Om et år – nærmere betegnet tirsdag den 18. november 2025 – skal vi til stemmeurnerne for at sammensætte det nye byråd.
Der er derfor en god anledning til at evaluere de 25 ”rødders” politiske indsats i de seneste tre år, hvor de har ”regeret” vores kommune.
Helt overordnet må vi som vælgere stille os selv spørgsmålet:
Er de lokale folkevalgte i sync med den virkelighed, som deres vælgere oplever?
Det er naturligvis et meget ”diffust” spørgsmål, men den indeværende byrådsperiode har budt på meget ”navlepilleri”, internt fnidder og adskillige partihop.
For 3 år siden opnåede 6 partier valg til byrådet. Nu har vi 9 partier og en enkelt løsgænger siddende i rundkreds i byrådssalen.
Man må gå ud fra, at samtlige 9 partier vil bejle til vælgerne om et års tid, og det er bestemt ikke udelukket, at der kan komme yderligere en borgerliste på stemmesedlen. Hvorfor?
Fordi de siddende ”rødder” har en udpræget tendens til at holde deres vælgere ud i strakt arm uden blik for de udfordringer og bekymringer, som optager mange og som i sidste ende kan sende flere af de etablerede partier i dørken.
Og hvis man fejllæser vælgerne og deres bekymringer – eller endnu værre lukker øjne og ører – så åbner man en ladeport for en hel ny borgerliste.
Er der eksempler på, at lokalpolitikerne fejllæser borgernes ønsker eller lukker øjne og ører? JA!
I ikke-prioriteret rækkefølge kan nævnes:
1. Den grønne omstilling – skal Favrskov lægge jord til de mange planlagte ”jernmarker”, som Inger Støjberg så malerisk har betegnet de lidet charmerende solcelleparker?
2. Ny genbrugsplads – er placeringen ved Haldum den rigtige? Eller burde man kigge på byudviklingen på den lange bane med de mange nye boliger i området og måske lytte til de højlydte borgerprotester. Findes der virkelig ikke en bedre placering?
3. Sortlistede kommunale investeringer – ikke en eneste folkevalgt politiker har løftet så meget som et øjebryn, da det blev afsløret, at kommunens forvaltning har investeret et millionbeløb i sortlistede værdipapirer. Helt ”sort” er det, at byrødderne på den en side vedtager en meget restriktiv tobaks- og nikotinpolitik for kommuens ansatte og på den anden side tjener penge på tre internationale tobaksfirmaer…
4. Regelrytteri – hvis en borger kommer til skade i en anden region end Region Midtjylland og efterfølgende har et akut behov for kommunens hjælp og velvilje til at låne en kørestol i et par dage, så får borgeren blankt afslag. Begrundelse: Det er ikke kommunens bord. Og der er ikke en eneste politiker, der har tænkt sig at ændre på det…
Det er ikke populært at sige det, men der er rum for forbedring…
”SYNSPUNKT” skrives og redigeres af PingvinNyt.dk’s redaktør, Eigil Jacobsen,
og klummen sætter som oftest respektløst og unuanceret fokus
på både store og små finurligheder, nyheder og tildragelser, og hvor navnlig politik
og politikere fylder meget. Både lokalt, regionalt og nationalt.
Hensigten med klummen er først og fremmest at skabe debat og eftertanke,
og indholdet er alene udtryk for skribentens egne holdninger.