|

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Finske nyheder

Som en del af efterårets nordiske tema har vi i oktober fokus på Finland. Det var faktisk overraskende nemt at finde finske bøger, som er på vej ind på biblioteket – og de tre udvalgte handler alle om naturen.

 

Et nordisk samarbejde

Billedbog Selv den mest farvestrålende og indbydende efterårsskov gemmer på hemmeligheder og skjulte farer. I nogle store og særligt vilde skove bor der store brune bjørne med lange kløer og høje brøl, som gerne vil smage på din madpakke. Ville du blive bange, og løbe alt hvad du kunne? Du skal bare huske, at bjørne kan løbe meget hurtigere, end du kan. Så måske er det bedre at være venlig? Med boblende fortælleglæde og stemningsfulde illustrationer i akvarel bliver vi taget med dybt ind i de nordiske skove. Underfundig og med humor formidler bogen naturen og vores forhold til den, både det smukke og det, der kan virke skræmmende. Historien kan også være afsæt til en samtale om forholdet mellem mennesker og dyr.

Hvis du møder en bjørn. Af Malin Kivelä og Martin Glaz Serup (tekst) og Linda Bondestam (tegninger)

 

Nordisk noir

Roman Både magisk, mystisk og morsom er denne fortælling om den unge pige Elina, der hvert år rejser tilbage til sin hjemstavn i det østlige Lapland for at udføre en særlig opgave. Hun skal fiske gedder i en lille, mudret dam – og hvis hun ikke gør det, vil der ske noget forfærdeligt. Netop i år viser sig at være noget ganske særligt. Hun er nemlig efterlyst for mord og politiet er i hælene på hende. Men Lapland er et særligt område, hvor naturen hersker og hvor alle normale regler er sat ud af spil. I stedet møder vi en kæmpe med birketræer på skuldrene og mos i håndfladerne, en skovtrold og flere mytiske væsner, og jagten på den lille gedde bliver hurtigt til en sag om liv eller død.

Jagten på den lille gedde. Af Juhani Karila

 

Økokritisk exofiktion

Roman Overskriften forsøger kort at sige, hvordan denne fantastiske fortælling på to planer skriver sig ind i en aktuel tendens: Dels skildres naturens magiske kraft set i lyset af klimakrisen, dels bygges en fiktiv fortælling på en virkelig persons skæbne. I dette tilfælde kunstneren og naturforskeren Maria Sibylla Merian (1647-1717). Fra hun er helt lille, fascineres hun af naturen og især af insekternes liv. Bogens magiske realisme lader hende leve i 370 år, altså helt op til vor tid, og dermed tegnes også et billede af århundreders kvindefrigørelse. Gennem en flot konstrueret roman med et billedrigt sprog gives en klog og lærerig læseoplevelse.

Kvinden der elskede insekter. Af Selja Ahava

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek.

Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Æbledag
22. okt. 2021

Æbledag

Højskoletime
4. nov. 2021

Højskoletime

Loading...

BREDT UDVALG

BREDT UDVALG

GADEBERG XL GØR DET IGEN ... læs mere
”Four more years”…

”Four more years”…

Selv om man ikke får Nils Borring til at sige ”den er hjemme”, så virker det mest sandsynligt, at han også sidder for bordenden i kommunen efter valget i november ... læs mere
Fortræffelig god dag for Hadsten Petanque Klub

Fortræffelig god dag for Hadsten Petanque Klub

Den nye formand Jan Kjærulff-Møller var rigtig godt tilfreds med Petangue Sportens dag ... læs mere
Lille boks lover store ord –

Lille boks lover store ord –

kan Voltbox skære 90 procent af din elregning? ... læs mere
Nyt Plejecenter i Hadsten      HVOR? 

Nyt Plejecenter i Hadsten      HVOR? 

En kreds af borgere har sendt følende til Pingvinnyt ... læs mere
Standset af Politiet

Standset af Politiet

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Cafémøde med Lars Storgaard

Cafémøde med Lars Storgaard

I rækken af cafémøder hos Mester Jacob i Hadsten er turen denne gang kommet til de konservatives spidskandidat Lars Storgaard ... læs mere
UD I NATUREN (45)

UD I NATUREN (45)

EFTERÅRSFERIE🍁EFTERÅRSSTEMNING🍁EFTERÅRSFARVER🍁EFTERÅRSHYGGE🍁EFTERÅRSMOTIVER🍁EFTERÅRSVEJR🍁 ... læs mere
Vi må ikke glemme landsbyerne

Vi må ikke glemme landsbyerne

Af Morten Bang - Hinnerup Venstre kandidat til det kommende Byrådsvalg ... læs mere
En ”fuldblods” SF’er…

En ”fuldblods” SF’er…

Søren Frandsen - spidskandidat for SF i Favrskov – var til cafémøde med PingvinNyt ... læs mere
VALGMØDE OM ÆLDREPOLITIK

VALGMØDE OM ÆLDREPOLITIK

Hvordan ser det ud med ældreboliger i Favrskov Kommune? Hvordan er bemandingen i ældreplejen, og hvordan ser fremtiden ud for kernevelfærden? ... læs mere
Loading...