I det oprindelige forslag til budgettet for Favrskov Kommune var der forslag om besparelser for 6,6 millioner kroner på ældreområdet.
”Heldigvis fik Ældre Sagen på landsplan ministeren til at give en akutpakke på 650 millioner kroner, og heraf fik Favrskov fem millioner”, fortæller Hugo Strunge Frank, er er formand for koordinationsudvalget, der dækker Ældre Sagens lokale afdelinger i Hammel, Hadsten og Hinnerup.
”Derfor er det med betydelig lettelse, at vi efter byrådets budgetseminar i Odder kan se, at besparelser for 3,9 millioner kroner på ældreområdet er fjernet igen,” tilføjer formanden.
Blandt de rosende ord fremhæver Ældre Sagen også, at der er afsat 2,7 millioner kroner til uddannelse af elever på ældreområdet.
”Vi sætter pris på, at kommunen på den måde søger at afhjælpe personalemanglen i ældreplejen,” siger Hugo Strunge Frank.
Desuden er der ros for, at byrådet vil afsætte 600.000 kroner til plejecentrene i Hinneruplund og Voldum, så de kommer på samme niveau med tildeling af ressourcer som de øvrige plejecentre i kommunen. Ros er der også for, at der i løbet af de kommende år bliver bygget et nyt plejecenter i Hadsten.
Men det er dog ingen ros uden ris
”I Ældre Sagen ser vi med dyb bekymring på, at Favrskov kun regner med behov for 92 ekstra plejeboliger, når en analyse fra Danmarks Statistik viser, at der vil være behov for yderligere 184 plejeboliger i 2030, hvis der til den tid skal være et samme antal plejeboliger for +80-årige, som der er i dag, ” understreger Hugo Strunge Frank og oplyser, at der i 2030 vil være 3.470 borgere over 80 år i Favrskov Kommune.
Der er også ris til et forslag om, at borgere, der har brug for sygeplejeydelser i eget hjem, for fremtiden selv skal transportere sig til en af de fem sundhedsklinikker. Det bliver anslået til at give en årlig besparelse på 600.000 kroner.
”Det vil gøre det vanskeligt for en del borgere med behov for sygeplejeydelser at transportere sig til en sundhedsklinik. Vi frygter det kan øge ensomheden for borgere med økonomiske udfordringer, ” advarer Ældre Sagen i sit høringssvar.
Frygten for ensomhed spiller også ind i forhold til, at byrådet foreslår, at der ikke længere bliver tilbudt et erstatningstidspunkt, hvis borgeren selv vælger at aflyse praktisk hjælp til rengøring. Det sker ofte i forbindelse med ferier og højtider. Kommunen er ikke forpligtiget til at tilbyde et nyt tidspunkt for en aflyst rengøring, og det vil kunne spare 300.000 kroner årligt.
”Dårlig rengøringsstandard øger risikoen for ensomhed blandt en i forvejen udsat gruppe, og det kan få sygdomsmæssige følger,” siger Hugo Strunge Frank og henviser igen til en undersøgelse fra Danmarks Statistik der viser, at op mod 5.000 hjemmehjælpsmodtagere på landsplan undlader at invitere andre på besøg på grund af manglende rengøring.
Ælder Sagen udtrykker også bekymring vedrørende demensdaghjemmene, som for fremtiden er samlet i det nye Demenshus ved Plejecenter Hinneruplund. Det betyder en besparelse på 307.000, som over de følgende år vokser til knapt 630.000 kr. årligt. Frygten, mener Ældre Sagen, handler om, ”at det kan være årsag til overstimulering af demente, hvis de skal transporteres over længere afstande.” For demente i Ulstrup betyder det for eksempel 20 minutters længere køretid i hver retning.
Hidtil har det været gratis for førtids- og folkepensionister at benytte de kommunale træningsfaciliteter til selvtræning. For fremtiden vil det tilbud blive pålagt en egenbetaling, og derved sparer kommunen 200.000 kroner om året.
”Det tager vi til efterretning – dog er det vigtigt at pointere en forventning om, at lægeordineret træning ikke bliver pålagt en selvbetaling,” skriver Ældre Sagen i høringsvaret til næste år budget.