|

UNGE PIGER PÅ AFVEJE…

Så kom december, og julemåneden kan passende indledes med en historie om to kåde hadstenpigers kanetur gennem det snedækkede landskab anno 1939…

PÅ AFVEJE

Af Kurt Villy Svendsen

Så kom december – julemåneden – traditionernes tid, også her på PingvinNyt, og hvordan kan december indledes bedre end med historien om den kække trafikassistent, Frøken Ellen Bach, og hendes medlevende slædetur i 1939, når den samtidig kan suppleres med et smukt billede af Hadstens berømte – nogle vil sikkert mene berygtede – jernbaneoverskæring fra samme år?
Når der desuden tilføjes et smukt julekort af kunstneren Ludvig Møgelgaard samt hovedpersonen selv, falder det hele på plads.

Ellen Helleberg Rasmussen påbegyndte i 1935 sin uddannelse til trafikassistent ved DSB, som på daværende tidspunkt havde haft ansættelsesstop i 10 år.

Der var 40 elever på holdet; heraf udgjorde kvinderne 10 %. 

Efter sin eksamen i 1938 blev Ellen tilknyttet Glyngøre, men pr. 1.1.1939 gjaldt det Hadsten, hvor stationsforstanderen hed Charles Frost.

Den 31.12.1938 klokken 18 satte Ellen for første gang sine ben i Hadsten, og vi er stadig mange, der husker Ellen i det smukke hjem på Dr. Larsens Vej 8.

-Da jeg stod på perronen i Hadsten den vinteraften, var det første, jeg hørte, kanebjælder, fortalte hun mig engang over en kop kaffe i den store ejendom på bakkedraget, medens øjnene lyste af glæde over mindet:

-Det lød så smukt, og jeg var sikker på, det varslede godt for fremtiden.

Som enlig kunne man ikke dengang tilkomme en lejlighed, og der var mangel på beboelse i Hadsten, men til al held havde Ellen fået et lille, men hyggeligt værelse på Afholdshotellet i Østergade 21 – bygningen, der i dag rummer resterne af Nordea og byens velrenommerede ejendomsmæglervirksomhed Danbolig.

Hotellet var et velbesøgt sted med såvel teatersal som biograf, og der var jævnligt foredrag, sang, gøgl og dans.

Her lærte Ellen hurtigt personalet fra P. O.-købmandshandlen at kende.

Næsten alle ansatte indenfor detailhandel, håndværk og landbrug var i 30´erne ansat med kost og logi, men personalet fra P. O. spiste på Afholdshotellet.

Den unge trafikassistent fik en jævnaldrende veninde i boghandlerdatteren Inger Drøhse, og de havde en oplevelse, som ikke længere deles af mange i byen. Pigerne nåede at komme i biografen i den gamle teatersal i Afholdshotellet, hvor de så ”Præsten i Vejlby”, men den 1. marts 1939 kunne de besøge byens nye biograf på bakken i Nørregade og se ”Livet på Hegnsgaard”.

Tæt på julen 1939 faldt sneen tæt over Hadsten, mens de unge damer kom gående gennem Afholdshotellets gård. Der var liv i rejsestalden, for staldforpagter Jørgensen kom i det samme trækkende med sin gamle og meget rolige hest, så Inger Drøhse blev overmodig og sagde:

-Goddag Jørgensen. Gi´r De ikke en kanetur, nu hvor føret er til det?

-Det har jeg sgu´ ikke tid til, brummede staldforpagteren, men så skruede Ellen Rasmussen (som dengang var ugift og hed Bach) charmen på:

-Jamen, vil De så ikke bare spænde for, Jørgensen – så kan jeg sagtens selv køre den…

-Nå, råbte Jørgensen:

-Har De virkelig forstand på det, Frøken Bach? Joh, så må De da gerne låne Gamle Blis…

Under megen latter kørte de to kåde piger af sted; over banen gik det i højt humør og ud af det daværende Ballevej til Faurskov, hvor de i fin stil svingede ind i skoven.

Det var et prægtigt kaneføre, og turen ind på de smalle, snedækkede skovveje var som taget lige ud af H. C. Andersens eventyr.

