|

Undersøgelse: Nej tak til brugt seng og toilet

Det er populært at købe genbrug og markedet virker nærmest umætteligt. Men især to produkter gider danskerne ikke købe brugt. Men er der grund til ikke at genbruge seng og toilet?

 

Nyhed | Publiceret: mandag d. 1. juli 2019

Af:

Selvom de fleste ikke vil købe en seng fra genbrug, kan du gøre et godt køb, hvor du enten sparer penge eller finder noget mere unikt end du kan købe andre steder. Foto: Jan Ove Kristensen.

Du har netop været på loppemarked og er kommet hjem med hænderne fulde. Især én ting er du glad for – en unik og farvestrålende designerlampe fra Verner Panton, som vil stå godt i kontrast til sofabordet af teaktræ og billederne på væggen med motiv af gamle reklamer.

Kan du se scenariet for dig, er du ikke den eneste.

Det er nemlig blevet yderst populært at købe genbrug – og populariteten er fortsat stigende.

– Genbrug af især tøj og møbler er virkelig en stigende tendens. Det er simpelthen oppe i tiden at være mere miljøbevidst og have en god historie bag sit køb, siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.

Ifølge Danmarks største undersøgelse af handel med genbrug – DBA’s genbrugsindeks – købte hele 61 % af alle danskere i 2018 et eller flere genbrugsprodukter. Det er en stigning på fem procentpoint fra året før og 12 ift. 2016. Andelen, der har solgt produkter som genbrug ligger i samme periode nogenlunde stabilt på hver tredje dansker.

LÆS OGSÅ: Her kan du købe genbrugsmaterialer

Inventar, danskerne nødigst vil købe brugt

  • Seng
  • Toilet
  • Køleskab
  • Opvaskemaskine
  • Vaskemaskine

Kilde: Bolius’ YouGov-undersøgelse

Nej tak til brugte senge og toiletter

Men danskernes genbrugslyst har en grænse.

To produkter vil flertallet af danskerne nemlig ikke anskaffe sig som genbrug – en seng og et toilet.

Det viser en YouGov-undersøgelse foretaget for Bolius i april 2019. Her svarer 54 % af de adspurgte bolig- og andelsejere, at de ikke kunne finde på at anskaffe sig en seng som genbrugsprodukt – 53 % har samme holdning til et toilet.

– Det bliver dels for intimt og dels for uhygiejnisk at genbruge netop de to produkter. Det er jo også de færreste, der køber brugte underbukser eller hårbørster, siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.

Dertil vurderer Helle Lundsgaard, at både den lave nypris og produkternes funktionelle udvikling spiller en rolle i, hvorfor danskerne ikke gider genbruge seng og toilet.

Ekspert: Intet uhygiejnisk i en brugt seng eller toilet

At produkterne er billige fra ny og at både mode og funktion kan have ændret sig, er rengøringsekspert Fru Grøn enig i. Hun mener dog ikke, at man skal fravælge hverken toilet eller seng, da du som køber selv kan gøre noget ved det uhygiejniske. 

– Seng og toilet er selvfølgelig nogle meget personlige ting, men der er intet hygiejnisk farligt ved at købe dem brugt. Især senge af metal og toiletter af porcelæn kan gøres helt rene, madrassen kan bankes og luftes, og kalkaflejringer kan rengøres væk, siger Fru Grøn, Bolius’ rengøringsekspert.

Hvis du gerne vil købe en seng fra genbrug råder Fru Grøn til, at du tester bæreevnen og sørger for at skille sengen ad og samle dem igen, så du sikrer, at der ikke mangler enkelte dele.

Vil du hellere købe et brugt toilet skal du i stedet teste ydeevnen, hvis det er muligt – fx om det skyller ordentligt og tilstrækkeligt ud. Du kan med fordel også teste, om du kan fjerne fx kalkaflejringerne.

Sørg ved begge produkter at forhør sælger om, hvorfor produktet skal sælges.

LÆS OGSÅ: Sådan får du din madras til at holde længere

Køb af brugte hårde hvidevarer

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé at købe køleskab, opvaskemaskine og andre hårde hvidevarer som genbrug. Men vær opmærksom på følgende:

  • Energiforbrug: Undersøg energimærkerne. Mål strømforbruget med et spar-o-meter. 
  • Slitage: Svært at vurdere, men undersøg om produktet fungerer korrekt, kan åbne/lukke normalt og har tydelige aflejringer. Ved brug i områder med hårdt vand, vil der have sat sig mere kalk i rørene. Lugt kan normalt fjernes med korrekt rengøring.
  • Skader: Selv små skader kan være svære at reparere. Men hvis du kan fikse problemet selv, kan du formentlig spare en del penge på at købe produktet fra genbrug.
  • Prisen: Selv sagt vigtigt, at prisen afspejler, at produktet er brugt. Mange vil ikke genbruge hårde hvidevarer, så med lidt research kan du gøre et scoop.

Kilde: Henrik Bisp, fagekspert i Bolius.

Brugte hårde hvidevarer kan være bedst for pengepung og klima

Udover seng og toilet deler også hårde hvidevarer en liden topplacering på listen over uønskede genbrugsinventar.

Køleskab, opvaskemaskine og vaskemaskine vil mere end 40 % ikke anskaffe sig som genbrug.

Men ligesom med sengen og toilettet, skal du som forbruger ikke nødvendigvis være afskrækket over at købe hårde hvidevarer som genbrug.

Med en ordentlig research og lidt fingersnilde kan du oftest gøre et scoop – selvom der er en risiko for at købe ’katten i sækken’.

– En brugt hård hvidevare kan ofte være bedre for miljøet, da produktionen kræver mange ressource. Men det er selvfølgelig kun en god løsning for klimaet – og din pengepung – hvis ikke forbruget af el og vand er markant højere, siger Henrik Bisp fagekspert i Bolius.

Hvis du vælger at købe en brugt hvidevare, kan det anbefales, at du starter med at give den en grundig rengøring både inde og ude, da det kan forlænge levetiden, mindske energiforbruget og styrke ydeevnen.

Det kan bestemt også anbefales, at du får en garanti på produktet, hvis sælger vil give dette – oftest kun en mulighed hos professionelle, der sælger genbrug.

LÆS OGSÅ: Hvad koster det at bruge en opvaskemaskine?

Kan alt inventar købes fra genbrug?

Ud fra fageksperternes vurdering, er der ikke noget inventar, der ikke kan genbruges – så længe du tænker over kvaliteten af produktet og eventuelle krav til funktion.

Den holdning deler 13 % af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at alt inventar kan genbruges. 9 % svarer ved ikke.

Så hvis du har svært ved at få solgt noget af dit inventar, så skyldes det måske bare, at du ikke har fundet den rigtige sælger endnu.

Eller også er dit ønskede salgsobjekt måske ikke værd at købe – og så kan vi i stedet anbefale genbrugsstationen eller en genbrugsbutik, så dit produkt kan gøre gavn alligevel. Alternativt kan du selv genbruge dine produkter, fx kan et toilet fungere som blomsterkumme og brædderne fra sengen bruges til et andet møbel.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Ville du anbefale bolius.dk?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Byrådsmøde foregår via Skype

Byrådsmøde foregår via Skype

På grund af den aktuelle corona-situation bliver byrådsmødet tirsdag 26. januar 2021 kl. 19 i Favrskov Kommune afviklet som et Skype-møde ... læs mere
Taget for narkokørsel m.m.

Taget for narkokørsel m.m.

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi leger fortsat

Vi leger fortsat

Fortæller Hadsten Håndbold ... læs mere
Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Loading...