NISSEN DELER GRØD MED ENGLEN
Af Kurt Villy Svendsen
I 1913 kunne alle Gammelnisser konstatere, at der var noget ved at købe julemærker, for da kom selveste Gammelnissen rigtigt på mærkerne.
En ung engel og en gammel, knælende nisse mødes, og som det ses på indledningsbilledet, er nissen bestemt ikke uvillig til at dele sin julegrød med englen.
Bagved lyser Betlehemsstjernen over grantræer, som i det stille drømmer om at blive forfremmet til juletræer.
Nissen er i julehumør, og det prægtige mærke, hvor hedenskab og kristendom mødes, er tegnet af billedkunstneren og maleren Joakim Skovgaard, som blandt meget andet stod bag freskomalerierne i Viborg Domkirke.
Teknikken var tidligere anvendt af en anden berømt maler – Constantin Hansen – da Hansen udsmykkede Københavns Universitets forhal.
Joakim Skovgaard, som var søn af den kendte – måske dygtigste danske landskabsmaler nogensinde – P. C. Skovgaard, blev født den 18. november 1856 i København og døde den 9. marts 1933.
I 1937 besluttede byrådet i Viborg at hædre skaberen af freskomalerierne, og der blev oprettet et museum til ære for Joakim Skovgaard og hans familie og de andre kunstnere, som medvirkede til udsmykningen af byens domkirke.
Besøg museet og se de skønne kunster. Adressen er Domkirkestræde 2 i Viborg.
Julemærket 1913 har lidt af en særstatus i min samling af julekort, for Hadsten-afdelingen er repræsenteret med et stort antal motiver fra dette år – de fleste med påklæbet julemærke.
Et af de flotte motiver er det fornemme julekort fra Nørregade med billedet af ”Villa Rosenholm” i sne – nyd dagens meget smukke motiv fra Hadsten.
Som jeg har beskrevet tidligere, hed huset fra begyndelsen ”Solbakken”, men den kendte Hadsten-købmand, Rasmus Holm-Pedersen – forgængeren for P. O. på hjørnet – omdøbte i 1912 villaen til ”Rosenholm”, hvilket fremgår af et interview, jeg har liggende med købmanden.
Op mod jul havde Holm-Pedersen interessante ting på hylderne, og i flere år bugnede juleudstillingen med funklende tysk legetøj, såkaldt Nürnbergkram: farvestrålende mekaniske spillemænd af blik, dukker, som kunne trækkes op og slå på tromme og biler i blik eller træ.
Her blev børnenæser trykket flade mod ruderne, hvad enten det nu var hos købmanden eller overfor i farvehandlen, som et par år efter blev åbnet af Holms bror, Poul Pedersen.
Lad os se et af den dygtige kunstner Alfred Schmidts sjove julekort, hvor Sigrid Skou i Galten Skole sender en venlig julehilsen til Nielsine Skovgaard-Jensen i Randers.
Gad vide, om ikke nissemor er lidt betænkelig ved mødet med den kæmpestore snemand?
Derefter følger et fantastisk flot kort, skabt af en af Danmarks dygtigste kvindelige tegnere af julekort – Helga Tesch.
Da jeg for mange år siden begyndte at samle på julekort, blev Helga Tesch straks en af mine yndlingskunstnere. Tegneren (født Zeiner-Lassen den 1.11.1875 i Helsingør) har frembragt en mængde af de herligste nissekort.
Helga Teschs´ nisser ser tit ungdommelige ud (også gammelnisserne), og så er de ofte i drillehumør.
Som nu på dette ægte julekort – stemplet den 24.12.1913, hvor de frække smånisser stikker af med den fine dames julehat.
Gad vide, om det var en hat i samme snit, en dame engang havde i tankerne, da hun først i december besøgte Hadstens kendte hattehandler, Kirstine Pind, populært kaldet ”Hattepinden”.
-God dag Fru Sørensen, sagde Kirstine Pind: -Hvad kan jeg hjælpe med?
-God dag, Frøken Pind. Har De en stråhat, jeg kan købe?
-Ja – naturligvis, selv om det er lidt uden for sæsonen, Fru Sørensen. Hvilken størrelse ønsker De?
-Det er såmænd lige meget, Frøken Pind. Det er bare til at samle grankogler i til en juledekoration…
På det sjove julekort med nissen, der sidder på postkassen og læser i årets julebog, er vi tilbage ved Lis Kristensens fine postkortsamling, som udgår fra Vissing, og det var Anna Jensen i ”Duelund”, der modtog hilsenen.
Den årvågne læser erindrer måske, at Anna var søster til Magnus Jensen, som var Lis´ bedstefar.
Niels Lassen Jensen – Lis´ oldefar – ejede ”Duelund”.
Det sidste julekort i denne omgang fra 1913 – pigen med juleroserne – blev sendt fra Barbara og Enevold Jensen, ligeledes til Anna i ”Duelund”.
Barbara var kusine til Lis´ bedstefar, Magnus i Vissing, og i 1913 kunne hun fejre sin første juleaften sammen med ægtefællen Enevold Jensen fra Hadbjerg. De blev gift 4.4.1913.