|

Tiden er knap

PingvinNyt bringer endnu en af Ole Juuls glimrende adventsklummer…

TIDEN ER KNAP

Af Ole Juul

”Når julen nærmede sig, faldt der ro over sindene. Der var ingen travlhed som nu, det havde vi ikke tid til”. Ordene stammer fra Knud Hansens ”Juleerindringer” (Knud Hansen var i en årrække forstander på Askov Højskole), og de rammer med sin underfundighed ned i noget, som optager de fleste af os i den adventstid, vi lige har taget hul på. Hvorfor har vi så travlt? Hvad er det, vi skal nå?

Når Knud Hansen skriver, at de i hans familie dengang ikke havde tid til at have travlt, som det er tilfældet med mange familier i dag, skyldes det, at der på den lille landejendom på Fyn, hvor han voksede op (vi er tilbage i 1920’erne) var så mange faste gøremål i forbindelse med den forestående højtid, at der ikke var tid til andet. På den måde skabtes der en forunderlig ro i sindet, ved at hver enkelt familiemedlem vidste, hvad der skulle gøres og at det blev gjort, så man kunne se frem til en julefest med alt, hvad det indebar.

Mon den uro, der præger den moderne dansker i december, mon det jag, der er synligt i butikker og i hjemmene skyldes, at vi har glemt at holde advent? At vi har glemt at også forberedelsestiden er vigtig. Heldigvis har vi da børnene eller børnebørnene, der kan holde os fast på, at skønt tiden er knap, så er den vigtig. De faste ”ritualer” i hverdagene her i adventstiden, fjernsynets ”julekalender” og adventsgaverne holder os ”gamle” fast på, at det også er vigtigt, at optakten til julen fyldes med indhold. Men hvorfor har vi selv – som voksne – glemt eller i hæsblæsende fortravlethed fortrængt, at det er lige så vigtigt for os.

Adventstiden brugte jeg  blandt andet på besøg hos ældre enlige i sognene og på plejehjemmene, og jeg gjorde det gerne, ikke mindst for min egen skyld. For disse besøg, det at sidde og holde ”mørkning”, ikke sige ret meget, men blot være sammen, nyde et glas eller to, tænde et lys, finde roen, gør alt sammen, at man selv falder til ro og fornemmer denne stille glæde, der skal bære frem til og bære igennem højtiden.

Nu var jeg så privilegeret, at det så at sige var en del af ”jobbet”, men jeg kunne unde mange flere, at man, skønt tiden er knap, gav sig tid til at sætte sig ind til et kært menneske, man ikke havde set længe. Ikke alene kan man glæde dette andet menneske, som man i en fortravlet hverdag ikke har givet sig selv tid til at besøge, men man får også noget igen. En ro i sindet over at erkende, at tilværelsen til syvende og sidst ikke handler så meget om, hvad vi når, men om, hvad der når os.

Vi køber dyre adventskranse (har ikke længere tid til at lave dem selv), smykket med fine bånd og lys, og de bliver tændt, skønt mange efterhånden har glemt hvorfor? Forberedelsestiden frem til jul, adventstiden, handler dybest set om at tænde lys for hinanden, og på den måde skabe rum og tid for den glæde, der banker på og melder sit komme.

Efterhånden handler meget af tiden frem til jul om juleafslutninger det ene eller det andet sted. Men der er forhåbentlig ikke noget væsentligt, der skal afsluttes. Tværtimod kunne adventstiden være en ny begyndelse på det, vi ved, er det vigtigste. I overført betydning at tænde lys, at være lys.

Glædelig advent.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Bibliotekarer i bøger ... læs mere
Sukker i sækkevis

Sukker i sækkevis

Chauffør Kristian Mainz er vant til at agere "julemand". Her er han med sin store lastvogn. Foto: J. Kr. Søgaard ... læs mere
UD I NATUREN (26)

UD I NATUREN (26)

I dag kommer du med til Løjstrup Hovedgård beliggende mellem Laurbjerg og Langå - et dejligt sted med flot natur😊 ... læs mere
Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Dåse-fjolser og smøg-idioter!

Cykelstier og vejgrøfter er ikke skraldespande! ... læs mere
Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Simon Olsen , Venstre cykler der ud af

Anledningen er HSK`s 100 års jubilæum ... læs mere
Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsoratet

Vestjysk Bank forlænger hovedsponsorat med 2 år ... læs mere
SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

SPAR 210 KR PÅ VILDT WEEKENDTILBUD

17% APPASSIMENTO🚨 fra Skjold Burne ... læs mere
Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

Nyt fra Nordea juni 2021, nr. 2

MitID erstatter NemID ... læs mere
LÆSERBREV

LÆSERBREV

K: Trin(bræt) til at få bygget ungdomsskolen i Hadsten ... læs mere
Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Tændt stearinlys formentlig skyld i brand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...