|

P-skiver kan være penge værd

Motorredaktøren, forfatteren og tandlægen fra Hadsten, Jørgen Kjær har begået dette meget interessante indlæg om P-SKIVER, som vi bringer her på Pingvinnyt

Billedtekst : Denne P-skive har ligget i min gamle Citroen siden midt i 1980`erne. Nu er p-skiven næsten antik og blevet samler-objekt. Måske er den nu ligefrem tidstypisk udstyr til bilen? Bikuben eller Sparekassen Bikuben eksisterer heller ikke mere, det var en dansk sparekasse, der i 1995 fusionerede med GiroBank A/S som nu er en del af Danske Bank.

At en P-skive kan have en vis værdi, har de fleste nok erfaret, når fraværet af en sådan i bilens forrude er blevet bemærket og kvitteret med en hilsen bag vinduesviskeren. 500 kr eller mere kan det koste at parkere uden at have en gyldig P-skive de steder, hvor den er påkrævet.

Men at ældre slidte P-skiver også kan have en værdi blandt samlere, kommer nok bag på mange. Ældre P-skiver med reklamer for forskellige firmaer og organisationer er nemlig blevet samlerobjekter på linie med andet tilbehør og automobilia, ligesom de helt naturligt hører med som tidstypisk udstyr i den gamle bil. Gode eksemplarer handles til priser op til 75-100 kr.

En samler, der netop har sat en større samling på 125 P-skiver til salg på www.veteranposten.dk , fortæller, at der er ret så stor interesse for disse. På stumpemarkeder og salgsmesser kan man også finde P-skiver ved forhandlere af automobilia og ældre autolitteratur og reklameartikler.


Om indførelsen af P-skiver

P-skiverne kender vi jo alle, det er løse papskiver eller påklistrede ure, der med en urviser angiver, hvornår parkeringen er påbegyndt. Skal det være lidt mere elegant kan man købe flot designede skiver.

P-skiverne blev indført for at regulere og begrænse parkeringen i de større byer i slutningen af 1960`erne, hvor man i mange bycentre oplevede stigende parkeringsproblemer.

Den 1. november 1967 indførte politiet i Odense bestemmelse om anvendelse af parkeringsskiver på bestemte parkeringspladser i bymidten, og Odense var dermed den første danske by, der indførte systemet. 

-Baggrunden for nyordningen var en skrigende mangel på parkeringspladser – og de pladser, der var, blev ofte brugt til langtidsparkering, således at bilister, der havde kortvarige ærinder i bymidten, kun med yderste besvær kunne finde en plads og ofte måtte cirkulere i længere tid mellem forskellige parkeringspladser, fortæller Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær, fra Historiens hus i Odense.


-Det var Odenses politimester, Jens Lønborg, der ved premieren blev tillagt æren for at have indført p-skiverne her i byen. Inspirationen var hentet uden for landets grænser. Bilejernes organisation, Forenede Danske Motorejere, sendte gratis p-skiver ud til sine medlemmer – og for en sikkerheds skyld lagde man to skiver i hvert brev, så naboen – der måske ikke var medlem af FDM – også kunne få sig en skive. Men derudover benyttede en lang række odenseanske firmaer lejligheden til at lave p-skiver med reklamepåtryk.

Billedtekst : Indførelse af p-skiver i Odense 1967. Distriktschef K. Krüth ses her med et udvalg af forskellige former for p-skiver med reklame for benzinselskaber, pengeinstitutter o.a.


-I de allerførste dage med den nye parkeringsordning holdt politiet lav profil. De nøjedes med at sætte gule sedler under vinduesviskerne hos de formastelige, der havde undladt at bruge p-skive. Den 1. november 1967 var der således omkring 500 bilister, der fik sig en gul seddel, og det var jo forholdsvis fredeligt. Nyordningen var utvivlsomt med til at skaffe bedre plads til dem, der kun havde et hurtigt ærinde at forrette, og den var efter avisens reportager at dømme utvivlsomt populær, da den blev indført. Måske tog det toppen af glæden, da politiet kort efter begyndte med bøderne, fortsætter Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær og oplyser at, der nogle år senere kom et særligt korps af parkeringsvagter, som ikke altid var lige populære. Men på længere sigt slog ordningen med tidsbegrænset, kontrollerbar parkering an i hele landet.


I dag er den store julegavedille automatiske digitale ”P-skiver”, der selv angiver tidspunktet for parkeringens begyndelse – og dermed er den originale P-skives dage måske ved at være talte. Så måske skal du lige tømme handskerummet for gamle P-skiver inden din gamle bil sendes til ophuggeren.

Forskellige parkeringsreglementer

Det kan måske komme bag på mange at forskellige byer kan have forskellige parkeringsreglementer. I Favrskov Kommune er der en særlig undtagelse for åbne sportsvogne og motorcykler. De behøver ikke at have en synligt placeret p-skive eller p-billet. Det er naturligvis af praktiske årsager, da den jo kan blæse væk, forsvinde på anden måde eller uvedkommende kan pille ved viserne. Begrænsningen for parkeringen er naturligvis den samme som ved brug af p-skiven. Parkeringsvagten bruger så dækventilers placering eller andet for at kontrollere, at man ikke overskrider tidsbegrænsningen. Det viste sig mod min forventning ikke at være indeholdt i nabobyen Randers`s parkeringsreglement, og her blev en parkering i min åbne bil uden p-billet derfor kvitteret med et girokort bag vinduesviskerne.

Nu kan man jo klage over en parkeringsafgift, og det gjorde jeg naturligvis med henvisning til reglerne i Favrskov. Afgiften blev eftergivet, og Randers Kommune vil nu overveje at ændre deres parkeringsvedtægt, så den kommer på linie med den mindre nabokommune Favrskovs! Ved du i øvrigt hvordan reglerne er i din kommune?

 

Med venlig hilsen

 

Jørgen Kjær
Jørgen Kjær

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Loading...