|

Tabte Niels Ebbesens hest sin ene sko i Galten?

Af Jørgen Kjær, Hadsten

Niels Ebbesen

 

Jørgen Kjær

 

Tabte Niels Ebbesens eller en af hans tro væbneres heste en af sin sko den aprilaften/-nat i 1340 de red til Randers for at dræbe Den Kullede Greve, Grev Gert, der med sine tropper have besat Jylland? Eller var det på tilbageflugten efter drabet, der må have været dramatisk og hovedkulds?

Måske – det får vi aldrig at vide, men en hestesko af datidens type fundet med detektor på en mark ved Galten tæt på byens kirke og netop den vej, de red denne aften, kan måske være svaret.

Når man går med metaldetektor, slår man ofte indikatoren for jern fra, men alligevel finder man mange ældre jerngenstande. Ofte har de ikke nogen større interesse, de ryger i spanden med affaldsjern, eller bondejern, som mange kalder det. Deriblandt er der ofte mange hele eller halve hestesko, men den hestesko, der gav et godt bip på detektoren den forårsdag i starten af april, var dog lidt anderledes end de sædvanlige. Den var bredere og af en lidt anden form. Den var hel og i forhold til sin tilsyneladende høje alder velbevaret. Den måtte der kigges nærmere på.

Hesten spillede en stor rolle i middelaldermenneskets hverdag. Der er da også fundet en del genstande med relation til heste og ridning. Ikke overraskende er der en del hestesko bevaret. Skikken at besko heste kommer til Danmark omkring 1100, og som med så meget andet ændrer disse også form igennem tiden. Den fundne sko ved Galten er af en type, der kommer frem omkring år 1300, nemlig den såkaldte »højdragtssko« (tidligere kaldet spansk sko). Højdragtsskoen er forsynet med kraftige hager og er specielt karakteristisk ved, at grenenes spidser er opadbuede, således at det må have været nødvendigt at skære én til halvanden cm af hestehovens bageste hjørner for at kunne montere skoen ordentligt. Enkelte af skoene er forsynet med en eller to riller, hvori sømhullerne er placeret. Om de er fremstillet ved den lokale smed har det ikke umiddelbart været at konstatere.

Min hestesko fra marken ved Galten var netop af den spanske type, og dermed kunne den fint være fra den dag Niels Ebbesen red til Randers – eller måske snarere på tilbageturen til Norring, hvor de måske har søgt at undgå de store veje og byerne for ikke at blive opdaget!

I 1340 var en kongeløs tid og landet var besat og regeret af tyske grever, og i Danmarks store nød fremstod den jyske herremand Niels Ebbesen fra Nørreris (Norring Riis), Foldby sogn, et par mile nordvest for Aarhus, som frihedskæmperen – og Niels frelste sit land af tyskernes vold.

Kom igennem Galten

Natten mellem den 1. og den 2. april 1340, red Niels Ebbesen ad Randers til, ledsaget af henved 60 mænd, der alle ligesom han var rede til at vove livet for at dræbe Danmarks tyran: Den Kullede Greve.
Han følger den gamle Skanderborg landevej over Foldby, Hadsten, Galten indtil Sdr. Borup. Fra dette punkt fortsatte den gamle rejsevej ligeud mod Vorup by og igennem denne og ad vejen til Vorupkjær nede ved Gudenåen. Den sidste ende af vejen her, hedder i dag Høvejen (Hovvejen).

Ved broen over åen bandt de deres heste, og Niels Ebbesenssøstersøn, den unge Svend Trøst, blev tilbage ved Randers Bro for at løsne broplankerne. 

Men inde i Randers lå Grev Gerhard med 4.000 mand. Niels og hans følge gik ivrige til byen, og trængte med magt ind i slottet, hvor de dræbte Grev Gerhard i hans sovekammer. Nu kom de tyske soldater på benene, og Niels Ebbesen måtte trække sig tilbage med sin lille skare. Det så ud til, at det ville blive umuligt at komme ud af byen; men dog lykkedes det.
Efter en heftig kamp på gaden, i hvilken flere faldt, nåede Niels Ebbesen og hans mænd broen, og der kastede Svend Trøst de løsnede planker i vandet, for at tyskerne ikke så hurtigt skulle komme efter dem, og således lykkedes det dem at slippe bort. De har sikkert valgt at ride 2-3 mand sammen, thi der fandtes jo mindst fire tusinde holstenske landsknægte i alarmberedskab.

Et af versene i den gamle folkevise om Niels Ebbesen siger os, at selv den fattigste gerne ville vise sin taknemmelighed til Danmarks befriere. ”Niels Ebbesen gæsted en Kærling god; hun havde ikkun to Leve, det ene gav hun Niels Ebbesen, for han vog den kullede Greve”.

Niels Ebbesen slap bort. Han faldt senere ved et slag ved Skanderborg  Slot samme år. Med Niels Ebbesens dåd begyndte det atter at lyse over Danmark. At det dristige vovestykke var lykkedes så godt, gav Jyderne mod på at drive tyskerne ud.

Det er altid spændende at lade tankerne vandre, når man finder en gammel genstand med detektoren. Ikke alt er guld eller sølv, men et simpelt stykke jern som en hestesko kan måske ligefrem trække tråde til vigtige begivenheder i Danmarkshistorien.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.I højt solskin har 128 glade drenge og piger netop taget hul på årets fodboldskole på NMT-Byens Arena.

I højt solskin har 128 glade drenge og piger netop taget hul på årets fodboldskole på NMT-Byens Arena.

HSK byder 128 glade fodbold drenge og piger velkommen til Årets fodboldskole ... læs mere
Cafe Snakbar åbner snart, og det er en drøm, der bliver til virkelighed.

Cafe Snakbar åbner snart, og det er en drøm, der bliver til virkelighed.

Hadsten får en ægte lille cafe, som skal drives af lokale frivillige kræfter, og der er en kæmpe lokal opbakning.  ... læs mere
I Hadsten åbner på fredag 7. august Røde Kors Café Snakbar.

I Hadsten åbner på fredag 7. august Røde Kors Café Snakbar.

Snakbar er  100% baseret på frivillig arbejdskraft.  ... læs mere
Her maler de vist selv KØERNE ??

Her maler de vist selv KØERNE ??

Hvad er det for en type køer ... læs mere
SNYDT, ARNE!!!

SNYDT, ARNE!!!

Socialdemokratiets store og altoverskyggende valgløfte op til valget for godt et års tid siden, og et væsentligt element i ”4-bandens” forståelsespapir var, at det nu skulle ”blive Arnes tur”. Arne, den nedslidte bryggeriarbejder, skulle have ubetinget ret til en tidlig ... læs mere
annonce -  afsyrede massive møbler sælges

annonce – afsyrede massive møbler sælges

Henvenvendelse 25 30 10 01 eller 40 94 04 22 - spørg efter historien bag møblerne ... læs mere
MATHILDE VEDDE, FØDT THOMMESEN

MATHILDE VEDDE, FØDT THOMMESEN

Et gammelt postkort fik Kurt Villy til at se nærmere på Mathilde Vedde fra Hadsten Højskole ... læs mere
Vores ældre og svage borgere skal mødes med værdighed og respekt. 

Vores ældre og svage borgere skal mødes med værdighed og respekt. 

Af Rikke Randrup Skåning - Medlem af Social og sundhedsudvalget (A) ... læs mere
Loading...