I skrivende stund har jeg lige set, at forfatteren og kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregaard-Nielsen er død efter flere års sygdom. Det giver anledning til at mindes nogle af de gode læseoplevelser fra hans pen.
Erindringerne
Biografi Hans fire erindringsbøger er nogle af de fineste, jeg har læst. Her skildres vejen fra det mørke Jylland til de københavnske saloner for en dreng, der blev født i små kår i Sdr. Nissum i 1945. Han skildrer sin tapre mor med varme og sin far med større forbehold – denne havde mere end flirtet med nazismen. Da han bliver optaget Det kongelige Opfostringshus i Hellebæk, åbner en ny verden sig for ham. Bogen stiller skarpt på livet i en bondekultur i 50’erne og hvordan livsvilkårene ændrede sig radikalt med vandringen fra land til by. En kærlig beskrivelse af små og store begivenheder i drengens univers centreret om familiemedlemmer og folk på egnen levendegør denne verden, idet forfatteren kan huske og formår at formidle stemninger og vilkår. Kirsten Kleins sort-hvide landskabsfotos passer godt til bogens lavmælte tone.
Mands minde. Af Hans Edvard Nørregaard-Nielsen
Kunsten
Fagbog Hans Edvard Nørregaard-Nielsen uddanner sig inden for kunsthistorie og ender som formand for Ny Carlsbergfondet på én af kulturverdenens mest indflydelsesrige poster. Her var han gennem 25 år med til at uddele mellem 40 og 60 millioner årligt til dansk kunst. Især guldaldermaleri stod hans hjerte nær, og han var en meget flittig skribent. Denne bog er et ungdomsværk – oprindeligt udgivet i 1983 – som er genudgivet i bedre udstyr, men ellers ikke ajourført. Det er altså ikke her, du finder gennemgang af den nyeste installations- og videokunst. Til gengæld får du en personlig lystvandring gennem tusind års kunsthistorie. Værkets levedygtighed som den store folkelige og velfortalte introduktion til gamle Danmarks kunst viser forfatterens position som flere generationers mest kendte og magtfulde kunstformidler.
Dansk kunst. Af Hans Edvard Nørregaard-Nielsen
Landskaberne
Fagbog Forfatteren boede i sin barndom to år i Humlum og har siden sejlet på fjorden og vandret i de tilstødende landskaber. Han skriver i denne personligt prægede udgivelse om egnen ud fra, hvordan han selv har oplevet den, og bringer både dybere overvejelser og finurlige detaljer. Undervejs inddrages i stort omfang områdets litteratur og malerkunst fra de seneste 150 år, og desuden bidrager Kirsten Klein igen med fotografier, som skildrer steder, årstider, døgnet og vejret. Således udgøres ca. halvdelen af det digre værk af illustrationer. Bind 1 beskriver de vestlige egne af området og bind 2 de østlige. Senere er der udkommet et lignende værk om Tøndermarsken.
Limfjorden : stemmer og steder, bind 1-2. Af Hans Edvard Nørregaard-Nielsen
Denne uges anbefalinger er skrevet af Mie Henriksen, Hammel Bibliotek. Du kan finde mere inspiration på vores hjemmeside favrskovbib.dk, ligesom du også finder os på Facebook samt på Instagram under @favrskovbib.