torsdag d. 13. august 2020
|

Tilstandsrapporter: Rød, gul og grå afløser K1, K2 og K3

Tilstandsrapporter: Rød, gul og grå afløser K1, K2 og K3   Nyhed | Publiceret d. 18. juni 2020 Kim Gregersen   journalist add     Sådan ser ’karaktererne’ ud i henholdsvis den nye tilstandsrapport og el-installations-rapport, der bliver en mulig del af bolighandlerne fra 1. oktober 2020.   Hvis du har købt eller solgt hus, er der en […]

Tilstandsrapporter: Rød, gul og grå afløser K1, K2 og K3

 

 
 

Hvis du har købt eller solgt hus, er der en god chance for, at du kan nikke genkendende til betegnelser som K1, K2 og K3. For disse udtryk optræder i en tilstandsrapport og står for henholdsvis mindre alvorlige skader, alvorlige skader og kritiske skader.

Men nu er det snart slut med dem. Fra 1. oktober 2020 bliver de afløst af farverne rød, gul og grå, der umiddelbart står for det samme. Dog angives det, at de kritiske skader markeret med rød bør udbedres inden to år 

Også el-installationsrapporterne, der sammen med tilstandsrapporterne udgør den såkaldte huseftersynsordning bliver ændret ved samme lejlighed. Her betyder bl.a. farverne rød og gul, at der er ulovlige el-installationer med risiko for henholdsvis brand og stød.

Samtidig bliver der oprettet et nyt digitalt univers, hvor man kan se rapporterne og få ordningen forklaret i ord, billeder og på video.

Hvad er huseftersynsordningen?

Huseftersynsordningen er lavet for at sikre mod uforudsete økonomiske overraskelser, når du køber og sælger en bolig, da den giver dig mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring.

Som sælger har du ansvar for husets tilstand i 10 år efter salget. Med tilbud om en ejerskifteforsikring til køber, hvor sælger betaler halvdelen af forsikringspræmien, kan sælger blive fritaget for dette ansvar. For at få et tilbud på en ejerskifteforsikring kræver forsikringsselskaberne, at der udarbejdes en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.

Det er ikke lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, men det anbefales af ovennævnte grunde. 

Et huseftersyn udføres af en beskikket bygningssagkyndig og en autoriseret elinstallatør, eller en ansat i et firma som er autoriseret som elinstallatør-firma. På baggrund af deres gennemgang af boligen udarbejdes der henholdsvis en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. 

En tilstandsrapport er en skriftlig vurdering af boligens tilstand og beskriver en boligs stand i forhold til andre boliger af samme type og alder. Den beskriver også skader og tegn på skader, som nedsætter bygningens funktion eller værdi nævneværdigt.

En elinstallationsrapport er en vurdering af boligens elinstallationer. Elinstallationer i samtlige rum gennemgås, og det skal være med til at forhindre, at fejl i installationerne bliver skyld i brand.

SE MEREadd

Sikkerhedsstyrelsen: Tilstandsrapporter bliver nemmere at forstå

Ændringerne skyldes ifølge Sikkerhedsstyrelsen, at ”mange forbrugere har haft svært ved at gennemskue de hidtidige K-værdier”.

”Med det nye system får forbrugerne en mere præcis varedeklaration, som er lettere at forstå, navigere og lægge budget efter, end det nuværende system kunne tilbyde, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Stine Pedersen, i en pressemeddelelse.

Beskrivelser af skader ensrettes

Endvidere ændres der i beskrivelserne af de enkelte skader i tilstandsrapporterne, så det bliver lettere at sammenligne tilstandsrapporter fra flere huse.

”Tidligere har det været op til de bygningssagkyndige selv at beskrive skaderne på en bygning. Derfor er der blevet brugt rigtigt mange fagudtryk og forkortelser, som købere og sælgere ikke nødvendigvis har kendt til. For at gøre rapporterne lettere at forstå, ligger der standardtekster i det nye it-system, som kan bruges til at beskrive skaderne”, siger Stine Pedersen.

De bygningssagkyndige kan fortsat supplere forklaringerne i teksterne.

Kort om den nye huseftersynsordning

  • Den nye ordning træder i kraft 1. oktober 2020.
  • Da en allerede udarbejdet tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, vil man frem til udgangen af marts 2021 stadig kunne se tilstandsrapporter med de hidtidige K-karakterer.
  • En elinstallationsrapport er gyldig i 1 år, og derfor vil man frem til udgangen af september 2021 stadig kunne se elinstallationsrapporter med de hidtidige værdier.
  • En ny it-platform, som Sikkerhedsstyrelsen står for, bliver fælles for de to rapporter i huseftersynsordningen.
  • Frem mod lanceringen vil Sikkerhedsstyrelsen undervise branchen i det nye system.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

SE MEREadd

BFBE kritiserer ny huseftersynsordning

Den nye huseftersynsordning får dog ikke ros fra dem, der skal lave dem – de bygningssagkyndige. Direktør i Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter (BFBE), Bjørn B. Christiansen, mener, at den vil ødelægge mere, end den vil gavne. 

