HOLBØLLS SUCCES…
Af Kurt Villy Svendsen
”Julemærkets far”.
Sådan omtales Einar Holbøll, postekspedienten (senere postmester) fra København, som under juletravlheden på Købmagergades Postkontor i 1903 fik idéen til et nyt velgørenhedsarbejde. Hvis man kunne forsyne disse millioner af julehilsner med en lille, frivillig tillægsafgift, kunne det indkomne beløb anvendes til fordel for syge eller nødlidende børn.
Der var ikke langt fra tanke til handling, da først tilladelsen forelå, og der blev skabt et lille ekstra mærke, som kunne klæbes på breve, kort og pakker.
Det første julemærke – tilmed i verden – blev udbudt til salg i november 1904 efter kongelig tilladelse til at anvende Hans Majestæt Kong Christian den Niendes hustru – den populære Dronning Louise – som motiv.
Sverige fulgte i øvrigt trop og nåede også at sætte et julemærke i omløb i 1904; dog først fra midt i december. Norge kom med i 1905.
Julemærket 1904 blev trykt i et oplag på 6 millioner stk., og udsalgsprisen var 2 øre, en pris, som var stabil i over 50 år. Først i 1956 – fra mærke nr. 53 – steg salgsprisen til 4 øre.
Indtægten i 1904 blev på ca. 70.000 kr. De indkomne midler fra det populære mærke førte til, at man allerede i 1914 rådede over tre såkaldte ”Julemærkehjem” beliggende i Juelsminde, Mørkøv og Svendborg.
Julemærkerne har gennem årene været prydet af nisser og engle, kirker og dyr, julepynt og smukke landskaber. Ud over kongelige personer er postmester Einar Holbøll den eneste navngivne person, der optræder på et julemærke, hvilket skete i 1927, hvor den gamle postmester afgik ved døden den 23. februar.
Lad os se tre julehilsner fra 1927, det ene sendt af familien Elgaard til Magnus Jensen på ”Dalagergaard” i Vissing, og det er et kort, der stammer fra Lis Kristensens familiekorrespondance, så hermed tak til Lis for den lidt utraditionelle nisse – måske er det selveste Santa Claus i egen høje person.
Det næste er fra familien P. Fisker til familien N. Schjeldahl i Hjortshøj. Fisker har valgt et rigtig godt motiv fra Hadsten til sin julehilsen med såvel ”Bommeluthuset”, ledvogterens bolig, og banen synligt i gadebilledet sammen med ”Svanen” i Søndergade og H. A. Hansens varehus, ”Konkurrenten”.
Holger Laursen fra Mellem Mølle mellem Voldum og Lime har ladet nissen spænde grisen for kanen og af sted det går med julehilsner til J. P. Højlund i Randrup pr. True.
Alle julehilsner er naturligvis forsynet med julemærket fra 1927 – og dermed den initiativrige Holbølls billede.
Det topografiske kort blev udgivet af C. E. Christensens Papirhandel, Hadsten. Landsportoen for postkort var i 1927 10 øre, og såvel frimærker som julemærker kunne også købes hos papirhandleren i Østergade 19.
Syd for banen – i Søndergade 10 – kunne man også komme i ekstra julehumør.
Boghandler Drøhse var med på julerierne, og foruden julekort med nisser, grise, rensdyr og grantræer, kunne man hos Drøhse købe en serie smukke, tegnede julekort med motiver fra Hadsten.
Bemærk det smukke, farvelagte kort til Gårdejer Jeppe Jørgensen, ”Strøledgaard” i Gørløse.
Jeppe Jørgensen var min gamle ven, Bjarne ”Plus” Petersens bedstefar, så hermed en julehilsen og endnu engang tak for kortet til Bjarne…