|

Hvorfor får vi dog al den nedbør?

Hvorfor bliver skraldespandene ikke tømt? Hvorfor er det svært at komme frem på vejene pga. sne og is? Hvorfor kører busserne ikke? Hvorfor er der glat på cykelstierne? Og hvorfor er der huller i vejene? Og hvorfor er der vand på vejene – og i kældrene?

Hvis man læser på diverse medier får man nærmest indtryk af at det hele skyldes at skraldemændene er sløve, at kommunen sover, forsyningen er ineffektiv, vognmændene for langsomme osv. Allerede i januar under og efter den store snestorm var der gang i kritikken, og nu mens jeg skriver dette, kan man bl.a. læse kritik af at kommunen ikke straks får fjernet det regnvand der har lukket viadukten under jernbanen på Århusvej i Hinnerup.

Jeg forstår godt de mange frustrationer, og jeg vil bestemt heller ikke afvise at der i nogle tilfælde er der plads til forbedring. Men jeg er nu alligevel ret sikker på at både myndigheder og redningsfolk har gjort alt hvad de kunne for at hjælpe både de strandede bilister og andre uheldige borgere.

Og måske er der brug for at se indad. Det kan jo ikke være nogen overraskelse at vi nu får langt mere nedbør end tidligere. Det har meteorologer og klimaforskere sagt i mange år, og i hvert fald siden Kyoto-aftalen i 1997 burde det være almen viden at jorden var ved at blive varmere, at det ville resultere i et mere regnfuldt klima i Danmark – og at det var menneskets brug af fossile brændsler der var hovedårsagen til problemet. Siden er det blevet klart at bl.a. vores husdyr og opdyrkningen af lavbundsområder også bidrager til opvarmningen.

Ganske vist er de store kraftvarmeværker nu næsten holdt op med at bruge kul, mange har skiftet til elbil, der er rejst vindmøller og sat solceller op – og vi spiser også en lille smule mindre kød end tidligere. Det er alt sammen godt for klimaet, men det er for sent, og der er sket for lidt. Selvom vi godt ved hvad der skader klimaet, handler vi generelt som om vi ikke ved det. De fleste tager stadig flyet på ferie, køber alt for meget tøj, spiser stadig store bøffer, kører i fossil-bil osv. Vi ved godt at det er aktiviteter der øger udledningen af drivhusgasser og dermed også forværrer den globale opvarmning – og gør at vejret her i Danmark bliver stadig mere vådt og vildt.

Hvis vi vil gøre noget for at bremse opvarmningen og mindske nedbøren her i Danmark, er vi således nødt til at handle langsigtet. Det er ikke nok at tænke på at reducere mængden af drivhusgasser, vi skal også handle på det. Og vi skal handle nu. Også selv om det næppe kommer os selv til gode, men forhåbentlig kan det være med til at gøre livet lidt lettere for vores børn og børnebørn.

Naturligvis skal vi også blive bedre til at takle de udfordringer det ’nye’ vejr giver. Det er fx gjort ved Kollerup Enge i Hadsten, og man må også kunne finde en løsning ved viadukten i Hinnerup. Men netop her kan det være svært (og blive dyrt). Kørebanen blev nemlig sænket for 20-30 år siden så de store/høje lastbiler kunne køre under. Og dengang vidste man ikke hvor hurtigt og alvorligt vejret ville ændre sig. Desuden er Haldum Bæk for mange årtier siden lagt i rør under vejen netop her. Den er nok ikke helt nem at flytte.

Det koster penge at sikre os bedre mod den megen og svingende nedbør. Men det er bedre at bruge penge her end på at sænke skatterne. Det første kan gøre livet lettere for vores børnebørn, det andet vil blot give (nogle af) os et sjovere liv her og nu. Og mon ikke det er mere smart at handle langsigtet end kortsigtet.

Vi må dog ikke tro at vi altid kan vinde over naturen. Naturen er altid den stærkeste. Lige meget hvor meget klimapasning vi laver, og hvor mange skraldemænd og redningsfolk der bliver ansat – og lige meget hvor meget de knokler – kan vi ikke undgå nye problemer med nedbør eller tørke. Når vores skraldespande ikke bliver tømt, eller vejen er blokeret af regnvand – eller græsplænen visner pga. mangel på regn – er det således ikke blot fordi nogle myndigheder eller private firmaer har svigtet. Det er fordi vi mennesker har mødt vores overmand. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være fremover. Det bør vi indrette os efter.

Også selv om det er dejligt komfortabelt at leve som om den globale opvarmning kan bremses alene med elbiler, fjernvarme, biogas og nye smarte teknologier yderst på enden af Dan Jørgensens hockeystav.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Efterårsferie i det fri ... læs mere
3 indbrud i Hadsten

3 indbrud i Hadsten

Der er de seneste 2 døgn anmeldt 3 indbrud i Hadsten ... læs mere
Fra løsgænger i byrådet til partimedlem

Fra løsgænger i byrådet til partimedlem

Byrådsmedlem Morten Bang repræsenterer nu Danmarksdemokraterne i byrådet ... læs mere
Borgmester Lars Storgaard reagerer på mistede arbejdspladser i Favrskov

Borgmester Lars Storgaard reagerer på mistede arbejdspladser i Favrskov

”Det er altid ærgerligt når vi mister arbejdspladser i Favrskov” ... læs mere
Socialdemokratiet vil det brede samarbejde – Liberal Alliance ønsker blå blokpolitik

Socialdemokratiet vil det brede samarbejde – Liberal Alliance ønsker blå blokpolitik

Af Isabell Friis Madsen, Borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Favrskov Kommune ... læs mere
Hadsten fik statslige job, der nu forsvinder igen

Hadsten fik statslige job, der nu forsvinder igen

Formentligt er det Arbejdstilsynet i Hadsten, der mister 5 årsværk i den statslige sparerunde ... læs mere
Norlys advarer kunderne: Falske sms’er florerer igen

Norlys advarer kunderne: Falske sms’er florerer igen

En ukendt afsender udgiver sig i øjeblikket for at være Norlys og truer med lukning af strømmen. SMS’erne er falske, og Norlys har politianmeldt sagen ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 99

UGENS NATURBILLEDER nr. 99

Kom med til mark og skov på en oktoberdag med flot efterårsvejr ... læs mere
Biogasanlæg skal genere mindst muligt

Biogasanlæg skal genere mindst muligt

Af Thomas Storm, Ravskærvej 65, Søften, borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov Kommune ... læs mere
Børn med “sultne hjerner” går til videnskab i Favrskov

Børn med “sultne hjerner” går til videnskab i Favrskov

I Videnskabsklubben kan videbegærlige børn prøve sig selv af som forskere hele efteråret. Det populære fritidstilbud er gratis og vender for 2. år i træk tilbage til Favrskov ... læs mere
365discount Hinnerup bygger om og får Normal som nabo

365discount Hinnerup bygger om og får Normal som nabo

365discount på Storegade 20 i Hinnerup bliver bygget om og udvidet til en større og mere tidssvarende butik. Ombygningen er så småt gået i gang, og den forventes af være færdig i slutningen af januar 2025 ... læs mere
Tyveri fra varebiler i Hammel

Tyveri fra varebiler i Hammel

Østjyllands Politi har det sidste døgn modtaget fire anmeldelser om indbrud eller forsøg på indbrud i varebiler i Hammel ... læs mere
Loading...