|

Kontakt mellem skole og erhverv – 2 konkrete forslag

Af Eva Damsgaard, byrådsmedlem (DF)

Fra de Konservative er der kommet nogle budgetforslag til, hvordan vi muligvis kan få flere unge til at vende blikket mod erhvervsuddannelserne.
Forslagene fra C, som skal imødegå regeringens ønske om, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, bifalder jeg – eller rettere sagt, i hvert fald et par af forslagene.
F.eks. mener jeg ikke at lærere skal ud i erhvervspraktik – altså med mindre det er et oprigtigt ønske fra deres side. Det gamle ordsprog om, at man kan trække hesten til truget – men ikke tvinge den til at drikke vand, symboliserer vist meget godt, hvad jeg tænker om det forslag.

Men at få et tættere samarbejde mellem skolen og erhvervslivet er jeg meget enig i – ja faktisk har jeg også et par forslag – endda ret konkrete – der har samme mål, nemlig at flere får øjnene op for fordelene ved at vælge en håndværkeruddannelse.
Jeg er derimod ikke tilhænger af et mellemled, der skal formidle, hvad et givent job består af. Næ nej, der skal være en direkte kontakt til den pågældende arbejdsmand/kvinde. En jobkonsulent vil aldrig helt kunne forklare hvad f.eks. mit job består i – så derfor har jeg disse 2 forslag:

• For det første ønsker jeg, at håndværkene skal ud på skolerne og undervise, forstået på den måde, at eks. en tømrer kommer ud som gæstelærer og underviser eleverne i nogle timer. Opgaven kunne være at udregne hvor meget det vil koste at anlægge en terrasse eller bygge en carport. Alle materialer skal iberegnes – lægter, brædder, skruer, tagplader etc. og ligeledes arbejdstid samt bortskaffelse af affald. 

Det vil nok være en øjenåbner for de unge at se, hvilke arbejdsopgaver der også ligger i tømrerfaget og hvad det egentlig kræver af færdigheder, for at kunne udføre dette job. Forhåbentlig vil de unge også stille spørgsmål til løn, arbejdsvilkår og muligheder for at avancere eller vælge en anden retning senere i livet.
 
En skole i Syddjurs kommune er faktisk kommet mig i forkøbet, idet den i 2022 inviterede 2 håndværksmestre på besøg som undervisere for en 7. kl. En lærer fra skolen udtalte bl.a. at: “Det giver et andet indtryk, når der kommer en rigtig håndværker direkte ude fra arbejdspladsen med al sit værktøj, sin bil og sit arbejdstøj på”
At få en håndværker ud vil netop give eleverne – alle eleverne – en mulighed for at spejle sig i andre, end folk fra lærer-/pædagogverdenen, og det tror jeg der er behov for, hvis flere skal gå den vej.

• For det andet vil jeg foreslå, at både håndværkere og sundhedsfaglige medarbejdere får mulighed for at fortælle om deres job ved forældremøder – fordi de unges valg af uddannelse også i høj grad er præget af forældrenes holdning! 

I en artikel fra VIA University College fra 2023 står der: “Ny kampagne gør mødre/fædre opmærksomme på, at de bærer et stort ansvar, når de sparrer med deres børn om valg af uddannelse. Mødrene kan for eksempel få unge til at fravælge pædagoguddannelsen.” Så forældrene – og især mødrene – er vigtige medspillere i forhold til den unges valg af uddannelse. 

Ved at få fagpersoner til at fortælle nuanceret om deres job, deres arbejdsvilkår, deres løn, arbejdets fordele og ulemper – samt mulighed for at avancere eller skifte retning – vil forhåbentlig få forældrene, og dermed også de unge, til også at tænke håndværksfagene ind når erhvervsretning skal vælges. 

Skal vi gøre som vi plejer, eller tør vi sætte en tydelig og præcis politisk retning?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Efterårsferie i det fri ... læs mere
3 indbrud i Hadsten

3 indbrud i Hadsten

Der er de seneste 2 døgn anmeldt 3 indbrud i Hadsten ... læs mere
Fra løsgænger i byrådet til partimedlem

Fra løsgænger i byrådet til partimedlem

Byrådsmedlem Morten Bang repræsenterer nu Danmarksdemokraterne i byrådet ... læs mere
Borgmester Lars Storgaard reagerer på mistede arbejdspladser i Favrskov

Borgmester Lars Storgaard reagerer på mistede arbejdspladser i Favrskov

”Det er altid ærgerligt når vi mister arbejdspladser i Favrskov” ... læs mere
Socialdemokratiet vil det brede samarbejde – Liberal Alliance ønsker blå blokpolitik

Socialdemokratiet vil det brede samarbejde – Liberal Alliance ønsker blå blokpolitik

Af Isabell Friis Madsen, Borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Favrskov Kommune ... læs mere
Hadsten fik statslige job, der nu forsvinder igen

Hadsten fik statslige job, der nu forsvinder igen

Formentligt er det Arbejdstilsynet i Hadsten, der mister 5 årsværk i den statslige sparerunde ... læs mere
Norlys advarer kunderne: Falske sms’er florerer igen

Norlys advarer kunderne: Falske sms’er florerer igen

En ukendt afsender udgiver sig i øjeblikket for at være Norlys og truer med lukning af strømmen. SMS’erne er falske, og Norlys har politianmeldt sagen ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 99

UGENS NATURBILLEDER nr. 99

Kom med til mark og skov på en oktoberdag med flot efterårsvejr ... læs mere
Biogasanlæg skal genere mindst muligt

Biogasanlæg skal genere mindst muligt

Af Thomas Storm, Ravskærvej 65, Søften, borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov Kommune ... læs mere
Børn med “sultne hjerner” går til videnskab i Favrskov

Børn med “sultne hjerner” går til videnskab i Favrskov

I Videnskabsklubben kan videbegærlige børn prøve sig selv af som forskere hele efteråret. Det populære fritidstilbud er gratis og vender for 2. år i træk tilbage til Favrskov ... læs mere
365discount Hinnerup bygger om og får Normal som nabo

365discount Hinnerup bygger om og får Normal som nabo

365discount på Storegade 20 i Hinnerup bliver bygget om og udvidet til en større og mere tidssvarende butik. Ombygningen er så småt gået i gang, og den forventes af være færdig i slutningen af januar 2025 ... læs mere
Tyveri fra varebiler i Hammel

Tyveri fra varebiler i Hammel

Østjyllands Politi har det sidste døgn modtaget fire anmeldelser om indbrud eller forsøg på indbrud i varebiler i Hammel ... læs mere
Loading...