|

Tonny er en original med en uoriginal bil

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Tonny Faaborg Gram ser sig selv som en original med en uoriginal bil.

 

Jørgen Kjær

 

I det danske sommerland møder man ofte klassikerentusiaster, der kan have et andet og måske mere afslappet syn på originalitet end myndigheder og flertallet af klassikerfolket. Men de kan være mindst lige så entusiastiske og lidenskabelige omkring deres hobby, de vil blot sætte deres eget personlige præg på klassikeren. Akkurat som mange andre unge mennesker gennem tiden har villet sætte deres personlige præg på deres måske første bil.

Lad det være sagt straks: Måske stikker vi snuden i en hvepserede, måske begår vi helligbrøde og værst af alt kaster vi måske benzin på Motorstyrelsens bål. Et bål, der måske er ved at brænde ud efter behjertede politikeres helt relevante spørgsmål til hele ideen med at kræve fuld originalitet af biler bare fordi de er fyldt 35 år!!

Tonny Faaborg Gram har sat sit personlige præg på sin VW fra 1965:–Jeg synes, at det bliver for kedelig en vognpark, hvis der ikke er nogen der tør at skille sig ud en gang i mellem. Alle de smil og positive tilkendegivelser man får, når man kører rundt, siger jo det hele. (Foto: HD-Photo)

 

En bil er for mange en personlig ting, en ting man kan sætte sit eget præg på, velvidende at det måske kan forringe gensalgsværdien, eller måske i nogle tilfælde øge den. Det personlige præg kan tage vide former, sådan var det i 1965, da Tonny Faaborg Grams VW var ny. Sådan er det også for nye biler i dag. Man kan vælge farver, bemalinger og anden udsmykning efter eget valg, blot de sikkerhedsmæssige og tekniske krav overholdes. Sådan var det også i 1965.

Der var en del, der i 1965, og både før og efter valgte at give enten en ny eller brugt bil sit eget præg. Sådan er det også i dag. Og hvorfor er det så lige pludseligt blevet så odiøst, blot fordi bilen er fyldt 35 år?

Mange spørger om hvorfor det ikke er acceptabelt med et personligt præg på sin bil. Da Citroen 2CV i både personvogn- og varevognsudgave havde deres velmagtsdage var det mere reglen end undtagelsen med et personligt præg. Og en Land Rover uden personligt præg? Eller Elvis Presleys lyserøde Cadillac? (Foto: HD-Photo)

 

Ja, det er det måske fordi, der blandt andet gennem Motorhistorisk Samråds flotte arbejde er opnået forskellige særordninger for klassiske køretøjer, der ellers ikke kunne opfylde moderne krav. Og det er også på baggrund af, at bilerne repræsenterer et historisk kulturminde, at man har opnået kvart vægtafgift og mulighed for de fine historiske emaljenummerplader. Men det historiske kan også udmærket være det personlige præg, ejeren satte på sin bil på et eller andet tidspunkt. Det kan så efter nogens mening være pjank og pjat, men det kan også være helt nødvendige tilpasninger.

Men hvornår har det været forbudt at sætte sit personlige præg på sin egen bil? Ja det har Motorstyrelsen åbenbart ment skulle mistænkeliggøres på baggrund af en forkert eller upræcis formuleret lovtekst.

Jeg synes, at boblen er det fedeste bildesign i verden. Superbiler trækker ikke rigtigt i mig, nej stik mig en gammel rusten VW, så er jeg i himlen, lyder det fra en begejstret Tonny Faaborg Gram.

 

En stor del af klassikerverdenen har i mange år været præget af en slags originalitetshysteri, der ikke gav plads til biler med personligt præg som nu den vi møder i denne artikel. I de senere år er begrebet ”patinabiler” også dukket op, og som i sin bogstavelige form består af biler, der har overlevet med et tydeligt præg af tidens tand – og mere originalt kan det vel ikke blive.

Det har så medført, at man i flere tilfælde mere eller mindre vellykket har forsøgt sig med at efterligne tidens tand. Man kan vel sige, at man har søgt at sætte sit personlige præg på bilen.   

Vi har mødt Tonny Faaborg Gram fra Herrested ved Ørbæk, der har en spændende patineret VW 1200 fra 1965.

Jeg er til tysk. Især VW, og alle de biler, jeg har haft, har jeg altid sat mit eget præg på. Det har de sidste par år været familiebilen, det gik ud over. Konen har ikke altid været lige tilfreds for at sige det mildt. Men når det er ens hobby, er man jo svær at stoppe, pointerer Tonny Faaborg Gram. (Foto: HD-Photo)

 

Er hjernevasket med VW

-Jeg hentede den i Sverige for 3-4 år siden. Så har jeg ellers sammen med en kammerat gået og nusset lidt om den. Og har fået lavet en masse detaljer på den og renoveret motor. Jeg kan godt lide at gå og finde på alternative løsninger på det udsende, jeg gerne vil have på den. Jeg kan godt lide at skille mig ud fra mængden.

