Knap halvdelen af opgaverne indenfor vej og park i de østjyske kommuner blev i 2022 udført af private virksomheder.
Til sammenligning har kommunerne i Hovedstaden konkurrenceudsat under en tredjedel af de samme opgaver, mens Midt- og Vestjylland konkurrenceudsætter over halvdelen af opgaverne og er den landsdel i Danmark, hvor flest private virksomheder fjerner ukrudt, fejer gader og rydder sne.
Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der kortlægger samarbejdet med private leverandører på vej- og parkområdet i landets 98 kommuner.
– Jeg vil gerne opfordre de østjyske kommuner til at lade flere private virksomheder slå græsset, lappe hullerne i vejene og rydde sneen væk. Virksomhederne er vant til at konkurrere på både pris og kvalitet, og de har en række stordriftsfordele, som kommunerne kan drage fordel af, siger formand for DI Byggeri Østjylland Michael Ancher.
Der er stor forskel på, hvor mange opgaver de østjyske kommuner inviterer erhvervslivet til at løse.
Favrskov ligger i toppen med mere end to ud af tre opgaver på vej- og parkområdet, der udføres af private virksomheder. I Skanderborg, Horsens, Randers og Aarhus ligger tallet på under halvdelen, mens Syddjurs kun konkurrenceudsætter omkring en ud af fire vej- og parkopgaver.
– Favrskov er jo det gode eksempel på, at de østjyske kommuner kan blive langt bedre til at trække på virksomhedernes kompetencer på vej- og parkområdet, end de gør i dag. Det er der flere gode grunde til at gøre. Udover de økonomiske fordele, kan de private leverandører bidrage med nye bæredygtige løsninger og teknologier, som er til gavn for vores klima, siger Michael Ancher.
DI’s analyse viser, at det samlet kan frigive op til 67 millioner kroner, hvis kommunerne i Østjylland løfter det offentligt-private samarbejde til samme niveau som landets ti bedste kommuner, hvilket svarer til en effektivisering på 10-15 pct.
– I en stor kommune som Aarhus kan man frigive knap 23 millioner kroner alene ved styrke samarbejdet med virksomhederne på det her område. I flere af de mindre kommuner er der også tale om millionbeløb. Det er altså betydelige gevinster, som kommunerne kan høste, og som de kan konvertere til mere velfærd til de østjyske borgere, afslutter han.