(modelfoto)
På landsplan var de kommunalt ansattes sygefraværsprocent i 2022 på 7,1 pct.
I Favrskov Kommune lød tallet på 6,7 pct., hvilket er en markant stigning, hvis vi ser på perioden fra før Covid-19 pandemien, hvor fraværsprocenten her i kommunen var på 4,7 pct.
PingvinNyt.dk har bedt kommunaldirektør Jan Kallestrup om en kommentar til det stigende sygefravær:
”Den aktuelle fraværsprocent i år er på 6,2 pct. svarende til 16,0 fraværsdage pr. medarbejder pr. år.
Jeg kan også oplyse, at tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra maj 2023 placerer Favrskov Kommune som den kommune, der har det 17. laveste sygefravær i 2022 blandt landets 98 kommuner – efter vi både i 2020 og 2021 havde det 3. laveste sygefravær i hele landet.
Der har i Favrskov Kommune – som i langt de fleste andre kommuner – været en tendens til stigende sygefravær de seneste år. Men vi arbejder systematisk på at nedbringe sygefraværet, og sygefravær er et væsentligt ledelsesmæssigt fokusområde. I dette arbejdet er der samtidig fokus på at tilvejebringe flest mulige arbejdsressourcer til den kommunale service, og på at udvise omsorg for den enkelte medarbejder.
I min optik er der ikke en entydig forklaring på, hvorfor sygefraværet i Favrskov i særlig grad er steget det seneste års tid. Som jeg ser det, er der tale om flere forskellige årsager og tendenser.
Det kan være en del af forklaringen, at coronaen har medført en ændring i sygemeldingskulturen – så man sygemelder sig lidt tidligere og lidt hyppigere end hidtil. Den tendens kan rumme et positivt element af, at man ikke ønsker at smitte andre, men uanset årsagen, så tæller fraværet jo med i sygefraværsstatistikken.
Det stigende sygefravær kan også henføres til, at der nogle steder registreres udfordringer med at rekruttere medarbejdere, fx inden for dele af ældreområdet og dagtilbudsområdet. Det betyder i nogle situationer, at vi holder lidt længere på fx langtidssygemeldte medarbejdere – i håbet om, at de kommer tilbage på arbejde.
Den relativt høje beskæftigelse kan også havde bidraget til, at sygdomsbilledet på det seneste har ændret sig – på den måde, at flere personer med større sundhedsudfordringer end gennemsnittet er kommet ud på arbejdsmarkedet. Det vil føre til mere sygefravær. I forlængelse heraf vil jeg heller ikke afvise, at den høje beskæftigelse kan betyde, at nogle medarbejdere er mindre bekymrede for at miste deres job som følge af et højt sygefravær”, slutter kommunaldirektør Jan Kallestrup.