I anledning af årsdagen for Danmarks befrielse kommer her tre nyere udgivelser om afslutningen på 2. verdenskrig.
Hyggelig historie
Roman Trods den dramatiske baggrund er dette 2. bind i serien om studinen Helene og hendes oplevelser under besættelsen for dem, der kan lide hyggelige historiske romaner. Helene deltager aktivt i modstandsbevægelsen, men kommer under anklage for at være stikker og må flygte for at rense sit navn. Situationen er ekstra farlig, da hun hemmeligt er kæreste med den dansk-tyske soldat Johan. Hun presses ud i situationer, hvor hun må overleve på kærlighed, håb og viljestyrke. Det bliver dog ikke for alvor hårdt i denne roman, der giver et spændende indblik i den almindelige danskers liv under besættelsen.
Helenes befrielse. Af Pernille Juhl
Øjenvidneskildringer
Fagbog Denne bog indeholder 75 korte, personlige fortællinger. Den henvender sig til alle med interesse for hverdagen i Danmark under 2. verdenskrig og er opdelt efter landsdel, fx København, Bornholm eller Østjylland. Hvert afsnit om en landsdel indledes af et historisk rids skrevet af historiker Sine Maria Vinther, der skitserer hele besættelsestiden set fra det givne område. Læseren får et indblik i helt almindelige børn og unges oplevelse af befrielsen fra den tyske besættelse den 4.-5. maj 1945, og hvordan euforien og håbet bredte sig. De fleste af bidragene er korte, bare en side eller to, hvilket gør dem nemme og overskuelige at læse for de fleste. Man kan både læse fortløbende eller springe rundt i bogen alt efter interesse.
Befrielsen i glimt.
Hvad der fulgte
Fagbog En tidligere minister ridser her de første måneder efter befrielsen op: hvad skete der, da den umiddelbare glædesrus havde lagt sig? I en vigtig og længe savnet bog afdækkes gennem et omfattende arkivmateriale, hvordan modstandsbevægelsen efter den første hyldest blev kørt ud på et politisk sidespor, hvilket fik afgørende betydning for eftertidens politiske landskab. Det er en fremragende, gennemarbejdet udgivelse om en intens periode i Danmarks historie – her kommer mange forskellige befolkningsgrupper til orde i gennemgangen af, hvordan sommeren 1945 blev oplevet dag for dag. Centralt i fortællingen står retsopgøret og debatten om demokratiets fremtid.
Sommeren ’45. Af Per Stig Møller
Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.