 

 

Har du en speciel interesse for VW og hvorfor? Hvad siger de andre VW entusiaster til din patinabil?

-Min morfar havde en babyblå bobbel, da jeg var helt lille. Og ubevidst har det nok sat sit spor. Men jeg har sådan rigtig drømt om det siden jeg var 14-15 år, da en af de lidt ældre drenge i barndomsbyen kørte rundt i en jeans bobbel. Det er i øjeblikket mit eneste klassiske køretøj. Men drømmer da om flere.
-Det er jo et udseende der deler vandene. En del der går op i det originale, og de synes ikke om det. Der skal jo helst være original luft i dækkene. Men jeg får stort set kun positivt feedback på den. Men jeg bliver nok spurgte 50 gange hver sommer om den så skal males. Aldrig!

-Det look kan ikke laves for penge. Ja jeg er totalt hjernevasket med VW. Men kunne da også godt tænke mig en gammel Mercedes eller Opel, forklarer Tonny Faaborg.

Der har været meget skriveri omkring Motorstyrelsen og originalitetskrav, som der vist er udsigt til alligevel frafaldes?

-Jeg synes, at det er fantastisk, hvis det krav forsvinder. For ellers havde jeg været på ”skideren”. For mine tæpper i bunden er lavet af Ikea dørmåtter, og hattehylden er lavet af ungernes gamle bambus rullegardin og så videre. Udstødningen er fra en motorcykel. Mit uoriginale udseende på bilen afspejler, at jeg er en original. Jeg elsker når folk går på opdagelse i og omkring bilen, smiler Tonny Faaborg Gram, der afholder et træf en gang om måneden hele sommeren.

 

-Det hedder VAG Club Odense, og er for alle nye og gamle VAG biler. Altså for alle de mærker som VW ejer, både nye og gamle. Der kom mere end 100 biler hver gang, forklarer Tonny Faaborg Gram.

Når man oplever Tonnys begejstring for sin klassiker med det personlig præg, kan man ikke undgå at blive pirret lidt i ens holdninger til originalitet. Ingen er vel i tvivl om hvad en original bil er – det er i nøjagtig den stand, den forlod fabrikken i, men sådan er virkeligheden jo ikke. De fleste er restaurerede i større eller mindre grad. Nogle fik tidligt et personligt præg, som jo også må være inden for grænserne af originalitet. Og kan det så ikke også være OK, at man giver sin bil et personligt præg på et senere tidspunkt?

Det er i hvert fald dejligt og prisværdigt, at klassiske køretøjer stadig bruges og præger gadebilledet. Og man har måske mere ”næn” til at bruge klassikeren, hvis den har fået et personligt præg og ikke står hysterisk originalt.

Men døm selv og indvi gerne læserne af VeteranPosten i dine tanker.

Siden 2013 har Tonny Faaborg Gram sammen med en gruppe venner afholdt VAG træf en gang om måneden på Odense havn i sommerhalvåret. -Vi har en meget trofast gruppe af meget forskellige mennesker, der kommer. Det er lige fra unge drenge i en skamsænket helt ny VW up, direktøren i Audi rs6 til ham, der går op i, at hans VW bobbel fra 1960 skal være totalt original, fortæller han.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Hold dig væk fra den offentlige transport!

Hold dig væk fra den offentlige transport!

Her er et råd, der er uhyre nemt at følge i Favrskov… ... læs mere
Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune

Favrskov Kommunes brug af konsulenter på det sociale område ... læs mere
Flere bolighandler ender i budrunde

Flere bolighandler ender i budrunde

Grundet et historisk lavt udbud af boliger og en stigende efterspørgsel, ender flere og flere bolighandler nu i budrunde.  ... læs mere
Ekstra penge til kultur- og folkeoplysningsområdet

Ekstra penge til kultur- og folkeoplysningsområdet

Pressemeddelelse fra Favrskov Kommune ... læs mere
Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Farlige studentervogne fik kørselsforbud

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Tip førte til narkofund

Tip førte til narkofund

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten

Hadsten

I efteråret er der fire netværksmøder for senfølgeramte efter kræft. Det er gratis at være med, og du behøver ikke at tilmelde dig ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 480.

Ugens naturbilleder nr. 480.

Idag kan jeg byde på en pose blandede sensommerbolcher. Sommervejr får vi næsten altid. I år kom det bare ikke lige til tiden, men nu er det her😎for mange i rigelige mængder ... læs mere
Loading...