|

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Ny norsk litteratur

I overensstemmelse med Favrskovbibliotekernes nordiske tema her i efteråret retter vi søgelyset mod tre fornemme udgivelser fra vort norske broderfolk. I alle tre bøgers hverdagsrealisme med troldsplint har jeg fundet en karakteristisk tone, der svinger mellem tragedie og komedie.

 

Nedslag i et kvindeliv

Roman Forfatteren har et seismografisk skarpt blik for de små forskydninger i relationerne – i familien, i parforholdet, i vennekredsen. Fortælleren Monika møder vi første gang, da hun som 13-årig i 1973 føler sig udenfor i familien, hvor hun er den yngste af tre søstre. Derefter følger vi hendes liv i punktnedslag gennem 5 årtier, hvor hun jagter friheden gennem flere forhold og forskellige jobs. Også tilknytningen til datteren bliver forstyrret af hendes rastløshed. Hun er bange for at gro fast i livet og føler hele tiden, der venter noget bedre et andet sted. Bogen er et gribende psykologisk portræt af en kvinde med en stærk indre uro, og som læser krummer man til tider tæer, når Monika igen ødelægger tingene for sig selv.

Så meget havde jeg. Af Trude Marstein

 

 

Nemmere uden kvinder?

Roman Man skal heller ikke have for små sko på, når man læser denne beretning om den midaldrende og to gange fraskilte Henning, der ikke gider alt det bøvl med kvinder længere. Da han bliver overtalt af en smart sælger til at prøve en habit med korte bukser og møder op i dette antræk på arbejde, bliver der vendt op og ned på hans tilværelse. For det første bliver han fyret, for det andet beslutter han sig for, at han fra nu af vil være bøsse! Det lyder grotesk, men er faktisk starten på en indre rejse, hvor han reflekterer over sit liv og gør oprør mod kønsstereotype forventninger.

En velskrevet og hudløst ærlig udviklingsroman om, hvordan man bliver den bedste udgave af sig selv.

Den jeg skulle blive. Af Geir Gulliksen

 

Mand i krise

Roman Samme tema møder vi i den nyeste udgivelse af en af mine norske yndlingsforfattere. Hovedpersonen Arvid har vi kunne følge lige fra de (i hvert fald delvist) selvbiografiske barndomserindringer med besøg hos de danske morforældre og den fornemt filmatiserede ”Ud og stjæle heste”. Her er han midaldrende, fraskilt og så meget ved at gå i hundene, at han sover bedre i sin bil end i den tomme lejlighed. For dog at få lidt medmenneskelig kontakt går han i byen for at drikke og tager med tilfældige kvinder hjem. De tre døtre ser han sjældent, og han må grave dybt for at redde sig selv og forholdet til sine børn. Med præcise og poetiske beskrivelser tegnes et følsomt portræt af en kriseramt mands skrøbelige univers.

Mænd i min situation. Af Per Petterson

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.

Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Æbledag
22. okt. 2021

Æbledag

Højskoletime
4. nov. 2021

Højskoletime

Loading...

BREDT UDVALG

BREDT UDVALG

GADEBERG XL GØR DET IGEN ... læs mere
”Four more years”…

”Four more years”…

Selv om man ikke får Nils Borring til at sige ”den er hjemme”, så virker det mest sandsynligt, at han også sidder for bordenden i kommunen efter valget i november ... læs mere
Fortræffelig god dag for Hadsten Petanque Klub

Fortræffelig god dag for Hadsten Petanque Klub

Den nye formand Jan Kjærulff-Møller var rigtig godt tilfreds med Petangue Sportens dag ... læs mere
Lille boks lover store ord –

Lille boks lover store ord –

kan Voltbox skære 90 procent af din elregning? ... læs mere
Nyt Plejecenter i Hadsten      HVOR? 

Nyt Plejecenter i Hadsten      HVOR? 

En kreds af borgere har sendt følende til Pingvinnyt ... læs mere
Standset af Politiet

Standset af Politiet

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Cafémøde med Lars Storgaard

Cafémøde med Lars Storgaard

I rækken af cafémøder hos Mester Jacob i Hadsten er turen denne gang kommet til de konservatives spidskandidat Lars Storgaard ... læs mere
UD I NATUREN (45)

UD I NATUREN (45)

EFTERÅRSFERIE🍁EFTERÅRSSTEMNING🍁EFTERÅRSFARVER🍁EFTERÅRSHYGGE🍁EFTERÅRSMOTIVER🍁EFTERÅRSVEJR🍁 ... læs mere
Vi må ikke glemme landsbyerne

Vi må ikke glemme landsbyerne

Af Morten Bang - Hinnerup Venstre kandidat til det kommende Byrådsvalg ... læs mere
En ”fuldblods” SF’er…

En ”fuldblods” SF’er…

Søren Frandsen - spidskandidat for SF i Favrskov – var til cafémøde med PingvinNyt ... læs mere
VALGMØDE OM ÆLDREPOLITIK

VALGMØDE OM ÆLDREPOLITIK

Hvordan ser det ud med ældreboliger i Favrskov Kommune? Hvordan er bemandingen i ældreplejen, og hvordan ser fremtiden ud for kernevelfærden? ... læs mere
Loading...