Men ak – de to piger havde ikke taget højde for, at man på grund af skovarbejde havde spærret vejen med en aflåst bom, og da det var søndag, var der naturligvis ingen arbejdere.

-Ja, så holdt vi jo der med skov på begge sider, lo Ellen. -Og den gamle hest blev stående – støt som en klippe.

-Ved du, hvordan man bakker med sådan en, spurgte hun Inger Drøhse.

-Nej, svarede veninden: -Men er det ikke noget med at sige HRYYY HRYYY HRYYY?

Derpå rykkede de i tømmerne i ti minutter, mens de skiftedes til at ”hry´e”, men Blis var urokkelig. Pigerne begyndte at fryse bravt og følte sig efterhånden lidt i knibe, for gå fra hesten ville de ikke. Pludselig dukkede en ung mand op mellem træerne. Det var en af kommiserne fra Karl Larsens Købmandsgaard i sydbyen, og ham havde Ellen set før.

-Åh, Olsen, råbte hun. -De har vel ikke forstand på at bakke med en hest?

-Jow, svarede denne: -A er fra Dybvad, så det er a født op med. Hvis damerne lige vil stige af…

På den måde blev Inger Drøhse og Ellen Bach reddet, men de var ikke helt så kæphøje på hjemvejen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Ny landdistriktspolitik med fokus på fællesskaber, samarbejde og det gode liv

Ny landdistriktspolitik med fokus på fællesskaber, samarbejde og det gode liv

Byrådet har godkendt forslaget til en ny politik for landdistrikterne med titlen ”Livet i landdistrikterne – fællesskaber for alle” ... læs mere
Nyt byggeri i Hammel giver borgere med hjerneskade bedre muligheder for træning

Nyt byggeri i Hammel giver borgere med hjerneskade bedre muligheder for træning

Nye fysiske rammer skaber bedre forudsætninger for rehabilitering af borgere med kompleks erhvervet hjerneskade. Det viser en ny evaluering fra forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM ... læs mere
Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune træder nu ind i skaleringsprocessen 'Sammen om ny teknologi og centraliseret respons'. Samarbejdet skal føre til nye løsninger, som kan øge trygheden for borgere i eget hjem og frigive tid blandt medarbejdere i hjemmeplejen ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

De tre afdelinger af Ældre Sagen i Favrskov har indsendt et fælles høringssvar til det kommunale budget for 2024-2027 ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 46

UGENS NATURBILLEDER nr. 46

September går på hæld og vi har passeret efterårsjævndøgn, hvilket betyder, at vi nu er gået ind i vinterhalvåret. Dette er dog svært at fornemme på ugens vejr, som byder på løvfaldssommer, altså over 20 grader tre dage i træk ... læs mere
Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Favrskov Kommune har valgt 51-årige Mette Bødiker Vestergaard til stillingen som sundhedschef. Mette Vestergaard tiltræder i jobbet 1. november 2023 ... læs mere
På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

I Danmark har vi en rekordhøj overlevelse efter hjertestop uden for hospital – særligt i det offentlige rum. Ambitionen er, at endnu flere skal overleve, og ny dansk forskning viser, at de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv ... læs mere
Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Ro på skatten trods højere vurdering ... læs mere
18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

To drenge sigtet – den ene fra Favrskov ... læs mere
Har du et barn mellem 10-13 år?

Har du et barn mellem 10-13 år?

I Danmarks Motions uge, kan dit barn helt gratis og uforpligtende komme og være med på vores Børne Bootcamp hold Torsdag kl. 18:30-19:15 ... læs mere
Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Nu kan du få overblik over de nye ejendomsvurderinger i dit nabolag via kort på Boligsiden

Som noget nyt viser Boligsiden de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 på kort. Den nye funktion gør det let og overskueligt at sammenligne vurderinger i ens nabolag, så boligejere nemt kan få sig et overblik over, hvad tilsvarende boliger i deres ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 45

UGENS NATURBILLEDER nr. 45

I dag står den på en lun septembercocktail med både frugt og sommerfugle ... læs mere
Loading...