Når jeg ser på sagen om det planlagte solcelleanlæg klos op ad Hadsten, Nr. Galten og Hadbjerg, som byrådet skal behandle i november, må jeg indrømme, at jeg er dybt forundret.
Forvaltningens forslag indeholder stort set ingen ændringer af det oprindelige projekt, selvom der er kommet mange gode, konstruktive indsigelser fra borgerne i idéfasen. Det oplæg, byrådet nu skal drøfte og vedtage, afhjælper ikke de åbenlyse gener, som anlægget vil medføre for os, der bor i Hadsten, Nr. Galten og Hadbjerg. De ændringer, der er foreslået, er primært kosmetiske, ikke reelle forbedringer.
For nylig har byrådet igangsat lokalplanlægningen for et meget stort vedvarende energianlæg (VE) – et anlæg der kun ligger to kilometer fra det massive solcelleprojekt, som planlægges klos op ad Hadsten, Nr. Galten og Hadbjerg .
Men hvorfor er det lige os i Hadsten-området, der skal bære stort set hele Favrskov Kommunes VE-udbygning?
Jeg savner også en klar begrundelse fra byrådet for, hvorfor ansøgningen på et solcelleanlæg i Søften blev droppet på grund af nærhed til byen, når det samme tilsyneladende ikke gælder for os.
Frustrationen er stor blandt os borgere, fordi vi oplever, at vores indsigelser ikke bliver hørt. Jeg håber virkelig, at byrådet vil tage en reducering af anlæggets størrelse op til overvejelse.
Desuden bør byrådet beslutte, hvilken type solpaneler, der tillades. Skråtstillede paneler med en maksimal højde på 2 meter ville være at foretrække – ikke solpaneler på trackersystemer på over 4 meter, som er helt umulige at skjule i beplantning og et meget kuperet terræn.
Professor Henrik Vejre fra Københavns Universitet har udtalt, at solcelleanlæg kan integreres i fladt landskab, men i kuperede terræn vil panelerne fremstå meget synlige.
Og vi har brug for en helhedsplan, hvor beplantningen etableres før solcellerne, så landskabet ikke pludselig skifter fra åbne marker til teknisk anlæg.
Hele denne proces efterlader et indtryk af, at byrådet og forvaltningen har meget tætte bånd til projektudviklerne, hvilket går ud over hensynet til os borgere.
Jeg vil derfor opfordre byrådet til at arbejde for en reduktion af projektets omfang.
Og lad mig til sidst med et smil sige: Selvom jeg støtter vedvarende energi, så synes jeg stadig, at solcelleanlæg er noget af det grimmeste, der kan placeres i vores smukke landskab.
Byrådet i Favrskov Kommune lytter ikke til borgerne
Af Anders G. Christensen