|

Vinyl og Veteraner

Af redaktør Jørgen Kjær Hadsten

Søren Genefke

 

  Jørgen Kjær

Hvori består egentlig sammenhængen mellem veteraner og klassiske køretøjer og gamle LP-plader også kaldet vinyler?
Ja udover begge dele stammer fra en ikke så fjern fortid, hvis simple og ofte åbenbare sammenhæng mellem tingenes opbygning og deres funktion, en sammenhæng, der var til at finde ud, er de nu begge overhalet af elektronik og digitaliseringens svøbe, men begge har stadig deres tilhængere. Og ofte er der et sammenfald mellem disse.
Rejsegrammofonen hører tyverne og tredverne til og senere kommer tiden med rock and roll og fede amerikanerbiler og noget godt musik på grammofonen – her slog vinylerne igennem. Veteranbiler og andre klassiske køretøjer er så populære som nogensinde, og lige så stille har vinylerne også gjort et comeback – der afholdes utallige pladebørser, hvor de hellige skiver skifter ejere, og der er sågar også netop udgivet en bog om disse vinyler.
Forfatteren af dette nye pragtværk Søren Genefke kan sagtens se sammenhængen mellem vinyler og veteraner:
-Jeg kan egentlig godt se, at der er en fin sammenhæng mellem kærligheden til vinylplader og gamle biler, motorcykler og maskiner. Det er helt klart en respekt for håndværket, præcisionen og ikke mindst lyden Ligesom veteranbiler så kræver vinylplader også omsorg, nænsomhed og vedligeholdelse. Der er eksemplarer, der er meget eftertragtede blandt samlere – på samme måde som med veteranbiler. De gemmer ligeledes på mange gode historier. I dag er maskiner jo også nærmest blevet digitale, så der er noget helt særligt over de gamle, nærmest ‘analoge’ motorer som I jo også har en passion for, lyder det fra forfatteren af bogen

Nu kommer Danmarks første og største vinylbibel
‘Alt om vinyl’ er en rødglødende 280 sider lang kærlighedserklæring til det analoge format og alle de sære, spøjse og fantastiske anekdoter, der knytter sig til det. Bogen udkom 11. april

Vinylentusiasten, Søren Genefke, har begået den ultimative vinylbibel for alle, hvis hjerter banker og bløder for de store, runde skiver med den fede vellyd og det lækre, kunstneriske pladecover. Bogen tager dig med helt ind i studiet og presseriet, hvor pladen bliver født, og fortæller om de mange pladeselskaber og deres mest legendariske udgivelser. Forfatteren har interviewet en perlerække af vinylkunstens bedste bagmænd, lige fra kendte musikere og producere til pladebutiksejere og nogle af de mest legendariske grafiske kunstnere bag musikhistoriens ikoniske LP-covers. ‘Alt om vinyl’ rummer imidlertid også samtaler om samlerlidenskab og vinylanekdoter fortalt af helt almindelige danske LP-entusiaster.

Man behøver dog ikke at være vinylnørd i forvejen for at få den fulde glæde af ‘Alt om vinyl’, for Søren Genefke har ikke alene haft en ambition om at skrive Danmarks første og største vinylbog, men også at skrive et lettilgængeligt introduktionsværk til alle de mange nybagte vinylentusiaster, der er blevet revet med af den stærkt omsiggribende vinylbølge, som i disse år skyller ind over os.
‘Alt om vinyl’ kan derfor varmt anbefales til alle med interesse for musik i store, gavmilde skiver.

Vinylbiblens bagmand har været bidt af en gal LP-mani, siden han som syvårig fik grabberne i sin første vinylplade. Året var 83, og ‘Creatures of the Night’ med Kiss blev den første store kærlighed. Siden da er vinylsamlingen vokset eksplosivt og tæller i dag mere end 3.000 højt skattede skiver.

Selv om Søren Genefke ikke som sådan har noget mod mp3-filer og streamingtjenester, så kommer de moderne afspilningsformer dog ifølge forfatteren helt til kort i forhold til vinylen:

-Det fysiske bevis på at man ‘ejer’ en plade er forsvundet. Streaming fortæller ingen historie, og artwork’et er stort set ikke tilstede. Musik på små hovedtelefoner på mobil eller computer er upersonligt, uvedkommende og værdiløst, lyder dommen over musikstreaming og mp3-lyd fra vinylelskeren, der dog indrømmer også i ny og næ at være forfalden til de hurtige digitale formater.

Vinyl handler for forfatteren om at give sig tid ro i en stadig mere hektisk verden til at koble af og nyde pladekunsten som sanselig helhedsoplevelse.

“Vinyl er en helhedsoplevelse, der er selvfølgelig først og fremmest lydoplevelsen og den fysiske størrelse af coveret, men vinyl er så meget mere end det, for alle de her plader har hver deres unikke historie og personlighed,” fortæller den entusiastiske forfatter.

For vinylkendere med hang til unikke skiver produceret i små oplag kan det anbefales at købe ‘Alt om vinyl’ i bonusudgaven medfølgende LP med musik fra bogen. Den originale ‘Alt om vinyl’-plade er med kærlighed og omhu produceret helt fra bunden i samarbejde med Nordsø Records. (Denne udgave er allerede udsolgt)

Læs mere om bogen på www.altomvinyl.dk og www.facebook.com/altomvinyl

Om forfatteren
Søren Genefke (f. 1975) er kæmpe musik- og rockentusiast og har været hardcore vinylelsker i mere end tre årtier. Han har tidligere delt sin righoldige viden med andre musikelskere på onlinefora som f.eks. ‘diskant.dk’, men ‘Alt om vinyl’ er første gang, han samler sin store fagkundskab på bogform.
Søren Genefke er uddannet cand.mag. fra Aalborg Universitet og bor sammen med sin hustru og tre børn i Aarhus.

‘Alt om vinyl’ udkom på BYENS Forlag 11. april og koster 359 kr. Særudgaven medfølgende original vinylskive med musik fra bogen koster 439 kr.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

48 trafikanter sigtet efter Kalø-kontrol

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra VELAS

NYT fra VELAS

Kvægnyt skifter udseende og afsender ... læs mere
Personlige opråb hjælper andre

Personlige opråb hjælper andre

Sammenholdet i arbejdet for et liv uden kræft er stort. En del af sammenholdet er bl.a., at kræftpatienter deler deres personlige historier ... læs mere
Å vil have fast ø-læge på Anholt

Å vil have fast ø-læge på Anholt

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland og Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland ... læs mere
Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner fra torsdag 28. maj 2020. Der opfordres til brug af tidsbestilling her på hjemmesiden, på borger.dk eller via telefon 89 64 10 10 ... læs mere
Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Den 1. juni tiltræder Jesper Kofoed Petersen stillingen som ny direktør på Den jydske Haandværkerskole (DjH). Jesper Kofoed Petersen kommer fra en stilling som områdeleder i elafdelingen på DjH, og er derfor et velkendt ansigt på skolen ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Virksomhederne er meget tilfredse med Jobcenter Favrskovs virksomhedsservice ... læs mere
Søren Frandsen er blevet radikal.

Søren Frandsen er blevet radikal.

Socialistisk Folkepartis byrådsmedlem i Favrskov Kommune, Søren Frandsen, har inden for kort tid haft to læserbreve i medierne om trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Loading...