|

Vogt dig for forfalskninger af emaljeskilte, men kig efter plastikskiltene

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Originale lysskilte fra de kendte benzin- og olieselskaber er eftertragtede. Set til salg for 7.500.

 

Jørgen Kjær

 

Interessen for emaljeskilte og andre ældre reklameartikler er usvækket, og nogle vil nærmest betegne den som eksploderet, og det er ikke kun emaljeskiltene i metal samlerne kaster sig over.

Tidligere var det oftest motivskiltene, der havde den største værdi, men nu er også de såkaldte tekstskilte blevet eftertragtede. Tidligere blev de betragtet som kedelige, ligesom ”nyere” skilte i plastik fik tommelen ned. Det har nu ændret sig. Tekstskiltene stiger i pris og plastikskiltene følger pænt efter. Der er sikkert mange samlere blandt VeteranPostens læsere, der kan nikke genkendende til dette.

Motor- og bilrelaterede skilte følger godt med i efterspørgslen, og i takt med at interessen for klassiske køretøjer rykker sig til nyere årgange, følger interessen for automobilia tidsmæssigt helt automatisk med. Vil man have tidstypiske reklameskilte til garagen og hjemmeværkstedet bliver det derfor helt automatisk plastiktidsalderen, man træder ind i. Skilte, der før var fuldstændig værdiløse, bliver pludselig eftertragtede, ligesom den gamle oliedunk i plastik også får sin renæssance.

Disse gamle plastikskilte kan man nu finde på stumpemarkeder, messer og samlertræf, men man kan stadig også være heldig at finde dem på deres oprindelige plads på gamle værkstedsbygninger. Ligesom man kunne med emaljeskilte for en menneskealder siden.   

 

Fortsat stort udbud af emaljeskilte

Interessen for emaljeskilte er trods interessen for nyere plastikskilte usvækket og vokser år for år.

 

-En større interesse giver også et bredere udvalg af skilte til salg på auktioner, markeder og hos de handlende. I dag er der også samlere til nyere skilte fremstillet i plastik, lakerede blikskilte samt støbte tekstskilte. Plastikskilte blev både brugt som lysreklamer eller som gavlreklamer, ikke mindst for autodele og biler. De støbte skilte er ofte brugt som gade- eller vejskilte, samt med påbud og anmodninger. Der har ikke været så stort et udbud af specielle eller mere sjældne emaljeskilte på netauktioner i 2019. Det kan skyldes, at der måske ikke som tidligere findes så mange emaljeskilte gemt væk på gamle lofter og i udhuse, som tidligere, fortæller John Juhler Hansen, der blandt andet gennem udgivelsen af to bøger om emaljeskilte har haft fingeren på pulsen i de sidste mange år.

Bil- og motorrelaterede emaljeskilte er stadig eftertragtede. På netauktion i foråret 2019 fik et Chevrolet forhandlerskilt hammerslag på 4.400 kr. Et BP Energol olieskilt fik hammerslag på 3.000 kr. Et rigtigt pænt Brug Sprit til Kølervædske fik hammerslag på 5.600 kr. Private udbyder af og til pæne Sprit-skilte på internettet, hvor prisen så ”afrundes” til 10.000 kr., hvilket må siges at være for dyrt, mener John Juhler Hansen.

 

Vogt dig for forfalskninger

Mener man, at autorelaterede emaljeskilte bør være billige, bydes der i dag på et solidt udvalg af forfalskninger, massefremstillet i Østeuropa eller i Indien. Derfor kan de sælges til lave priser. De udbydes især på internettet. I julemåneden 2019 havde en udbyder med bopæl i Langeskov i Den blå Avis, udbudt 87 af den slags især autorelaterede emaljeskilte. Forfalskningerne sælges også på stumpemarkeder og hos de handlende. Et polsk emaljeværk har specialiseret sig i forfalskninger, der sælges gennem deres danske forhandler i Nordjylland. Her fås tre forskellige forfalskede Adamas skilte til priser fra 6.499 kr. til 1.699 kr. Det polske emaljeværks nyeste forfalskning er Ginge Barberblade. Emaljeskiltet er udført i den original størrelse, 58 x 58 cm og udsalgsprisen er 2.195 kr. Det må nok med stor sandsynlighed konstateres, at nye forfalskninger sikkert følger i 2020, advarer John Juhler Hansen.  

Et pænt eksemplar af et Sprit-skilt bør koste mellem 4.000 og 7.000 kr.

