I næste uge udkommer en ny bog som Peder Meyhoff har skrevet. Den handler om den største bølge af indvandrere der nogen sinde er kommet til Danmark. Det var de svenskere der fra 1855 til et stykke ind i 1900-tallet forlod deres små stenede jordlodder. Flest kom til København og Bornholm, men der kom også en del til Østjylland.
Der var ganske vist mange flere der drog til Amerika, men Danmark var det næststørste udvandringsmål for de fattige svenskere. I løbet af en håndfuld årtier kom der op imod 100.000 svenskere til Danmark. Nogle rejste videre til Amerika, andre vendte hjem igen. Men der var også rigtig mange der blev, blev gift, fik børn, dansk statsborgerskab – og blev helt integrerede.
Peder har primært set på de svenskere der kom til Hinnerup og Hammel-området. Her var Frijsenborg med dets avlsgårde den største modtager af svensk arbejdskraft, men også en række andre gårde som Haraldslund, Haraldsmark, Sandballegård og Gunneruplund havde mange svenske tjenestekarle og -piger ansat.
I 1870 var 5,8 % af befolkningen i Hammel sogn født i Sverige. Og hertil kom at knap 1 % var børn født af mindst én svensk forælder.
”Det var helt tilfældigt at jeg blev opmærksom på den store svenske indvandring”, fortæller Peder Meyhoff. ”Jeg kendte jo romanen om Pelle Erobreren, men havde ikke tænkt på at der også kom så mange svenskere til Østjylland. Og så blev jeg jo nysgerrig!”
”Først tænkte jeg på at skrive en mindre lokalhistorisk artikel, men efterhånden som jeg arbejdede mig dybere ned i folketællinger, kirkebøger og gamle aviser, greb det om sig. Hver gang jeg fik afdækket én skæbne, løftede jeg samtidig en flig for flere andre. Men til sidst måtte jeg stoppe, og det er nu endt med en hel lille bog på 120 sider.”
”Det var fascinerende at følge svenskernes brogede liv. De trådte ind på bunden af samfundshierarkiet, og nogle blev også her, nogle endte sågar på fattiggårdene, men mange arbejdede sig op – det var især tilfældet for deres børn. De børn der overlevede, vel at mærke, for ufattelig mange af svenskernes børn døde som ganske små. Mange blev født af enlige mødre der havde svært ved at passe dem, samtidig med at de også skulle arbejde”, siger Peder.
Forlaget Søftendal indbyder til reception for bogen tirsdag 19. november kl. 16:00 på Hinnerup Bibliotek.
Den præsenteres også ved Forfatterreceptionen på Hadsten Bibliotek lørdag 7. december kl. 10:30.