Skal borgerne i Favrskov Kommune acceptere, at et eksisterende biogasanlæg udvides til den tredobbelte størrelse?
Svaret fra Venstre er nej.
Der skal dog ikke være tvivl om, at vi i Venstre går ind for, at der også i fremtiden skal ses positivt på nye interesser for biogasanlæg i kommunen, men grundlaget skal være i orden.
Byrådet har fået en henvendelse fra ejerne af et eksisterende biogasanlæg ved Laurbjerg. De søger om tilladelse til at udvide det nuværende anlæg. Som i mange andre sager, der vedrører borgerne i et nærliggende lokalområde, har der ved behandlingen af denne ansøgning også været afholdt borgermøde, hvor fremmødet var stort. Under mødet kom der meget klare holdninger frem fra lokalområdets beboere. Der var tydelige indlæg fra deltagerne om, hvordan projektet vil påvirke lokalområdet.
Som byrådspolitiker deltog jeg i borgermødet. For mig er det vigtigt at være til stede, og være i dialog med borgerne, for efterfølgende at kunne behandle ansøgningen på det bedste og mest oplyste grundlag.
Borgerne i og omkring Laurbjerg har i årevis kæmpet med vedvarende lugtgener fra det nuværende anlæg. Ud over lugtgener har der gennem årene været afholdt mange møder og meddelt forskellige uhensigtsmæssigheder til tidligere og nuværende ejere af biogasanlægget, som desværre ikke er blevet fuldt ud udbedret eller efterlevet, hvilket naturligvis er kritisabelt. Ikke mindst i forhold til de borgere, der bor i lokalområdet.
I Venstre går vi ind for biogasanlæg, hvor både beliggenheden og infrastrukturen til og fra anlægget påvirker borgerne i Favrskov Kommune mindst muligt. Det vil sige, at et nyt biogasanlæg i fremtidens Favrskov bør placeres væk fra bysamfund, så hverken lugtgener eller transport til og fra anlægget påvirker nuværende eller kommende indbyggere i kommunen negativt.