 

Emaljeskilte anvendt hos købmænd, med motiver er stadig populære. I den dyre ende med et hammerslag på 33.000 kr. lå et perfekt prøveskilt fra Elvirasminde Chokolade. Skiltets motiv er en stuepige som serverer varm chokolade. Med mellempriser lå et pænt Julius Kopp gummistøvler, som lige er gået for et hammerslag på 3.800 kr. Et pænt Stjernens Øl med en arbejder som motiv, fik hammerslag på 8.000, mens et tilsvarende med afslag i motivet kostede 3.400 kr. Flag Cigarettes med en skotte og en pakke Flag cigaretter som motiv fik hammerslag på 5.600 kr. Et Schulstads Brød hvor motivet er en sfinks og et rugbrød, fik et hammerslag på 5.200 kr. I den billige ende blev der solgt et stort Yokahoma dækskilt, hammerslag 850 kr. Et skadet rundt emaljeskilt Munke Mølle med motiv en munk med en sæk fik et hammerslag på 1.000 kr. På trods af, at sidstnævnte emaljeskilt var designet af Kaare Klint.

Men i dag er skadede – eller opmalede emaljeskilte fortsat i lav kurs, pris- og samlermæssigt, men det hindrer jo ikke en dekorationsmæssig værdi, hvor flere kan være med..

Plastikskiltene er på vej op i pris, men har nok ikke helt nået deres leje endnu. Men det forventes, at de vil stige, både i takt med efterspørgslen, men også fordi der ikke er fremstillet så mange og ej heller gemt så mange.

 

 

Billedtekster:

 

100: Der fremstilles i dag en del kopier, mange vil kalde det forfalskninger, af emaljeskilte, der oven i købet har fået tilført lidt hurtig ”forældelse”. Ikke alle sælgere gør som denne sælger opmærksom på dette – desværre.

 

101: Et pænt eksemplar af et Sprit-skilt bør koste mellem 4.000 og 7.000 kr.

 

102: Originale lysskilte fra de kendte benzin- og olieselskaber er eftertragtede. Set til salg for 7.500.

 

103: Set til salg for 1500 kr.

 

104: Kan købes for 1800 kr. Er det mon en ny kopi?

 

105: Kan købes for 3.600 kr.

 

106: Lige til at sætte til stikkontakten for 2.400 kr.

 

107: Man kan stadig være heldig at finde gode emaljeskilte på de almindelige stumpemarkeder.

 

108: Interessen for originale emaljeskilte i perfekt stand er stadig voksende.

 

109: Dette må være et must for enhver Folkevognsejer.

 

110: Set til salg for 1800 kr.

 

111: Taxa-skiltene er i dag eftertragtede.

 

112: Michelinskilte – også som lysskilte er altid efterspurgte selv om de ´for de flestes vedkommende er fremstillede i et større antal.

 

113: Set til salg for 4200 kr.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Røde Kors Butikken i Thorsø, har gjort noget af en scoop her i sommertiden.

Røde Kors Butikken i Thorsø, har gjort noget af en scoop her i sommertiden.

De har nemlig været så heldige at få del i en donation af tøj fra den kendte damekonfektion MASAI ... læs mere
½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

½ pris på entrébilletten hos Modelbane Europa

Modelbanen oplever en stor stigning i besøgstallet her i højsæsonen, hvor voksne kun skal betale 45 kr., børn 25 kr. og pensionister kun 40 kr. En familiebillet koster nu kun 115 kr ... læs mere
Foredrag med Daniel Svensson

Foredrag med Daniel Svensson

Mit livs kamp – på banen og udenfor banen ... læs mere
SENIORDANS starter

SENIORDANS starter

EVA sender en sommrhilsen ... læs mere
Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Favrskov Revyen er klar til at spille i efteråret.

Forestillingen hedder NYE TONER og er stort set identisk med den forestilling som var planlagt gennemført i marts ... læs mere
Pas på med ukrudtsbrænderen

Pas på med ukrudtsbrænderen

BRANDFARLIGT HAVEREDSKAB ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE" (læs ny historie)

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE” (læs ny historie)

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde. 1964 : Læs yderligere NOSTALGI om tilladelse til at sælge Pølser med REMOULADE og AGURKESALAT ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 475.

Ugens naturbilleder nr. 475.

Sikke en drejning vejret har taget😖Men husk lige dette: UD PÅ TUR - ALDRIG SUR😊Her kommer fotos fra Kollerup møllesø samt fra søen og bøgeskoven i Skanderborg ... læs mere
Færdseksuheld

Færdseksuheld

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Stigende salg presser boligpriserne op på højeste niveau i 10 år

Nye juni-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser stigende salgspriser for alle boligtyper. Det bringer den gennemsnitlige kvadratmeterpris for både villaer og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse op på det højeste niveau i de seneste 10 år ... læs mere
Loading...