|

Thorsøs orgel ramt af åndenød

Vejrtrækningen var blevet lidt hvæsende, men takket være erfarne orgeleksperter – og et fåreskind – har kirkens orgel igen få pusten.

Orglet i Thorsø Kirke er bygget i 1996 hos Bruno Christensen & Sønner i Terkelsbøl. Det er et lille orgel med seks stemmer og består af knap 400 piber.

 

Thorsø: – Det er jo fantastisk, det begynder at ligne et orgel igen, lyder det fra organist Asbjørn Rosendal, da han torsdag formiddag kigger forbi Thorsø Kirke for at se, hvordan det står til med hans instrument.

Lidt bekymret har han været. Blot et par dage tidligere var det fuldstændig skilt ad, og de knap 400 orgelpiber og andre dele lå spredt i kirken. Sammen med den del af orgelet, der gennem et stykke tid har forårsaget hørbare vejrtrækningsproblemer: En rest mørnet fåreskind fra orglets bælg.

PlOrglet i Thorsø Kirke er bygget i 1996 hos Bruno Christensen & Sønner i Terkelsbøl. Det er et lille orgel med seks stemmer og består af knap 400 piber.adsen er trang under orglet, hvor orgelbygger Torben Stæhr er i færd med at regulere trakturet – mekanikken mellem tasten og ventilerne i orglet.

 

Hul i bælgen

De to eksperter fra det sønderjyske firma Bruno Christensen & Sønner, orgelbygger Torben Stæhr og pibemager Bende Smidt, gik mandag morgen i gang med at give det 25 år gamle orgel nyt liv.

Diagnosen blev allerede stillet for nogle måneder siden: Den var gal med luftforsyningen.

– Fåreskindet var mørnet, så der var opstået et stort hul i bælgen, forklarer Torben Stæhr og tilføjer, at hullet har medført en slags susen, når orglet satte i gang.

Det er ikke en usædvanlig opgave at skifte bælgen i et orgel, men det er forskelligt, hvor længe fåreskindet holder.

– Nogle holder i 25 år, andre i 40. Det afhænger af varme og fugtighed i kirken, siger orgelbyggeren og tilføjer, at der går et helt skind, klippet op og sat sammen af strimler, til en bælg.

Nu er det nye skind spændt på, og torsdag var orglets mange dele ved at være på plads.

– Vi har lige grovstemt det, og vi bliver helt færdige på fredag. Så kommer vores chef og stemmer det, siger Torben Stæhr.

Organist Asbjørn Rosendal har svært ved at skjule sin begejstring, da han lader fingrene vandre hen over de sorte ibenholttangenter og ganske tydeligt kan høre forskel. Orglet har genvundet pusten, og selvom det endnu ikke er stemt, vækker lyden glæde.

– Det her er et lille orgel med seks stemmer. Det særlige ved det er, at det er utrolig præcist. Det er godt lavet, og man kan få mange detaljer med.

 

Hvæsende mislyd

Hullet i bælgen kom til udtryk ved en næsten hvæsende mislyd fra orgelet.

– Det har haft åndenød, så menigheden kunne høre, når man tændte instrumentet. Det lød lidt som sløv harmonikamusik. Det var de dybe principaler, der var trælse. Det var som om, de dybe toner lød sådan lidt slattent, forklarer Asbjørn Rosendal og tilføjer, at orglet havde skrantet et stykke tid, inden årsagen blev fundet.

Orglet bliver stemt en gang om året, men det var stadig ikke godt, så orgelfirmaet blev igen hidkaldt. Diagnosen blev stillet og en løsning sat i værk.

– Vi har ventet fire-fem måneder på at det kunne lade sig gøre. Så jeg har da haft nerver på: For kunne orglet nu også blive ved med at spille, siger organisten, som dog ikke har skullet benytte det lidt skrantende orgel så ofte de seneste måneder.

På grund af corona-restriktioner bliver Thorsø Kirke ikke brugt til gudstjenester i øjeblikket, men Asbjørn Rosendal håber at kunne lade orglet bruse for fuld kraft til Påske.

– Jeg savner at være i alle kirkerne, jeg savner de forskellige instrumenter men også selve den kirkelige ramme. Så jeg glæder mig til at komme i gang.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
- Det er det bedste, jeg har prøvet

– Det er det bedste, jeg har prøvet

Christian Hasager Christensen har draget stor nytte af at deltage i et af kommunens gratis rygestopforløb ... læs mere
Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” og læs lidt Pølsehistorie, om PØLSEVOGNEN, der fyldte 100 år for ikke så længe siden

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
2 indbrud i Favrskov

2 indbrud i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
Loading...