|

VOLDUMDRENG I KRIG

Et af de mere kendte billeder fra 9. april 1940 har relation til Clausholm ved Voldum…

VOLDUMDRENG I KRIG

Tekst m.v.: Kurt Villy Svendsen

En gennemhullet stålhjelm, flænset af et vildfarent projektil, opbevares den dag i dag på Nationalmuseet. Hjelmen tilhørte Menig 108 Hansen, som blev dræbt i Haderslev den skæbnesvangre 9. april-morgen i 1940, da en fåtallig dansk styrke prøvede at tage kampen op mod den tyske besættelsesmagt.

En hær, som vel at mærke overmatchede den danske i styrkeforholdet 1-50, og hvor de tyske våben bestod af panservogne og kraftige kanoner med støtte fra luftvåbnet mod danskernes rifler, ”Madsen”-rekylgeværer og nogle få maskinkanoner. På forhånd en håbløs kamp.

75 år senere besøgte jeg denne menige soldats grav i Videbæk. Graven var smukt pyntet med kranse og friske blomster, og på de farvestrålende bånd kunne jeg læse, at ”Veteranerne fra 9. april 1940” havde været der før mig.

Jeg mødte en gammel mand på kirkegården – 20 år ældre end jeg selv, så det kan jeg godt tillade mig at kalde ham. Vi faldt i snak, og han fortalte:

-Jeg bor her i Videbæk – og er født her – og min far blev i øvrigt født 9. april 1905. Jeg har kendt

Hansens forældre. Desuden var jeg også soldat på Haderslev Kaserne ved 2. Regiment få år efter krigen. Vi talte ofte om, hvor skidt myndighederne behandlede familien. Hansens unge enke fik først at vide, manden var død efter mere end et døgn…

”Vi ærer dit Minde i Tak for din Daad – er Tider end onde, Vorherre ved Raad”, har borgere i Videbæk ladet indhugge i stenen som en hyldest til en ung mand, som ydede det ultimative i forsvaret af sit fædreland.

Den 9. april 1940 blev en ond dag for Oluf Hansen – eller Oluf Arthur Hansen – som var hans fulde navn. Men især blev den ond for hans to år yngre hustru, Hilda Margrethe Jepsen. Parret blev gift året før indkaldelsen, og sønnen John Ulvedal Hansen kom til verden den 7. april 1939.

Nu lå Menig 108 Hansen, som var hans soldaternavn, ved Møllen på Sønderbro i Haderslev, egentlig bag en rimelig dækning af store tipvogne fyldt med mergel og med nogenlunde skudfelt mod den fremrykkende fjende.

Tyskerne åbnede ild på omkring 100 meters afstand, og Hansen, som passede den ene 20 mm maskinkanon af to, besvarede ilden. Stillingen bestod desuden af en fodfolkskanon og et rekylgevær. Pludselig blev Hansen såret i armen, som begyndte at bløde voldsomt, og da han kravlede væk for at skifte skytteplads, hævede han sig i smerte lidt op. I det samme ramte en tysk kanonsalve tipvognenes kraftige jernskelet, og et deformt projektil flænsede hjelmen og gik gennem hovedet på den danske soldat, som blev dræbt på stedet.

Et stort følge fulgte soldatens båre, den unge enke og den lille søn, da Oluf Hansen blev begravet på Videbæk Kirkegård den 17. april 1940.

Oluf Arthur Hansen blev født den 13. juli 1917 på Clausholm ved Voldum, hvor han også nåede at gå i skole, og på daværende tidspunkt var forældrene bosat og arbejdede på Clausholm; faderen som røgter og moderen som malkekone. I 20´erne flyttede familien vest på.

Af profession var Hansen landmand, og parret drev på indkaldelsestidspunktet ejendommen ”Lervang” i Ølstrup Sogn. Forældrene, arbejdsmand Rasmus Hansen og hustru Bertha Kathrine Nicoline boede på samme tid i huset ”Lillebo” i Videbæk.

Korporalselev Petersen skrev i sine erindringer til bogen ”9. APRIL” udgivet af Steen Hasselbalch i 1940:

-Nr. 108 lå i en stor blodpøl. Alt var trist og mørkt. Det er tungt at gå sådanne skridt og et trist syn at se sin kammerat blive dræbt og tilmed have kone og et lille barn…

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Færdselsuheld ved Ødum på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 biler kørt sammen

2 biler kørt sammen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

MANDAG DEN 30. AUGUST 2021 KL. 19.00 UTC+02-21.30 UTC+02

af Irma Møller, - formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

Gåtur fra Ulstrup Skole, Hovedgaden 58, 8860 Ulstrup, deltager gebyr 50,00 kr.

af Irma Møller , formand for Kræftens Bekæmpelse i Favrskov ... læs mere
Listeria i cheddarost

Listeria i cheddarost

Lactalis Danmark tilbagekalder et parti Cahill’s Porter Cheddar ost, da der er risiko for listeria i produktet. Tilbagekaldte fødevarer, Publiceret: 29. juli 2021 ... læs mere
Denne bil savner sin ejer

Denne bil savner sin ejer

Bilen står på Siriusvej 7 8370 Hadsten ... læs mere
UD I NATUREN (32)

UD I NATUREN (32)

I dag får du en håndfuld motiver, taget på en solskinsdag, i og omkring den lukkede fiskepark i Svejstrup ... læs mere
Favrskov Revyen Taber Masken

Favrskov Revyen Taber Masken

Når Favrskov Revyen i år slår dørene op for den 13. sæson er det under titlen: Favrskov Revyen 2021 - Taber Masken ... læs mere
Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Hvem ringer kirkeklokkerne for?

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten,- byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

HADSTEN HÅNDBOLD STILLER TIL START I STAFET FOR LIVET

Lørdag d. 28.-29. August afholdes der Stafet For Livet Hadsten, hvor overskuddet går til kampen mod kræft - og i år stiller vi til start fortæller Niels Olsen ... læs mere
Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Listeria i Kylling-Kalkun Kødboller

Normeat A/S tilbagekalder et parti Kylling-Kalkun Kødboller, da der ved en stikprøvekontrol er konstateret listeria ved holdbarhedens udløb ... læs mere
Loading...