|

Uacceptabel ventetid i lægevagten

Af Christian Møller – Nielsen, speciallæge, byrådskandidat(V)

 

Christian Møller – Nielsen, speciallæge, byrådskandidat(V)

 

 

I september måned var ventetiden til telefonisk kontakt med vagtlægerne helt uacceptabel lang. De foreløbige opgørelser viser en gennemsnitlig ventetid på 19 minutter. Det betyder, at mange borgere ventede i over en halv time ved telefonisk kontakt til vagtlægerne. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, hvis man er svært akut syg eller har et sygt barn.

De praktiserende læger driver selv lægevagten i Region Midtjylland, og det er aftalt med regionen, at ventetiden ved telefonisk kontakt til vagtlægen skal være under 5 minutter. Lægerne opfylder stort set de andre servicemål, som vedrører ventetid til konsultation og besøg i hjemmet.

De praktiserende læger har i årevis styret lægevagten på fortræffelig vis, men nu kniber det på grund af færre praktiserende læger til at dele vagterne kombineret med borgernes stigende forventninger til at velfærdssamfundets service er døgndækkende.

Regionen har ingen sanktionsmuligheder overfor de praktiserende læger, hvis de ikke lever op til servicemålene. Praktiserende læger er nemlig selvstændig erhvervsdrivende, og ikke ansat i regionen. Derfor skal løsninger forhandles mellem parterne, og det foregår blandt andet i et regionsdækkende samarbejdsudvalg, som jeg er formand for.

Manglen på praktiserende læger fortsætter formentlig i årevis, og derfor er der behov for en varig løsning for lægevagten. Jeg har foreslået, at regionen eventuelt overtager ansvaret for vagtlægetelefonen. I praksis kan der etableres en sygeplejerskebemandet visitation med lægefaglig opbagning. Det er tidligere bevist, at specialuddannede sygeplejersker kan visitere telefonopkald på fuld forsvarlig vis, og i tvivlstilfælde er der opbakning fra tilstedeværende læger. Såfremt dette ikke er tilstrækkeligt, kan regionen for eksempel overtage lægevagten om natten via hospitalernes akutafdelinger.

Den aktuelle telefonventetid er helt uacceptabel, og det er nu aftalt, at de praktiserende læger øger telefonbemandingen indenfor få uger. Samtidig bliver borgerne informeret om at bruge lægevagten hensigtsmæssigt. Det indebærer blandt andet, at man kun bør ringe ved akutte problemstillinger, som ikke kan vente til næste dag hos egen læge. Ventetiden skal forkortes betydeligt ved at der både er flere vagtlæger ved telefonen i spidsbelastningsperioder, og at borgerne kun bruger lægevagten ved akut sygdom.

Lægevagten skal bare fungere uden unødig ventetid og med høj faglig kvalitet, for kvalificeret hjælp ved sygdom er nemlig en af grundstenene i vores velfærdssamfund.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Legendernes Tid

Legendernes Tid

Kæmpe tillykke, Lars Toft ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

En skibonit slog sig for mange år siden ned i Hadsten… og nu fylder han 80 år

Den 3. december fylder Lars Toft Hansen 80 år. Stort tillykke! ... læs mere
UD I NATUREN (51)

UD I NATUREN (51)

Velkommen til december og dermed årstiden vinter. ☃️🛷☃️ ... læs mere
LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

LÆNKEHUNDEN FIK ET BEN

Det er den 2. december, og om end postens tilsynekomst normalt vakte glæde i de små hjem, var der enkelte firbenede skabninger, som ikke havde øje for buddets kvaliteter ... læs mere
DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

DEN BEDSTE FORBEREDELSE TIL EN VINTER MED SNE

Gå til Gadeberg XL - på toppen af Hadsten ... læs mere
Andel i et Romfad

Andel i et Romfad

Køb en andel i et valgfrit romfad og få 5-6 fl. egen rom med navn, nummer og årstal, samt et flot håndskrevet og indrammet certifikat.  ... læs mere
Taksterne for 2022 er vedtaget

Taksterne for 2022 er vedtaget

På byrådsmødet den 30. november godkendte byrådet i Favrskov Kommune taksterne or 2022 i Favrskov Forsyning ... læs mere
Indbrud i Foldby

Indbrud i Foldby

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...