Af Erik Bertelsen, Ældrerådet i Favrskov
Centralisering af ældreplejen er ikke svaret på god omsorg
Forslaget om at ansvaret for de kommunale plejehjem fremover skal være centralt ledet, undrer Ældrerådet i Favrskov Kommune meget. Det handler i stedet om nærhed og medinddragelse i dialog med den enkelte person. Gennem et langt liv er der for mange opbygget et kendskab til de kommunale tilbud og beslutningstagere. Det er ikke en sygdom at blive ældre, men ældre kan også blive svage og syge.
Centraliseringen er ikke løsningen
Ældrerådet i Favrskov Kommune tror ikke at centralisering er løsningen på de nuværende udfordringer med manglende sammenhæng på nogle områder. Det er lokalt der kan findes værdige løsninger også på hvilke forebyggelsestilbud der er behov for. Forebyggelse, sundhedsfremme og ældrepleje hører sammen. Hvad der ikke er svært, skal være nært. Hvorfor skal det i dag fx være en regional opgave at få taget diverse prøver. Sammenhængende ældrepleje bør tage udgangspunkt i det enkelte menneske med nærdemokrati og ske lokalt hvor kendskab er størst. Skal det fx med forslaget være regionen der bestemmer hvor mange plejehjem der er her i kommunen?
Lokal prioritering og tilbud
Centralisering giver i forvejen mange ældre udfordringer fx nogle steder med lange ture til regionale sygehuse.
Svigt i nogle kommuner løses ikke med øget politisk centralisering. Disse svigt vil også kunne opstå med beslutningstagere i store enheder regionalt.
Her i Favrskov Kommune er der fx i hjemmeplejen sammenhængende forløb med faste teams med pleje og sygepleje, så der er såvel forebyggelse som pleje og omsorg. Ældrepleje og sygepleje bør hører sammen lokalt. Der bør fremover prioriteres penge og kvalitet lokalt. Der findes i dag kommunale akutpladser, rehabiliteringstilbud, faste teams i hjemmeplejen, med sygeplejefaglighed tæt på, sundhedsklinikker og meget mere. Denne udvikling er skabt i lokal dialog og prioritering.
Alt kan ikke køres gennem et regionalt økonomisk regneark.
Fjern barriererne
De ældre – også måske de svageste af vores medmennesker – er mennesker der har brug for nærhed og omsorg. Vi tror ikke på at pleje og omsorg bliver mere nærværende, sammenhængende og menneskelig ved at flytte det væk fra kommunerne hvor de lokale folkevalgte står til ansvar og følger udviklingen. Her i Favrskov Kommune sker det i god dialog omkring såvel hjemmeplejen som på plejecentrene i gensidig respekt mellem administration, politikere og ældreråd.