|

VARME – af Herluf Nydam Jensen

Nu er tiden kommet hvor det er rart at der er varme i vores boliger. I vores tid er det nemt at tænde for varmen enten det nu er oliefyr, pillefyr,jordvarme, solceller eller som her i Hadsten, hvor varmeværket fyrer med halm. Det er nemt og effektivt

 

 VARME                                                 
Dengang jeg var barn på Nydamsgård var der kakkelovne 5-6 stykker og så det store komfur i køkkenet + gruekedlen i bryggerset. Der blev kun tændt op i køkkenet (komfuret ) og stuen til daglig. Så der lød altid et råb efter en- luk døren når man forlod stuen eller køkkenet.
I halvtrdserne blev der fyret med træ koks og en lille smule tørv, træet kom fra de gamle læbælter, der bestod af elmetræer, plantet efter julestormen i 1902.
Tørvene kom fra gårdens tørveskifte i Tinning mose, min far skriver at det var gode tørv som mange generationer havde varmet sig ved i de kolde vintermåneder.
I krigsåret 1941 blev der produceret 40 000 stk tørv.Tørvefremstillingen startede efter at roerne var hakket sidst i juni måned. Alle mand af hus + et par hjælpere der havde forstand på at fremstille tørv.
Tørvejorden kommer i en æltemaskine , derefter i forme på trillebøren, og så blev de væltet af på jorden i lange rækker, for at tørre i en uges tid, alt afhængig af vejret.
Når de var halvtørre skulle de rejses og efter en uge mere blev de sat i stakke, hvis de ikke allerede var så tørre at de kunne køres hjem.
Selvom det var hårdt arbejde, og kunne være meget varmt,, var det alligevel en afveksling i den daglige trummerum, og især pauserne var hyggelige med besøg af min mor, mine bedsteforældre og mine søskende, med den store madkurv og ikke mindst noget at drikke, sikkert også med en dram til.
Sidst i halvtredserne er det ved at være slut og oliefyrene vinder indpas på gårdene med centralvarme ,  installeret i alle stuehusenes rum.
I 1961 er jeg hjemme på juleorlov og skulle pynte juletræet, året før var der købt en spraydåse der kunne sprøjte sne på juletræsgrenene, der var lidt tilbage men sprayen virkede ikke rigtig så jeg satte den ind i kakkelovnen i den åbning hvor kaffekanden tit stod og holdt varmen, og ak og ve, den blev glemt indtil den revnede med et brag og der var julesne både på træet, undertegnede og gulvtæppet.
Det værste var dog at kakkelovnen var skredet i alle sammenføjningerne og var ubrugelig. Det blev en noget kold jul i spisestuen den juleaften.
Sommeren efter blev der opsat oliefyr med centralvarme i hele huset .Der hører stadig et tørveskifte til Nydamsgård 23 cl i Tinning,men det er ikke nemt at finde og det er groet til med birketræer og højt græs til stor glæde for vildt og jægere.
Herluf Nydam Jensen

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...