– Det er fint at få en modernisering rent sprogligt og layoutmæssigt, men man laver hele karaktersystemet om i samme moment, og det sender hele systemet ud i 10 års usikkerhed om, hvad der gælder. De rapporter, der bliver lavet i dag, er mere retvisende og har den bedste og højeste kvalitet i 25 år, men hvis det nye system kommer i drift, kommer vi til at se en fejlprocent på 25, som vi gjorde det i 2006, så vi har rullet udviklingen tilbage, mener Bjørn B. Christiansen, der forudser, at der vil komme en mængde retssager.

Mange røde farver i tilstandsrapporter kan give usikre købere

Den helt store fordel ved tilstandsrapporter og el-installations-rapporter er, at det giver sælgeren af et hus mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring, der betyder, at man fraskriver sig ansvaret for skjulte fejl og mangler. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen bliver det ikke ændret med den nye ordning, da fejl og skader vil blive vurderet ud fra samme retningslinjer som hidtil.

Det frygter BFBE dog ikke er tilfældet. Brancheforeningen mener ikke, at det er klart, hvad farverne i det nye system vil dække – at farven rød ikke bare kan sidestilles med en K3’er – og det kan betyde, at der fx kan komme langt flere røde farver i tilstandsrapporten, end der ville have været K3’ere, fordi de bygningssagkyndige er usikre på, i hvilken kategori skaderne skal placeres, og for at undgå eventuelle retssager, hvis de har vurderet en skade forkert.

Kommer der mange røde farver i tilstandsrapporten, kan det betyde, at en mulig køber ikke tør købe huset.

LÆS OGSÅ: Ejerskifteforsikring

Udfordringer i nye tilstandsrapporter

Henrik Bisp, fagekspert i byggeteknik og huseftersyn i Videncentret Bolius, har selv tidligere lavet tilstandsrapporter. Han mener, at det er en god idé at tilstandsrapporten får et ”facelift”, og at det kan blive nemmere at for huskøbere at vurdere skaderne i et hus. 

Men han ser også udfordringer i det nye system og mener, at det kan give problemer at vurdere, i hvilken farvekategori skaderne skal placeres. 

– Og som køber vil man så kun fokusere på de røde farver? I den nuværende tilstandsrapport vil man måske mere læse om, hvad skaden egentlig er. Som køber bør man stadig forholde sig til, hvad der står i rapporten og ikke kun farverne. Så skal du købe hus, og har du ikke byggeteknisk viden, så brug penge på en rådgiver, der kan gennemskue rapporterne, anbefaler Henrik Bisp.

Forbrugerrådet Tænk bakker ifølge dr.dk op om den nye huseftersynsordning.

Der bliver hvert år udarbejdet omkring 80.000 tilstandsrapporter og 55.000 elinstallationsrapporter.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Kim Gregersen, journalist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NMT-BYENS Arena Hadsten

NMT-BYENS Arena Hadsten

de 2 næste fodboldkampe ... læs mere
TE skal der TE - siger Peter Aschelund fra Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

TE skal der TE – siger Peter Aschelund fra Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Forretningen har et meget stort udvalg af TE - måske Østjyllands største - ikke mindre end 80 forkellige slags ... læs mere
… og det er ikke så ringe endda!

… og det er ikke så ringe endda!

Vi kender alle sammen Niels Olsen fra TV, film, revy, og Ørkenens Sønner, og i næsten alle sammenhænge er det med humoren i højsædet ... læs mere
Nyt fra Hadsten Husholdningskreds

Nyt fra Hadsten Husholdningskreds

Nyt program med dato for generalforsamling ... læs mere
Kan du li` at fotografere ??

Kan du li` at fotografere ??

Pingvinnyt kunne godt bruge en fotograf mere - er det dig ? ung eller ældre, måske pensionist M/K ... læs mere
Spring ud og bliv skribent på PingvinNyt

Spring ud og bliv skribent på PingvinNyt

Har du en god historie, en oplevelse, din hobby eller har du overværet din søn eller datters sportskamp - så lav en lille historie om det ... læs mere
Boligpriser stiger på ny og slår sidste måneds rekord

Boligpriser stiger på ny og slår sidste måneds rekord

Salgspriserne på villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse er for anden måned i træk det højeste siden 2010, hvor Boligsidens Markedsindeks blev lanceret ... læs mere
Nu anbefales mundbind til alle sygetransport-patienter

Nu anbefales mundbind til alle sygetransport-patienter

Efter dialog med Sundheds- og Ældreministeriet anbefaler KL og Danske Regioner nu, at alle passagerer i sygetransporter og den visiterede FlexTrafik bruger mundbind under kørslen ... læs mere
Ny Akupunktør i Hammel

Ny Akupunktør i Hammel

47-årige Brian Hangaard er som akupunktør blevet et nyt medlem af sundhedshuset ”House of Care” på Finlandsvej i Hammel ... læs mere
AFLYST: Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

AFLYST: Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Obs! Vi er desværre nødt til at aflyse jobinformationsmødet på grund af situationen med coronavirus/covid-19 ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Fra børnebibliotekets hylder ... læs mere
Loading...