|

Vis flaget til fordel for vigtig forskning i kræft

Der sker hele tiden vigtige fremskridt inden for kræftforskningen. Særligt immunterapi er flere gange blevet udråbt som det helt store gennembrud i behandlingen.

Men også andre vigtige opdagelser er på vej og kan få betydning for fremtidens kræftpatienter. Når du støtter Kræftens Bekæmpelses landsindsamling, støtter du forskning i kræft.

Immunterapi, personlig medicin og genbrugsmedicin er nogle af de områder, vi kan forvente os meget af i fremtiden, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Støt landsindsamlingen, så støtter du forskningen.

Immunterapi, personlig medicin og genbrugsmedicin. Det er nogle af de områder, som Jørgen H. Olsen, leder af Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter mener, at vi skal rette blikket mod i fremtiden.

– Der sker mange spændende ting. Noget af det, som forskerne i Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter arbejder på, er såkaldt genbrugsmedicin. Forskerne har gjort nogle meget spændende opdagelser, hvor de har set, at medicin mod helt andre sygdomme eller lidelser faktisk også kan bekæmpe kræft. Det forventer vi os meget af og har nogle interessante forskningsresultater på vej inden for det næste år, fortæller Jørgen H. Olsen.

Uhelbredeligt syge patienter helbredt med immunterapi

Der er ikke tale om, at kræftens gåde er løst – og det kommer man nok aldrig rigtig til, da kræft ikke er én, men mange forskellige sygdomme. Men der kommer hele tiden ny og vigtig viden.

For en måneds tid siden kunne amerikanske kræftforskere berette om helt ekstraordinære resultater. 27 ud 29 uhelbredeligt syge leukæmipatienter viste ingen tegn på kræft flere år efter, at de er blevet behandlet med en særlig form for immunterapi. Resultaterne fik eksperter til at tale om et kommende paradigmeskifte inden for kræftbehandling, det fortæller overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen.

– Det er helt enestående. Der er tale om uhelbredeligt syge patienter, hvoraf nogle kun havde ganske få måneder tilbage at leve i, og her, flere år efter forsøgets start, har de stadig ingen symptomer på kræft, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Og resultatet er blot et af mange, der dukker op i disse år. Forskerne har meget store forventninger til immunterapi, der kort sagt går ud på at styrke kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftcellerne. Der er mange forskellige former for immunterapi. I det amerikanske forsøg tog man t-celler, også kaldet dræberceller, fra patientens immunforsvar og genmanipulerede dem, så de kunne slå kræftcellerne ihjel, hvorefter man gav dem tilbage til patienterne:

– Det er den her slags behandling, vi har sukket efter i årevis – en behandling, der ser ud til at slå den sidste kræftcelle ihjel, og hvor patienterne bliver helbredt. Immunterapi kommer uden tvivl til at få stor betydning inden for de næste år, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Pengene fra landsindsamlingen går blandt andet til forskning i kræft. Når du viser flaget, er du med til at gøre en stor forskel.

Landsindsamling støtter kræftforskning i verdensklasse

Ved landsindsamlingen er du med til at støtte kræftforskningen. Hver gang Kræftens Bekæmpelse får 100 kr. går 60 kr. til forskning i kræft. Kræftens Bekæmpelse har sit eget forskningscenter og uddeler samtidig penge til eksterne forskningsprojekter i kræft. I 2014 brugte Kræftens Bekæmpelse 400 mio. kr. på kræftforskning.

Kræftens Bekæmpelses egen forskning vurderes meget højt i det internationale forskningsmiljø. Det internationale ”Scimago Institutions Rankings”, som hvert år kårer de bedste forskningsinstitutioner i verden, placerede i 2014 Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter som en suveræn nr. 1 i Danmark og som nr. 40 i Europa sammenlignet med flere end 5.100 universiteter og forskningsinstitutioner.

Kun medicin til dem, der har gavn af den

Forskerne arbejder på højtryk for at forstå, hvorfor kræft opstår, og hvordan den bedst behandles. Meget af det kræftmedicin, der gives i dag, har ikke den ønskede effekt. Faktisk vurderer man, at kemoterapi kun har den ønskede effekt i højst halvdelen af tilfældene. Derfor taler man også mere og mere om såkaldt personlig medicin, altså at give den rigtige behandling til hver enkelt patient med det samme.

– Vores vision for fremtidens personlige kræftbehandling er, at hver patient bliver testet med en række analyser, og at lægen på den baggrund kan vælge den medicin, der har den største chance for at virke hos patienten. Vi kan på den måde skræddersy en behandling til den enkelte patient. Det vil give større livskvalitet, da mange vil undgå at få medicin, de ikke har gavn af, men som giver dem bivirkninger, fortæller forskningschef Jørgen H. Olsen.

Han fortæller også at forskerne arbejder intensivt på at udvikle metoder, der kan vise kræften, allerede inden den giver symptomer. For jo tidligere sygdommen opdages, jo bedre er mulighederne for at behandle og måske helbrede patienten.

– I dag er det desværre ofte sådan, at kræften først opdages, når sygdommen er fremskreden. Det betyder, at patienten skal i behandling med kemoterapi og stråler, der giver bivirkninger. Derfor er der hårdt brug for nye behandlingsmåder, som på en gang er tilpasset den enkelte, og som er mere skånsomme og effektive, slutter Jørgen H. Olsen.

Sådan støtter du landsindsamlingen

Meld dig som indsamler på 7012 2016 eller på indsamling.dk.

Hver indsamler bidrager i gennemsnit med ca. 1.000 kr. ved at gå en rute på omkring tre timer

Støt via mobilepay eller swipp på 61 61 08 01

Støt via SMS

Skriv ’KB50’ til 1277 – så giver du 50 kr.
Skriv ’KB100’ til 1277 – så giver du 100 kr.
Skriv ’KB150’ til 1277 – så giver du 150 kr.

Start din egen onlineindsamling på indsamling.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hække hænger ud over fortovet:

Hække hænger ud over fortovet:

Nu griber kommunerne ind ... læs mere
Kørsel uden kørekort i Hammel

Kørsel uden kørekort i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sammenholdet vandt

Sammenholdet vandt

Af Morten Bang, - Favrskov byråd - Venstre ... læs mere
2 Færdselsuheld i Favrskov

2 Færdselsuheld i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Blev sigtet efter hashfund i bilen

Blev sigtet efter hashfund i bilen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Boligsiden.dk:

Boligsiden.dk:

Salget af byggegrunde er efter 1. halvår højere end i hele 2019 ... læs mere
UD I NATUREN (31)

UD I NATUREN (31)

I dag lægger vi vejen forbi høst på Bidstrup, blomstereng ved fiskeparken, en varm dag på Rækkevej samt diverse blomster ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Fra Favrskov Affald A/S ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Volvo Amazon herregårdsvognen skal sælges

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Gå ikke forbi  - kom ind og se vort interessante udvalg

Gå ikke forbi – kom ind og se vort interessante udvalg

Udtaler vinhandler Peter Aschelund fra Skjold Burne Vinhandel i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...