Flere end 26.000 adresser har siden 2016 fået støtte til hurtigt internet gennem statens bredbåndspulje.
Igen i år er der afsat 100 millioner kroner til at give borgere uden for byzonerne bedre internetdækning. I Favrskov Kommune alene kan 208 adresser i år søge om at få del i midlerne.
(foto: Norlys)
Anders Balle, der bor mellem Hadsten og Nr. Galten, er en af de danskere, der før har levet med dårligt internet.
– ”Vores kobberforbindelse var nogenlunde stabil, men når jeg havde onlinemøder, hvor den skulle trække billeder og så videre blev den langsommere. Efter vi har fået fibernet, har internettet været stabilt lige siden. Det er enormt vigtigt – både privat og i mit arbejde, hvor jeg driver egen virksomhed, er jeg afhængig af stabil forbindelse”, forklarer han.
I 2021 gik Anders Balle derfor sammen med et par naboer i området og fik stablet et projekt på benene, som fik del i Bredbåndspuljen. Undervejs søgte han rådgivning hos energi- og telekoncernen Norlys.
– ”Selve proceduren med at søge var faktisk meget enkel. Norlys rådgav mig til, hvad jeg skulle tage højde for i ansøgningen og hjalp med alle informationer, jeg havde brug for. Og hver gang jeg havde spørgsmål, kunne jeg bare sende en mail.”
Vigtigt med godt internet
En velfungerende forbindelse har stor betydning for vores digitale liv. Derfor spiller det også en markant rolle, når vi skal finde et sted at bo.
I en ny undersøgelse, der er foretaget af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) og Dansk Ejendomsmæglerforening, svarer 87 procent af de danske ejendomsmæglere, der deltager i undersøgelsen, at internet har betydning for købernes valg af bolig.
For tusindvis af danskere kan bredbåndspuljen være adgangsbillet til den gode internetforbindelse. Omkring 50 projekter, som dækker over cirka 270 adresser, har indtil videre søgt midler fra bredbåndspuljen. Sidste år blev der dog givet støtte til knap 2.500 adresser.
Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) anbefaler derfor, at berettigede kommer i gang med ansøgningerne.
– ”Bredbåndspuljen er åben for ansøgninger. Vi er glade for, at både kommuner og forsyningsselskaber står klar til at hjælpe borgerne. Vi har også selv medarbejdere klar til at vejlede om, hvordan man kommer videre med sin ansøgning. Så man er mere end velkommen til at ringe eller skrive til os for at få sparring”, siger Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.
Deadline for at søge om tilskud fra Bredbåndspuljen er 19. september 2023, og på bredbaandspulje.sdfi.dk kan man se, om en adresse er tilskudsberettiget.
Det er også muligt at få rådgivning om Bredbåndspuljen ved at ringe til Norlys på 8820 8311 eller skrive på telesalg@norlys.dk – læs mere på norlys.dk/fritvalg/bbp