Foto: Kræftens Bekæmpelse, fotograf: Ditte Valente
Højere priser på cigaretter er isoleret set det mest effektive virkemiddel til at undgå, at børn og unge begynder at ryge.
Alligevel kommer der næppe markante prisstigninger på en pakke cigaretter i forbindelse med den forebyggelsesplan for børn og unge, som man lige nu forhandler om på Christiansborg. Det har sundhedspolitikere fra bl.a. regeringspartiet Venstre i dag sagt til Ritzau.
– Ærligt talt: Det er hovedrystende. Jeg er trist, indigneret og frustreret. Politikerne er tilsyneladende ved hælde det mest effektive værktøj ned ad brættet, når det handler om at forhindre, at børn og unge begynder at ryge, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Angiveligt er en prisstigning usandsynlig, fordi det bliver for dyrt for statskassen
– At staten overhovedet kalkulerer med at tjene penge på tobaksprodukter, giver for mig slet ingen mening. Rigets store husholdningskasse får tilført penge fra salget af et giftigt produkt, som hvert år koster næsten 16.000 mennesker livet. Det er da skørt. Man sætter indtjening over folkesundhed, siger Jesper Fisker.
Der er internationalt stærk evidens for sammenhængen mellem prisen på tobak og forbruget af tobak. Især børn, unge og lavindkomstgrupper påvirkes af prisen på cigaretter. Når tobakspriserne stiger, begynder færre børn og unge at ryge, og flere fra lavindkomstgrupperne bliver røgfri.
– Højere priser på cigaretter er isoleret set det mest effektive virkemiddel til at undgå, at børn og unge begynder at ryge, og derfor bør prisen på en pakke cigaretter komme op over 100 kroner. Også røgfri nikotinprodukter bør koste mere, fastslår Jesper Fisker.
Spørger man vælgerne, er flertallet klar til at hæve prisen. 62 pct. synes, at en pakke cigaretter skal koste 100 kr. mod de 55-60 kr., der er prisen i dag. Kun 26 pct. er imod.
Det viser en meningsmåling foretaget af Epinion i juni i år for Kræftens Bekæmpelse blandt godt 2000 repræsentativt udvalgte svarpersoner.
– I befolkningen er der bred opbakning til at hæve prisen markant. Og holdningen rykker sig enormt hurtigt. For få år siden diskuterede man, om prisen skulle være 60 kr. – nu taler vi 100 kr. Det er trist, at man på Christiansborg ikke følger trop med vælgerne, siger Jesper Fisker.
I 2019 stod Folketingets partier på nær Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bag en handleplan mod børn og unges rygning, der havde til formål at sikre en røgfri generation i 2030.
– Uden markant højere priser vil den ambition ikke kunne indfries. Desværre, konstater Jesper Fisker.