På landsplan er beskæftigelsen blandt 60-64-årige steget markant det seneste årti.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre. Analysen sammenligner beskæftigelsesfrekvensen blandt 60-64-årige seniorer i de enkelte kommuner.
I 2012 bestod top-ti af kommuner med højeste seniorbeskæftigelse udelukkende af nordsjællandske kommuner og kommunerne Dragør og Roskilde. I 2023 er billedet mere broget, hvor de østjyske kommuner Favrskov og Skanderborg og sjællandske Solrød nu blander sig i top-ti.
Lavest beskæftigelse i kommuner på småøerne
Den generelle stigning i beskæftigelsen for seniorer har betydet, at landsgennemsnittet for de 60-64-årige i kommunerne, er steget til 62,3 procent.
Det dækker dog stadig over nogle store geografiske udsving. Mens det i dag er knap 74 procent af de 60-64-årige i Allerød Kommune, som er i job, gælder det kun for lidt mere end 50 procent af seniorerne i kommunerne Lolland, Langeland, Ærø og Læsø.
Analysens hovedkonklusioner
• Siden 2013 er beskæftigelsen blandt seniorer steget markant. Beskæftigelsesfremgangen kan delvist forklares af reformer, der har øget efterløns- og pensionsalderen, men også den gunstige udvikling i beskæftigelsen har spillet en betydelig rolle, da fremgangen har været større, end hvad reformerne kan forklare.
• Seniorbeskæftigelsen er steget mest blandt ufaglærte og faglærte, der traditionelt har haft en noget lavere beskæftigelse end personer med videregående uddannelser.
• Seniorer er overrepræsenterede inden for ejendomshandel og udlejning samt andre serviceydelser, mens de er underrepræsenterede inden for medicinalindustrien og IT-virksomhed.
• Beskæftigelsesfremgangen blandt seniorer er sket i hele Danmark. Det gælder både for 60-64-årige og 65-69-årige.