En af sidste års største romansucceser, De bedste familier af Kim Blæsbjerg, tager et fast greb om efterkrigstidens tilsyneladende uendelige muligheder, men også de personlige, samfundsmæssige og miljømæssige konsekvenser, fremskridtet bragte med sig. Kim Blæsbjerg holder foredrag om sit arbejde med bogen på Hammel Bibliotek d. 30. januar. Indtil da kan man jo læse bogen, hvis man ikke allerede har gjort det, eller forsøge sig med andre titler, som omhandler den samme tidsperiode i halvtredserne, tresserne og halvfjerdserne.
Optimismen, overmodet og den yderste klitrække
Roman Ingeniør Jørn Albeck, konen Karin og datteren Vibeke slår sig i starten af halvtredserne ned i Lemvig for at være med til at etablere Cheminova, som bliver flyttet fra Nordsjælland pga. alt for mange gener for omverdenen. Ved Limfjorden er der masser af plads, tyndt befolket og masser af vand at lede kemisk affald ud i. Den lokale Niels, som er gift med Margrethe og har tre børn, ansættes på fabrikken, hvor produktionen af et nyt insektmiddel går over stok og sten, med uheld, forgiftninger af medarbejderne og en fuldstændig affejning af problemerne fra fabrikkens ledelse. Der er jo her tale om den største udvikling af området nogensinde, og man må se fremad. I løbet af historien bliver det tydeligt, hvilke omkostninger fremskridtet har på forskellig vis for alle implicerede med Cheminova som bagtæppe. En fremragende og stærk roman om menneskers rovdrift, både på miljøet og på hinanden.
De bedste familier. Af Kim Blæsbjerg
Drømmene om noget bedre
Roman Michael Holbek er journalist og har et langt forfatterskab bag sig med blandt andet biografier og filmmanuskripter, men ’Strøm’ er hans delvist autofiktive debutroman fra 2022. I bogen følger man en række personer gennem perioden fra 1960’erne til 1980’erne, som hver især oplever perioden forskelligt. Her er Eivind, en hårdtarbejdende og ambitiøs elektrikersvend, som vil mere og gøre det bedre for sin familie, så han uddanner sig til installatør, gaber over for meget og taber det hele igen. Der er hans kone Vigga, som på trods af at være ufaglært husmor realiserer sig selv som kvinde i tidens strømninger. Der er Bruno, Eivinds svoger, som bryder ud af sit konventionelle liv som tømrer for at kaste sig ind i hashsmugleri, som han ser som en mere lukrativ mulighed for både penge og personlig frihed. Og så er der Eivinds søn, Kim, som ikke vil nøjes med at stå på sidelinjen af det hele. ’Strøm’ er en virkelig god roman der, ligesom ’De bedste familier’, fortæller om menneskers drøm om at være et bedre sted, de forskellige veje og valg de tager for at nå derhen, og hvordan det går dem undervejs.
Strøm. Af Michael Holbek
Den umærkelige deroute
Roman Dette er den første bog i trilogien ’Vinter uden sne’, hvor tredje bog endnu ikke er udgivet. Romanen forgår henholdsvis i Helsingfors, Stockholm og København. Erik og Linnea møder hinanden 1958, bliver gift og alt er godt. Erik er en utrolig dygtig medarbejder i et datafirma, flot, charmerende og karismatisk, men han er også finsk krigsbarn, sendt bort da han var lille, og han kæmper indeni med konsekvenserne af sin hårde start i livet. I starten er Erik og Linneas forhold alt hvad man kan drømme om, men efterhånden som Linnea fastlåses i at passe familien og børnene, og Erik efterhånden opsluges af sit krævende arbejde og sine indre dæmoner, og alkoholen fylder mere og mere, må Linnea leve i skyggen af Eriks karriere og de løgne, han spinder omkring sig selv og deres forhold.
Eriks misbrug eskalerer, og Linnea må navigere i et klaustrofobisk liv og samfund, hvor man kan blive frygtelig ensom af frygt for hvad naboen tænker, hvis det hele kommer for en dag. En rørende og stærk roman fra perioden 1960-1970, hvor det man vil, ikke altid hænger sammen med hvad man formår.
Linneas bog. Af Mikael Lindholm