Billedtekst: Peter Aschelund viser her Skjold Bunes egne julevine. Fra venstre Chauteau Pontet Teyssier (Aaint-Emilion Grand Cru til kr. 125,- samt to italienske, henholdsvis Emporium Appassimento til kr. 90,- og Fabiano Valpolisella Ripasso til kr. 120,-
Middagen Mortens Aften stiller store krav til vinen i glasset.
Derfor kan det være vanskeligt at finde den helt rigtige, men så er det godt, at vi her i Hadsten har en ekspert på området, nemlig indehaver af Skjold Burne forretningen på Søndergade, Peter Aschelund.
”Rødvinen skal både kunne matche de søde brunede kartofler, den brune sovs, den fede and og den syrlige rødkål”, fortæller Peter Aschelund, og fortsætter:
”Denne sammenblanding af fedt, sprødt, sødt, syrligt og salt er lidt af en udfordring, hvis man vælger rødvin til andesteg.”
”Helt generelt vil jeg anbefale en rødvin med struktur, høj syre og stor smagsintensitet.
Det kan være italienske Amarone, Ripasso eller Primivito. Skal det være fransk, så er Châteneuf-du-Pape fra Rhône-området også et godt valg. Blandt de oversøiske druer er Zinfandel, Shiraz eller Garnacha ligeledes gode valg.
Skjold Burnes egne julevine er selvfølgelig også anbefalelsesværdige og rigtig gode køb.”
”Til risalamanden er det kirsebærsovsen, vi hælder over desserten, der dikterer, hvad vi skal drikke til. Selve desserten med fed fløde, mandler, risengrød og vanilje er ikke i sig selv svær at sætte vin til – bare den er sød. Men det er kirsebærsovsen, der er udfordringen.”
”Kirsebærvin er oplagt, ligesom en portvin som f.eks. Nieport Reserve Ruby passer fint”, slutter Peter Aschelund