Af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek
Lige om lidt skal vi vænne os til at sige ”kongen” i stedet for ”dronningen” – det bliver ikke let efter 52 år. Især den afgående men også den kommende monark er portrætteret i talrige bøger på bibliotekets hylder. Her kommer et lille udvalg på tre titler.
Dronningens egen stemme
Biografi Denne erindringsbog beskriver tiden fra barndommen til og med hendes kroning, fortalt af dronningen selv til Tom Buk-Swienty. Dronningen fortæller om både sine forældre, bedsteforældre, skoletid, udenlandsrejser, de forskellige slotte, sin forelskelse i prinsgemalen, de to prinsers fødsler og meget mere. Bogen indeholder også dronningens rejsedagbøger fra ungdomstiden, tegninger og mange fotos. Selv om vi ved, at Tom Buk-Swienty har skrevet og redigeret, fungerer det rigtig godt med jeg-formen. Dronningens ord skinner tydeligt igennem, og ofte kan man forestille sig hende sige det på netop den måde, det står beskrevet. I lydbogen indlæst af Sonja Oppenhagen er diktionen også ramt lige på kornet. Dronningen er meget ærlig i bogen og fortæller om både glædelige og svære ting på en nærværende måde. Forhåbentlig får hun nu tid til at medvirke til fortællingen om de næste 50 år.
Undervejs : erindringer 1940-1972. Af Tom Buk-Swienty. Findes også som lydbog på eReolen.
Ud i verden
Biografi Hvis du nyder flotte billeder i stort format, vil du have glæde af denne ”coffee-table bog” om kongehusets mange rejser, statsbesøg og arbejdet for at formidle de danske værdier ude i verden. Bogen stiller skarpt på kongehusets arbejde gennem 50 år og tager afsæt i indsættelsen af dronning Margrethe som majestæt i 1972. Herefter gennemgås kongehusets utallige rejser med primært fokus på dronning Margrethe, men kronprinsparret er også repræsenteret. Bogen væver de royale rejser ind i verdenshistorien igennem dronningens regeringstid, hvor hun har mødt mange prominente personer som fx Barack Obama, Nelson Mandela og Fidel Castro. Det skitseres, hvilken betydning rejserne har haft for relationen mellem Danmark og de pågældende lande. Bogen indeholder mange illustrationer og fotos fra familiens utallige rejser i verden, og det giver bogen ekstra tyngde, at danske udenrigsministre gennem årene føjer anekdoter til.
Kongehuset – på arbejde for Danmark. Af Karin Palshøj og Gitte Redder
Vores nye konge
Biografi Dette er den vægtigste biografi om Frederik – lige om lidt den 10. Det er en grundig bog, hvor man kommer tæt på Kronprins Frederik og hans både royale og dagligdags liv. Kronprinsen ved, hvad hans fremtid bringer: Han skal være konge en dag. Hvordan er det at leve med den skæbne, og hvordan forbereder man sig? Bogen er baseret på samtaler med Danmarks kommende konge samt en række interviews med hans hustru, forældre, bror og private venner. Vi følger Kronprinsen fra fødslen på Rigshospitalet og frem til det moderne familieliv med Mary på Amalienborg. Det er ikke nogen hemmelighed, at han ikke altid er kommet lige godt overens med sin skæbne, men i dag har han accepteret den og glæder sig til tjansen. Bogens titel referer til hans tid i frømandskorpset, og at bogen løbende er forsynet med en playliste over yndlingsmusikken bidrager yderligere til et levende portræt.
Under bjælken. Af Jens Andersen