arbejder fortsat på brobyggeriet i Lerbjerg i forbindelse med elektrificeringen af jernbanen og lukning af jernbaneoverskæringen. Ved at nedlægge overkørslen kan passagertogets tilladte hastighed på strækningen øges til mere end 140 km/t, og rejsetiden kan forkortes ... læs mere
Ærgrer mig lidt

Ærgrer mig lidt

Bus `hjerterte banker for foreningslivet ... læs mere
Følg med i badevægtens dagbog

Følg med i badevægtens dagbog

Nytårsfortsætterne går ofte ud over badevægten i badeværelset ... læs mere
Loading...